Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Melyik a legjobb önvédelmi...

Melyik a legjobb önvédelmi harcművészet ami az ellenfél ártalmatlanításáról szól, nem a szétveréséről?

Figyelt kérdés
Például amiben olyan fogások vannak amivel a földre lehet vinni az ellenfelet stb. vagy lefogni úgy hogy semmit sem csinálni. De olyan kellene aminél nem, vagy nem nagyon kell birkózni. Az aikido is valami ilyen, de milyen van még?

2013. okt. 22. 20:18
1 2 3
 11/21 dftgsgvghgev ***** válasza:

*10 Az értelmezés itt lényeges. A távolság pl. egy munadorinál, rio katatedorinál, fojtásnál azonnal csökken, de egy sima katatedorinál sem mindig az van, hogy állok és várok. Ott lefogom mondjuk a kardkezet, általában itt áll meg a kihon waza. Az értelmezés innentől számít, és sokat. Ha itt megállsz gyakorlásnál, nem fogod tudni, mit csinálj, ha az ellenfél nem ácsorog és vár.

Ha ukeként a szabad kezemmel vagy ütök, vagy térdelek, vagy csak egyszerűen közelebb jövök (ahogy egy kard ellen tényleg tenném) indulhat a dulakodás, jóval a kard hatótávolságán belül. A rendszer maga működik "belharcban" is (többek közt erre valók a kis körök, amit Gollo sensei is használ), ha meg baj van, akkor illik távolságot nyerni. Erre is valók az atemik, többek között. Már, ha nincs lefogva mindkét kezed. De ez is értelmezés kérdése, mert mondhatjuk azt is, hogy elkerülöm a lefogást (és ez messze nem egy 3 éve gyakorló szintje, hanem egy min. 8 éve gyakorlóé), és ha sikerül, nincs dulakodás, de még fogás sem. Lehet, hogy ennek a rendszernek kevés a respektje itt, de attól még nem kell ennyire beszűkülve szemlélni. Még ha ez a többi fórumozónak nem is tetszik.

A gond itt az, szerintem, hogy egy 3-4 éve tanuló ne ugráljon. Hol tarthatnak ők kb.? Nem... Nem voltak felkészülve, és elbízták magukat. Ne kenjük a rendszerre, ami egyértelműen a kezdő gyakorló hibája (nagy hibája, hozzáteszem: túlbecsülte magát, és lebecsülte az ellenfelet. Ez orbitális ostobaság). Azt pedig felejtsük el, hogy 3 év birkózás = 3 év aikido = 3 év box. Ismerjük már ennyire az adott stílust, és azt, hogy milyen a tanulási görbéje. Itt a gyakorlók voltak kevesek, az arcuk pedig nagyobb a kelleténél. A maguk módján megérdemelték, hogy alulmaradtak.

2013. okt. 24. 19:48
 12/21 anonim ***** válasza:

De ezt akkor sem értem, hogy miért ilyen erős mindenki egy másik stílussal.

Én sosem mondom egy boxolónak, thaiboxosnak, judósnak, hogy egy perc alatt elverem meg ilyesmi.

Valahogy mindig megvan a tisztelet egymás felé, de az ilyen "harcművészek" mindig próbálkoznak a nem saját terepükön.

2013. okt. 24. 20:43
 13/21 aikiboxer ***** válasza:
Mondjuk fura, mert én még soha nem láttam hetvenkedő aikidóst. Az aikidokák többnyire tudják, hol van a helyük. Egyedi példányokat taníthattál meg erre.
2013. okt. 24. 20:57
 14/21 aikiboxer ***** válasza:
#11 de pont ez az, hogy Te is atemiket szórsz meg térdelsz, erről beszélek. Hogy pusztán dulakodással (atemi nélkül) a testharcosok kikényszerítik a saját stílusukat és ott ők sokkal jobbak.
2013. okt. 24. 20:59
 15/21 anonim ***** válasza:

aikiboxer, csak idézek egy szösszenetet tőlük:

"Ti csak gyakoroltok, de mi harcolunk és a harc során meghal valaki."

XD XD

2013. okt. 25. 16:56
 16/21 dftgsgvghgev ***** válasza:
*14 Akkor elnéztem valamit, sorry. Akkor, a saját nyelvemre lefordítva, a dulakodás rész alatt, az "összeölelkezős" részt értetted (semmi pejoratív, így tudom megfogalmazni, ha már atemire sincs hely)?
2013. okt. 25. 17:20
 17/21 dftgsgvghgev ***** válasza:
*14 Na jó, ma nekem ez nem megy. A kérdésre már megadtad a választ xD
2013. okt. 25. 17:22
 18/21 A kérdező kommentje:

Kösz a válaszokat!

Azt hiszem akkor mégiscsak inkább veszek egy pisztolyt, az jó közelre is meg távolra is (csak vicceltem, utánanézek mindennek amit írtatok :))

2013. okt. 26. 12:57
 19/21 aikiboxer ***** válasza:
Ja igen dulakodásnak azt nevezem, hogy fogják egymást közelről és húzzák-vonják, azaz testharcolnak. Kezdő aikidósok csinálják ezt amikor meg akarják mutatni valakin, hogy "na például ilyenek vannak", az meg nem hagyja. Ha meg birkózni akarnak egy birkózóval az meg eleve kudarc.
2013. okt. 26. 14:15
 20/21 anonim ***** válasza:
De erről beszélek. Én nem mondom egyiknek sem, hogy fakardozzunk, mert tudom, hogy mind a kettő rendszeresen gyakorolja, szakszerűen oktatják őket, elvernének benne.
2013. okt. 27. 08:25
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!