Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » A Kyokushin karate jó önvédele...

A Kyokushin karate jó önvédelem szempontjából?

Figyelt kérdés
Van a városban Kyokushin karate tanulására lehetőség. Szerintetek érnék vele valamit? Önvédelemre alkalmas?

2013. máj. 19. 11:26
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
91%

Ilyenkor kerül elő az a helyzet, hogy te nagyon nagyon a fejedbe vésed, hogy az önvédelem alapja az erőszak (harc) elkerülése, ha csinálsz valamit (harcolsz) akkor azt 100% pusztító erővel tedd, ilyen mentalitásban gyakorolsz minden edzésen. Továbbá nem száll a fejedbe a sport mentalitás, nem tartod magad legyőzhetetlennek, nem hívod ki magad ellen a sorsot. Alázattal gyakorolsz, és megtanulod hogy bármilyen erős is vagy (mert karatéval fogsz erősödni) erővel nem lehet nyerni. A túléléshez ész, furfang, harci taktika és sunyiság kell. Ezekről minél többet olvasol, kiegészíted elméleti tudással a küzdősport tudásodat, ha lesz lehetőséged mást tanulni akkor azzal is kiegészíted a karatét..

És a végén tényleg nagy tudásod lesz, reális esélyed valóban túlélni, megúszni egy támadást még ha komoly ellenségekbe ütközöl is. Én azt mondom ez nem lehetetlen, csak ügyesen kell gyakorolni. Ha karate van, akkor azt, nyilván elmégy edzeni mert az otthon üléssel, otthoni erősítéssel még ennyit sem érsz el.

Legalább rutinos ütő leszel, kyo-ban testre lehet bombázni szépen, ez jó ütést adhat.

2013. máj. 19. 13:24
 12/21 A kérdező kommentje:
Értem. Nem tudom, hogy azzal érnék valamit, ha karate melett, apukámtól ellesnék pár fogást, stb-t? Ő személy és vagyonőr.
2013. máj. 19. 13:29
 13/21 anonim ***** válasza:
77%

Akkor tudna segíteni a helyzet megfigyelésben, kiegészítené a tudásodat fogásokkal és szabadulásokkal. Tudnál tanulni tőle.

És egy olyan egyszerű de ALAPVETŐ dolgot gyakorolhatnál vele, amit karate edzésen nem fognak veled gyakoroltatni. Azt, hogy ha valakivel szemben állsz és megindul feléd (egyszerűség kedvéért: üt) akkor ne KIVÉDD, hanem mozdulj el előle. Ez azért nehéz mert egy ütemben kell mozdulni más emberekkel. VIszont az hogy a kemény stílusokban mindent kivédeni akarnak a vesztüket is okozza.

Tehát apád nyúl feléd, lép feléd te ellépsz. Persze az önvédelmi gyakorlatot leírni nem lehet jól.. tanulni kell de ha hasonlót gyakoroltok, az már jó lesz. Idővel ösztönös lesz hogy amint feléd mozdul valaki, te gondolkodás nélkül kitérsz. És még mielőtt megütnének, megszúrnának /mármint a helyet ahol korábban álltál/ te már előtte ütést tudsz mérni a másik emberre. Ez a legalapvetőbb stratégia DE küzdősport edzésekről tökéletesen hiányozni szokott a kontrollált, készségfejlesztő gyakorlás.

2013. máj. 19. 13:35
 14/21 A kérdező kommentje:
Értem! Köszönöm szépen a sok, bíztató, értékes választ, és hogy időt szakítottál a kérdéseim megválaszolására. (Természetesen ment a zöld kéz minden kommentelőnek) :)
2013. máj. 19. 13:40
 15/21 brokenbone ***** válasza:
a kyokushin karate igen is jó önvédelemre, csak ez a harcművészet támadás centrikus (4 évig tanultam, most kick-boxolok). ez azt jelenti, hogy a kyokushin nem azt neveli beléd, mint az önvédelmi rendszerek, hogy várd meg a támadást, hanem hogy ha helyzet van igen is te kezdeményezd az első kontaktot, mert az nagyon meg tudja törni az ellenfél/felek lendületét, önbizalmát.nem lehet benne fejre ütni?ki az a fogyatékos aki utcán nem tud 15 centivel feljebb ütni?:D az igaz, hogy nem szokod meg a fej védését annyira, mint egy boxoló vagy muay thai-os, de a rúgások erőssége ezt valahogy szerintem kiegyensúlyozza.nem egy kyo-edzőt alkalmaznak testőrnek, kidobónak, nem véletlenül.
2013. máj. 22. 20:35
 16/21 anonim ***** válasza:

Kidobónak senkiket is alkalmaznak.

De még a birkózó kidobókat is bárki megkéseli. A kyo-s kidobóként.. nincs védve semmitől.

Nem tanít meg fejre védeni. Az a baj (legalábbis az én nézeteim szerint hátrány) hogy máshova meg igen. Megtanít védeni, csakhogy egy jó ütést, egy kést nem nagyon lehet kivédeni. Lehet erősködni hogy de, ige lehet, nem fogok veszekedni. De szerintem elmozdulni, alkalmazkodni kell tudni. Nem is vélekedhetek máshogy, lágy stílust gyakorlok persze hogy ezt tartom jónak, ha nem így lenne akkor Jujutsut/Karatét gyakorolnék én is.

Minden harcművészet támadó/megelőző. Ez taktikai lépés, a harcművészetek pedig taktikai rendszerek valójában. Az önvédelmi rendszerek a harcművészetek, tehát aki önvédelmet tanul az ugyan úgy ismeri és választhatja a megelőző pusztítást. Most ne ilyen kravmagásokat tekintsünk önvédelmet tanulóknak.. ők néptáncosok, főleg izraeli néptáncot tanulnak jujutsu köntösben. Mindegy.

Egy önvédelmi rendszer épülhet a karatéra. De akkor valami öklöt felkeményítős, nagyon okinawai stílusra!

Elvben persze minden kemény karatés technika csonttörő, és így elvben közelharchoz (önvédelemhez) kiváló.

Gyakorlatban nemhogy én, de még egy jobb bokszoló is sok hasonló szintű karatést leverne. Nem mondom hogy 10-ből 10-szer, vagy hogy a valóban jól képzett karatésokat (egyértelmű, hogy egy igazi karate mester kibelez talán bármilyen boxolót, a karate gyilkolásra van kifejlesztve!) de a sportkaratékák.. tényleg nem bántásból írom, de én is csináltam.. hagyjuk inkább. Tisztelet azoknak akik jó mestert találtak és komolyan csinálják!

2013. máj. 22. 21:01
 17/21 anonim válasza:
A Shotokan kemény karate féle, jobb mint a kyokushin, én azt ajánlom, de nem azért mert én is azt űzöm.
2013. júl. 6. 20:02
 18/21 anonim válasza:
Miért fikázza mindenki a kyo-t, aki nem csinálja rendesen? Én kyozok egy ideje mégsem szólok meg egy másik stílust se, örülök, hogy csináljátok. Mire jó ez a megszólogatós "én vagyok a Jani" szöveg?
2013. júl. 9. 15:32
 19/21 anonim ***** válasza:
Tapasztalatcsere?
2013. júl. 9. 16:22
 20/21 anonim ***** válasza:
Taplalkozasharcmuvesz bocsánat de te sok hülyeséget írtál a kyokushin karate (személyes tapasztalatból) nagyon jó önvédelemre,de egymagában nem,úgy értem egyszer így barátaimmal verekedtünk így viccből gyengén hogy ki mit tud felmutatni verekedés terén és az volt a tapasztalatom hogy olyanok ellen akik így utcán tanulnak verekedni azok ellen nagyon hatásos,ha távol maradsz tőlük,vagy ha nem átkarolják a fejed és esélyed sincs kiszabadulni mert ezt nem tanultátok edzésen.Szóval én azt mondhatom nagyon erős stílus verekedésekben de csak akkor ha mellé mondjuk tanulsz judozni(ezt is tanultam 2 évig). Szerintem ez a párosítás az egyik legjobb mert így megtanulod földre vinni az ellenfelet majd leszorítani.Szóval tanuld a kyokushint és még mellé less el fogásokat vagy kérd meg barátaidat hogy tanítsanak meg ilyeneket ha tudnak.
2013. júl. 31. 22:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!