Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Mire kell figyelni a jógában?

Mire kell figyelni a jógában?

Figyelt kérdés
Össze tudná valaki írni, hogy mik a jóga alapjai? Légzés, kezdőként a gyakorlatok helyességére kell törekedni? Azért kérdezem, mert ellentmondásos információkat olvastam ezekről a dolgokról.
2013. okt. 29. 22:12
 1/2 anonim ***** válasza:

Megpróbálom leírni, amit én tudok. Én astanga vinyásza jógát szoktam gyakorolni, de szerintem ezek az alap dolgok más jógairányzatoknál is hasznosak lehetnek. Bocsi, ha túl hosszú lesz. :)

Az astangában a legfontosabbak: a légzést hangoljuk össze a mozgással, a tekintet fókuszálása és az izomzárak (bandhák) tartása.

A légzés legyen lassú, mély, nyugodt, egyenletes, és mindig az orron keresztül történjen! (Ez azért fontos, mert az orr hajszálerei és szőröcskéi megtisztítják és felmelegítik a tüdőbe érkező levegőt. Továbbá így nyúlik a ki- és belégzés hossza, több ideje van a tüdőnek a belélegzett levegőben lévő oxigén felvételére.) Az astangában teljes tüdős (udzsaji) légzést végzünk: alulról felfelé (has, bordaköz, mellkas, tüdőcsúcs) töltjük meg tüdőnket levegővel, és a kilégzés is alulról felfelé történik. A légzés alkotja a kapcsolatot a test és az elme között: ha a légzésedet elkezded szabályozni a gyakorlás közben, az elméd is fokozatosan megnyugszik, elcsendesül.

Fontos az ászanák helyes kivitelezése a sérülések elkerülése végett, DE soha ne áldozd fel a légzést az ászanáért! Magyarul ne menj olyan mélyre, ahol felületessé, kapkodóvá válik a légzésed, esetleg elfelejtesz lélegezni. Inkább ne legyen tökéletes az ászanád, de a légzésed maradjon kiegyensúlyozott.

Az astanga jógában minden ászanához tartozik egy dristi, vagyis meg van adva, hogy hova kell fókuszálnod a tekintetedet (orrhegy, ujjvégek, szemöldökök közé stb.). Ez is a mélyebb beleélést, koncentrációt segíti.

A bandhák izomzárak, közülük kettő az, amit astangában végig fent kell tartani (mondjuk én örülök, ha kilégzésekkor fel tudom venni őket): a gátzár (múla bandha) és a gyomorzár (uddijána bandha). Gátzár: megfeszíted a végbélzáró gyűrűsizmot, pisilőizmokat. Gyomorzár: behúzod a hasad, megemeled a rekeszizmodat. (alulról felfelé kiüríted a tüdődet, ekkor megpróbálkozhatsz a zárakkal) Ezek azért hasznosak, mert stabilizálják a testedet, nem kell annyi erőt kifejtened pl. a karoddal, mert a törzsed belső izmait használod az ászana megtartására ( plusz ha edzettek ezen izmok, az egészségessé tesz) a gátizmok erősségének is vannak előnyei ;)

Szóval én ezekre szoktam figyelni gyakorlás közben: légzésem legyen egyenletes és mély, az ászanát helyesen végezzem, nézzek a kellő pontra és tartsam a bandhákat. Ez azért jó, mert nem kalandozik el a figyelmem közben, annyi mindenre kell ügyelni. És így szép lassan megnyugszik az elmém. Persze minden ember más, de lehet, hogy nálad is beválik ezekből pár dolog. :)

2013. nov. 9. 19:03
 2/2 A kérdező kommentje:
koszonom:)
2013. nov. 12. 19:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!