Felkészülés a Maratonra?
Elmúltam negyven, van rajtam vagy plusz 8 kg., de csábít a maraton. Három éve futok. 55-58 perces 10 km-eket futok heti két-három alkalommal. Tavaly kétszer megfutottam a félmaratont 2 óra 01 perces majd 1 óra 57 perces idővel. Tudom, hogy a maraton ettől még messze van, de egyre jobban érik bennem a gondolat. Várom a tapasztalataitokat!
Kérem olyan ne írjon, aki eddig csak a busz után futott.
Na ez egy nagyon nekem való kérdés, mert én is szinte percre ennyi időket futottam ezeken a távokon, mikor nekimentem a maratonnak. És én is 40-en túl voltam. (Most már 50-en is túl vagyok.) Csak annyi a különbség közöttünk, hogy ha neked 8 kiló plusszod van, akkor nekem kb ennyi mínusz (180/66). De ennek itt szerintem nincs különösebb jelentősége.
Most lehet, hogy meg foglak lepni, de én egyszerűen úgy éreztem, hogy menni fog ez is, és ment. Nem készültem, nem edzettem különösebben a maratonra. Bár azt hozzá kell tennem, hogy azért olyan 30-asokat hegyekben, emelkedőkkel tarkítva is futottam, tehát nem álltam meg a fél maratonnál az előtt se. De maratont magamtól a versenyen kívül soha nem csináltam.
Én azt mondanám, hogy juss el te is a 30-35-ig magadtól, akkor biztosan meglesz a 40+ is. Az a lényeg, hogy az idővel ne foglalkozz, csak a távval, menj lassabban a maratonon mint a félmaratonon, és én úgy kétszer-háromszor le is ültem pár percre, ez sokat segít. Meg lelkileg az a lényeg, hogy elhidd, hogy meg tudod csinálni. Ez persze nem (csak) önszuggesztión alapul, hanem a korábbi teljesítményeden. Az utolsó pár kilométer volt nekem kutya nehéz, de akkor meg már segít az, hogy tudod, hogy ott a vége. Egyébként nem fáradtam el nagyon extrémen, nem történt semmi sérülés, probléma.
Szóval szerintem neked érdemes nekifutni, és meg is fogod tudni csinálni.
Ühüm! Köszönöm! Nekidurálom magam egy félmaratonnak pár napon belül, mert én is kíváncsi vagyok, hogy hogyan megy. Ha jól megy akkor növelem apránként a távot, ha nem akkor beiktatok heti egy 13-18 km.-t.
A súlyfelesleggel nehezen boldogulok. Ha nem sportolnék vastagon 100 kg fölött lennék és ez nem feltétlenül a mérhetetlen zabálás miatt van. Ilyen fajta vagyok, apám is ilyen volt.
Ha ilyen jók a futóeredményeid, akkor nem biztos, hogy tényleg van súlyfelesleged. Sokszor elmondták már, hogy nem lehet egyes számadatokból mechanikusan, mindenkire érvényes következtetéseket levonni (pl. BMI index). A testsúlynak pl. jelentős része a csonttömeg, ami az egyes embereknél nagyon különböző lehet. Az erősebb, vastagabb csontok nehezebbek, de ettől még nem túlsúlyos valaki. A nagyobb izomtömeg is súlyosabb, de ez sem baj. Csak az a baj, ha a túlsúly nagyrészt hájból ered, de ezt láthatod is magadon, ha van.
Ettől függetlenül a nagyobb súllyal az gond lehet, hogy az eredetétől részben függetlenül megviseli az ízületeket. De ezt is érzeni fogod, ha meg nem, akkor nagyon nem nagyon kell vele foglalkozni. Így a távolból azt gyanítom, hogy ez a kis túlsúly, ha egyáltalán az, nem gond. Persze lefogyni, az étkezést visszafogni sose árt, mert a szervezet is akkor működik optimálisan, ha egy kicsit éhezik (lásd a kalóriarestrikció elméletét).
A testtömeg index szerint én már 80 kg-nál túlsúlyos vagyok, de már 82 kg-osan azt hitték, hogy beteg vagyok. Tényleg elég rozogának néztem ki a 178 cm-hez. Most 88 vagyok. Szóval nem vagyok kövér, de talán cipelek pár plusz kilót és ez 20-40 km-en már nem kevés.
Azért tettem fel a kérdést, mert bizonytalan vagyok, hogy ami elválaszt a 20 km. után a 40-től az a helyes tempó, az erőnlét vagy ez mentális akadály pusztán.
Én kicsit ellentmondok az előzőekkel. 42 éves voltam, amikor az első maratonomat futottam. 39 évesen kezdtem el futni, teljesen nulláról. A maraton előtt két hónappal egyszer futottam 28 km-t. Az volt a legtöbb, amit egyhuzamba futottam. Addig 10-14 km-ekkel szériáztam. Időnként egy.egy félmaraton edzésként, illetve verseny. Az eslő maratonon az volt a rossz nekem, hogy a pihenőknél muszály volt sétálnom, mivel futva-kocogva nem tudam inni. Így kiestem a ritmusból, és a térdemnek sem tetszettek a váltások. A második maraton előtt - munkám miatt - nem tudtam hosszút futni. így is 9 percet javítottam az eredményemen. Akkor az időközben párásá vált levegő akadályozott.
Szerintem mindenkinak magának kell eldöntenie, hogy mi a jó! Javaslom, hogy indulj neki a maratonnak, mert az elsőnél nem az idő számít, hanem az, hogy MEGCSINÁLTAD!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!