Mennyi ideig kell kitartani egy-egy jóga pozíciót?
Ameddig jólesik ha már nagyon kényelmetlen akkor fejezd be.
A lótuszt csak addig csináld amíg nem zsibbadsz.
Most leszek jógaoktató, úgyhogy éppen képben vagyok ezügyben. :)
A kitartás többmindentől függ. Az ugye eleve alap,hogy max. addig tartod ki, amíg jólesik. Erőltetni, fájósan nyújtani nem szabad. Belégzésnél tartod (tágul a mellkas pl.), kilégzésnél pedig nyújtózol, belecsavarodsz stb. a pozícióba.
A gyakorlottságodtól és az ászanától is függ, hogy meddig tartod. Valamelyik ráhangolódásra, valamelyik bemelegítésre, valamelyik erősítésre jó, tehát így nem lehet leíri, hogy mindig x percig kell benne maradni valamiben.
Írok azért pár példát nagyhirtelen, de ezek csak iránymutatások, hiszen nem tudom milyen szinten vagy. pl.gyertyaállásnál próbáld először az 1 percet kitartani. Szépen belelazulsz, hasi légzés, nyakad nem feszül, lábfejed nem feszül. Ha ezt rendszeresen gyakorlod és egyre jobban megy, akkor max. 3 percre vidd fel fokozatosan. Magas vérnyomásnál, terhesen ezt nem szabad végezni. Vagy a tadászanát (bottartás) 5-7 percig csináld onnantól kezdve, hogy elkezded zárni a lábad és felveszed a pozíciót.
Egy ülve végzett gerinccsavarást mondjuk 5 ki-be légzésig. Minden kilégzésre kicsit jobban csavarsz.
Én azt mondom, hogy egy gerincjóga órára vagy egy hatha jóga órára mindenképpen menj el legalább egyszer, hogy legyen miből merítened. Pár alkalommal csak meg tudod oldani, nem?
Második: nagyon szépen köszönöm a válaszod, ez így értelmesebb, mint az első.
Igen, azt hiszem tényleg jó lenne legalább egy órán részt vennem, hogy a légzéstechnikát elsajátítsam. Ezzel kapcsolatban ugyancsak többnyire annyi van leírva, hogy nagy a jelentősége. A hasi légzést hogy kell megvalósítani, ha ez így írásban megfogalmazható?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!