A mestersegesen eloalitott zsirban oldodo vitaminok mennyi ido mulva tudnak teljesen kiurulni a szervezetbol?
A vitaminok nagy része tényleg szintetikusan készül, de ezek nem rosszabbak a kivonatoknál. A természetes alapanyagokból kivont vitaminnak nincs előnye. Akkor van előny, ha maga a tápanyaggal együtt kerü fogyasztásra. Pl megeszel egy almát és ott flavonoidok, savak segítik a felszívódást. De ha már kivonatról beszélünk, akkor eltűnik az előny egy szintetikushoz képest.
Nekem hihetsz sperseus, én tápkiegek fejlesztek egy gyógyszergyárban.
szintetikus vitaminról nekem mindig ez a videó jut eszembe:
itt van pl a C-vitamin előállítási módja:
Az aszkorbinsav gazdaságosan előállítható a Reichstein és Grüssner által 1936-ban kidolgozott szintézissel, ami még ma is használatos. Ez a szintézis a legolcsóbb cukorból, a D-glükózból indul ki. Ezt először hidrogénezéssel szorbittá telítik, majd ezt mikrobiológiai oxidáció segítségével L-szorbózzá alakítják. Ennek hozama 60%. Az L-szorbózt acetonnal 2,3-4,6-diaceton-L-szorbózzá kondenzálják, majd ennek hidroximetil-csoportját kálium-permanganáttal karboxilcsoporttá oxidálják. Ekkor 2,3-4,6-diaceton-2-keto-L-gulonsav képződik. Ha ennek a vegyületnek a vizes oldatát rövid ideig melegítik, a védőcsoportok az oldat saját aciditása folytán lehidrolizálnak. Az ekkor képződő 2-L-gulonsavat sósav jelenlétében melegítik. Ekkor enolizáció történik és a γ-laktongyűrű kialakul, aszkorbinsav képződik. A szintézis legkényesebb lépése a 2-keto-L-gulonsav aszkorbinsavvá alakítása. A szintézisre emiatt két változatot dolgoztak ki, ekkor a 2-keto-L-gulonsav 53%-os hozammal alakítható L-aszkorbinsavvá, és 100 gramm glükózból 20-30 g aszkorbinsav nyerhető.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!