Melyik a legjobb önvédelmi harcművészet ami az ellenfél ártalmatlanításáról szól, nem a szétveréséről?
*10 Az értelmezés itt lényeges. A távolság pl. egy munadorinál, rio katatedorinál, fojtásnál azonnal csökken, de egy sima katatedorinál sem mindig az van, hogy állok és várok. Ott lefogom mondjuk a kardkezet, általában itt áll meg a kihon waza. Az értelmezés innentől számít, és sokat. Ha itt megállsz gyakorlásnál, nem fogod tudni, mit csinálj, ha az ellenfél nem ácsorog és vár.
Ha ukeként a szabad kezemmel vagy ütök, vagy térdelek, vagy csak egyszerűen közelebb jövök (ahogy egy kard ellen tényleg tenném) indulhat a dulakodás, jóval a kard hatótávolságán belül. A rendszer maga működik "belharcban" is (többek közt erre valók a kis körök, amit Gollo sensei is használ), ha meg baj van, akkor illik távolságot nyerni. Erre is valók az atemik, többek között. Már, ha nincs lefogva mindkét kezed. De ez is értelmezés kérdése, mert mondhatjuk azt is, hogy elkerülöm a lefogást (és ez messze nem egy 3 éve gyakorló szintje, hanem egy min. 8 éve gyakorlóé), és ha sikerül, nincs dulakodás, de még fogás sem. Lehet, hogy ennek a rendszernek kevés a respektje itt, de attól még nem kell ennyire beszűkülve szemlélni. Még ha ez a többi fórumozónak nem is tetszik.
A gond itt az, szerintem, hogy egy 3-4 éve tanuló ne ugráljon. Hol tarthatnak ők kb.? Nem... Nem voltak felkészülve, és elbízták magukat. Ne kenjük a rendszerre, ami egyértelműen a kezdő gyakorló hibája (nagy hibája, hozzáteszem: túlbecsülte magát, és lebecsülte az ellenfelet. Ez orbitális ostobaság). Azt pedig felejtsük el, hogy 3 év birkózás = 3 év aikido = 3 év box. Ismerjük már ennyire az adott stílust, és azt, hogy milyen a tanulási görbéje. Itt a gyakorlók voltak kevesek, az arcuk pedig nagyobb a kelleténél. A maguk módján megérdemelték, hogy alulmaradtak.
De ezt akkor sem értem, hogy miért ilyen erős mindenki egy másik stílussal.
Én sosem mondom egy boxolónak, thaiboxosnak, judósnak, hogy egy perc alatt elverem meg ilyesmi.
Valahogy mindig megvan a tisztelet egymás felé, de az ilyen "harcművészek" mindig próbálkoznak a nem saját terepükön.
aikiboxer, csak idézek egy szösszenetet tőlük:
"Ti csak gyakoroltok, de mi harcolunk és a harc során meghal valaki."
XD XD
Kösz a válaszokat!
Azt hiszem akkor mégiscsak inkább veszek egy pisztolyt, az jó közelre is meg távolra is (csak vicceltem, utánanézek mindennek amit írtatok :))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!