A futásnak milyen hatásai vannak?

"Az oldalsó, alhasi zsírpárnákra is hatással van?"
Szerintem egy kis tévedésben vagy. Nem tudsz izoláltan, egy helyről fogyni. A szervezet maga dönti el, honnan megy le a zsír. Így pl az oldalsó, alhasi zsírpárnák is fogynak. Persze ehhez rendes étrend is kell.

A futást mint 'szuper' sportot ma mindenhol terjesztik.
Én ezért szeretnék a futásról, mint káros és nem túl hatékony edzésformáról írni, hogy erről az oldalról is kapjunk egy képet.
Először is, általánosságban semmilyen mozgás nincsen hatással semmilyen zsírpárnákra. Mert nincsen fogyasztó vagy zsírégető mozgás. A mozgás csupán izommunka, mozgásra szükség van, minden mozgásnak van némi hormonális pozitív hatása, de ez nem túl jelentős. A testünkön lévő zsírpárnák hormonális problémák okán jönnek létre, ezek leginkább a táplálkozásunkkal függnek össze, nem az edzésünkkel. Tehát a futás pozitív hatásait keresni bármilyen fogyási céllal kapcsolatban egyszerűen értelmetlen. Hiszen az étrendünknek van ebben meghatározó szerepe.
De lássuk miért biztos, hogy nem futnék..
Írták a térdfájást. Igen, konkrétan a lassú, aerob kocogó futás egy olyan mozgásforma, ami bár könnyen végezhető, egyáltalán nem könnyed.. A testünk számára legalábbis. Egy embercsoport van akikre rosszabbul hat a kocogás mint a férfiakra, őket nőknek hívjuk. A női test még érzékenyebb a hosszan tartó lassú futásra mint a férfi test. Férfiakban csak boka és térd ártalmakat tud okozni, nőknél csípő és belső szervi problémákat IS.
Tehát nincs jelentős előnye, károsít, ráadásul elveszi az időt olyan edzéstől ami több előnnyel járna, kevésbé lenne káros (vagy egyáltalán nem). Sok esetben a futó victimológiai szempontból egy hátrányos csoportba kerül (bár ez futási szokásoktól is függ), azt szoktam mondani, hogy nem okos edzésforma. Hogy ne fogalmazzak bántón, úgy is szoktam fogalmazni, hogy nem jól átgondolt edzésforma.
Amikor bántón fogalmazok, akkor arra utalok, hogy igencsak primitív mozgásforma, és nem igényel nagy szellemi képességeket a gyakorlása.. Ez általában találni szokott, de némi ellenszenvet is kivált sajnos :)
Tehát nagyon egyszerűen fogalmazva ezek voltak a futás fő hátrányai.
Ezek nem az intenzív intervallumos sprint edzésekre vonatkoznak, azok minden tekintetben másképp hatnak, más terhelést adnak az izomzatnak, az ízületeknek is, nagyobb tudást és felkészültséget igényel, tehát ész is kell hozzá. Én a kocogásról írtam a negatív oldalt :)
Szép napot kívánok, és hasznos edzést! :)

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!