Milyen túrautakat tudtok ajánlani a Mátrában illetve a Bükkben? Rövidebb túrára gondoltam és ahol vannak régi várromok!
Szia!
Van turistatérképed (az a nagy zöld, amin az erdei turistautak jelzései vannak bejelölve)? A Bükkben én a Vöröskő-forrást, Imó-forrást ajánlom (ezek a Felsőtárkányi Erdei Vasút közelében vannak, nem tudom, most jár-e a vonat), vagy a Szalajka-völgyet: ott van a Fátyolvízesés és az ősember-barlang és kisvonat ott is van. Várromokat sajnos nem ismerek ott :(
Szia!
Akkor a Bükkben a Szalajka-völgyet ajánlom így kezdésnek. Szilvásváradról fel lehet menni kisvonattal is egy darabig (de alaposan nézd meg a menetrendet, sok vonat van beírva, és csak az alján van ott, hogy melyik az, ami ősszel is közlekedik). De gyalog is meg lehet tenni azt a szakaszt. Ott van a fátyolvízesés, ami nagyon szép tud lenni, ha van benne elég víz. Továbbmenve föl lehet menni egy kisebb barlanghoz. Ez kb. 11 km összesen, oda-vissza számolva, amiből 2x4 km a vasúttal megspórolható. A vége a barlangnál azért jó meredek. A vasút mellett van egy érdekes kültéri erdészeti múzeum is.
Ha ez még kevés (ha vonatoztok, akkor tényleg elég kevés), akkor a barlangtól még lehet fölfelé tovább menni, az Istállós-kőig, majd a Nagy-Kopaszra. Onnét másik úton lehet lejönni, nem kell ugyanarra kétszer. Mondjuk még ezzel együtt se lesz valami hosszú túra.
Térképet itt találsz:
Ez nagyából az a rész, ami kell neked. Szilvásvárad van a bal felső sarokban, onnan sárga-zöld jel megy a vízeséshez a vasút mentén, a zöld háromszög a barlanghoz, és a zöld háromszögön tovább, majd a zöldön lejőve lehet a plusz kört megtenni. Ha veszel egy térképet (olyan 1500 Ft körül szoktak lenni, én mindig a Libriben veszem), akkor még kiegészítheted a túrát. Én azt a fajtát szeretem, amelyiken kilométerrács is van, mert azon könnyebb átlátni, hogy mi milyen messze van.
Sajnos több dolgot már nem tudok javasolni, mert nálam most csak egy nagyon régi (83-ban készült) térkép van, azóta sokat változtak a jelzések.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!