Mibe érdemes belekezdeni 24 éves kor után és lehet esélyem, hogy akár nagy legyek benne? Harcművészet, küzdősport, művészetek?
Most teljesen őszinte leszek:
Szerintem amint lehet, költözz fel pestre, vagy valamely nagyvárosba, és kezdj el tanulni Máday-féle Leung Ting Wing Tsun-t. Nem kertelek, rá fog menni a gatyád is, mire "kitanulod", de hidd el megéri majd. A Máday-rendszer a pénzre van felépítve, ha megszerzed (veszed) az instruktorit, máris nyithatsz egy saját edzőtermet, és oktathatod a jónépet fejenként 10 rongyért. Sok Wing Tsun oktató főállásban csinálja ezt, mellette nem dolgoznak, és szerintem azért jól megélnek. Ha eléggé benyalod magad, szerintem jó kis pénzeket akaszthatsz le a szövetségen belül.
És a legjobb ebben, hogy nem késő elkezdeni, pár év alatt meg lehet az instruktorid. A híreket halva az edzőtermekből pedig az a benyomásom, hogy még csak nem is nagyon kell értened hozzá, csak hitesd el az emberekkel, hogy tudod.
Persze ez nem csak a Wing Tsun-ra igaz. Ugyanezt el tudod játszani Krav Maga-val, Defendo-val, Close Quater Combat-tal, "MMA edzésekkel", Önvédelmi tanfolyamokkal. Válaszd azt, amelyik divat, aminek nagyon jó a marketingje, mert akkor a sok hülye hozzád fog járni, és bizony szép kis összegeket hagynak majd az asztalodon. Mivel a reklámok már meggyőzték őket arról, hogy ez meg az milyen hatásos, tulajdonképpen neked már csak elő kell adnod, hogy értesz hozzá, és elhitetni velük, hogy tényleg hatásos, amit oktatsz. Csak előadni és kész. Az agymosottak istenként fognak rád tekinteni, isszák majdan szavaidat, meg sem fordul majd a fejükben, hogy az "intenzív önvédelmi kurzus" amit tanítasz nekik, még téged sem védene meg, és ezt te is jól tudod. A sok birka meg majd jön-megy, neked csak fent kell tartanod az illúziót.
Talán kissé sarkalatos, de ez így működik, és olybá tűnik sajnos, egyre több ilyen "mester" fellelhető kis hazánkban. Bizony megindult már a harcművészetek komoly üzletté válása, és csak rajtad áll, hogy profitálj belőle.
Én a magam részéről elítélem, ha valaki abból akar hasznot húzni, hogy pénzért oktat civileket, akik önköltségen, szabadidejükben tanulnak harcművészetet. Ha valaki katonákat képez közelharcra, akiknek a munkáájához szükségeltetik, az más. De ott nem is a katonák fizetnek, és te sem adhatsz el bóvlit.
Persze én nem mondhatom meg, hogy te, vagy más "bizniszharcos" mit csináljon. A többi embernek pedig igenis joga van hülyének lenni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!