Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Harcművészetek és küzdősportok...

Harcművészetek és küzdősportok összehasonlítása! Pro-kontra! (? )

Figyelt kérdés

Már sokszor felvetődött bennem a kérdés, hogy melyik küzdősport, illetve harcművészet a leghatékonyabb, melyiket lehet univerzálisan használni, esetleg egy másikkal ötvözni.

Véleményeket szeretnék kérni, hogy ki szerint melyik a "legjobb" és Miért. Külön utcai és más profi szinten űző harcos(ok) elleni használat előnyét és hátrányát is várom.

Tudom, hogy képtelenség mindent mindennel összehasonlítani, de aki mélyebben benne van ezekben a dolgokban, az csak tud véleményt alkotni. (Laikusok kíméljenek!)

Előre is köszönöm a válaszokat.

2013. jan. 4. 14:42
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
Még a végén kiderül, hogy a szabályok között gyakorolt küzdősportok hatékony felkészítést adnak az életben (jó esetben elkerülhető) fellépő erőszakkal szemben.
2013. febr. 3. 17:48
 12/18 anonim válasza:

Én is sokat gondolkoztam és keresgéltem, és a krav-maga-nál lyukadtam ki. Ez önvédelmi és taktikai rendszer, ami az jelenti hogy különböző szituációkban hogy tudod megvédeni magad. Itt sokan arra gondolnak hogy így csavarom ki a kezét, úgy dobom el, de nem erről van szó. Vannak szoft megoldások mikor nem feltétlenül akarod bántani a másikat, de arra is elég jól felkészít hogy hogy kell úgy megverni hogy utána tuti ne akarjon megint beléd kötni.

Amiben szerintem hatékonyabb a krav-maga hogy életszerű helyzetekre készít fel. pl: már az elején elkezdi tanítani hogy mit kell csinálni ha többen támadnak rád, ha késsel támadnak rád, ha földharcra kerül a sor, ha az ellenfél sokkal nagyobb és erősebb. A másik nagy előnye hogy itt szinte nincs tabu, mindent szabad ami hasznos, pl: ágyékrugás, és ennek kivédése stb.

A technikák jelentős része az ösztönös védekezési módokat fejleszti tovább, és pontosítja, ennek köszönhetően elég gyorsan lehet fejlődni.

2013. márc. 27. 21:07
 13/18 anonim ***** válasza:
Érdekes módon a krav magások nem nagyon szoktak felkészültek lenni, ha betévednek egy harcművészeti edzésre. Bár lehet, hogy csak nagyon jól titkolják a tudásukat.
2013. márc. 28. 08:11
 14/18 anonim ***** válasza:

Már az edzések elejétől kezdve elkezdenek kés ellen, több támadó ellen, földharcra edzeni..

Csak olyan képességeket fogtok el-nem sajátítani, amikkel nem valószínű, hogy éles szituációban labdába rúgtok. Nem kell nagy agy, hogy valaki egy látványos önvédelmi edzést hirdessen meg és tartson. De attól, hogy azt mondják hogy most éppen kés elleni védekezést gyakoroltok, nem biztos hogy azt annyira komolyan kellene venni.. mondjuk ez csak egy tanács. Késharcot Kali edzésen tanuljon az ember, ne valami kravmagástól, de ez egyéb technikákra is igaz. Lehet, hogy rúgtok tökre, de azért földharcot talán inkább egy BJJ bajnoktól, tanulnék. Lehet, hogy ők nem utcai harcra készülnek, de a technikákat igen profi szinten használják, hiszen a földharc az ő területük.

2013. márc. 28. 10:10
 15/18 anonim válasza:
Bármit is tanulsz leginkább tőled függ menyire lesz hatékony.Ez biztos. Kivettem a részemet már több mindenből is kempo, ninjutsu, krav maga. A ninjutsu szép és jó harcművészet de nem tetszett hogy azonosulni kell a távol keleti világnézettel és hiába hatékony egy egész életet kell rá szentelni. A kempo-n nagyon be hirdették az önvédelmet de inkább küzdősport mintsem önvédelmi rendszer mondhatni az önvédelemhez kukák voltak teljesen. Közben elkezdtem a krav magát onnantól kezdve én voltam a kempo edzésen az egyedüli aki megállta a helyét önvédelmi szituációkban. Ami nem rossz pont a kempo számára hiszen az küzdő sport. A krav maga hatékony de fontos hogy jó instruktort foglyon ki az ember. hatalmas pozitívum hogy nagy hangsúlyt tesznek a veszélyes szituációk megelőzésére is és itt most testbeszédtől kezdve mindenre lehet gondolni. Nem box mérkőzésekre készítenek hiszen az utcán a harcok rövidek. Nagy hangsúly van azon hogy megtanulja az ember kezelni eleve a stresszt. Videókat tanulmányoznak éles szituációkról biztonsági felvételeket és az azokból nyert tapasztalatokat felhasználják az edzéseken. Ráadásul ott vannak még azok megfigyelések észrevételek amik egyenesen a közel keleti harctérről és a különböző fegyveres erőktől áramolnak vissza a krav maga rendszer "fejlesztőihez". Önvédelmi és TAKTIKAI rendszer és egyszer már nagy hasznát vettem éles szituációban. Kifejezetten arra van ki találva hogy az ember biztonsággal hazaérjen. Nem hősködés nem Rambóskodás és nem ringben vívott sportszerű küzdelem. Ha önvédelemről van szó akkor a krav maga jó választás de tényleg fontos az instruktor. A Kempo egy jó küzdősport a ninjutsu jó harcművészet. A karv maga egy folyamatosan élesben, élet halál körülmények között fejlődő modern önvédelmi rendszer. Csak azért mert fiatal a többihez képest nem kell fikázni.Egyszer a ninjutsut a kempot a kung-fut és a többit is ki találta valaki és azok is voltak valamikor fiatal friss rendszerek ennyi. Ha az ember nem teszi oda magát rendesen akkor viszont mindegy mit csinál nem lesz eredménye.
2013. márc. 28. 21:54
 16/18 anonim ***** válasza:

A Kempo nem küzdősport, hanem az indiai HARCMŰVÉSZETEK gyűjtőneve. Hogy ma, Magyarországon ilyen néven oktatnak valami sz.art, az semmit nem tesz.

A kungfu-k sosem voltak fiatal rendszerek, mivel nem egyik napról a másikra találták ki őket, hanem kialakultak. Háború mindig volt, és az ember már évezredek óta készül a harcokra. Az első rendszerek még nem is voltak rendszerbe szedve, tehát az első indiai harcművészetek (Kempo-k) is gyökerekkel rendelkeztek, aztán ezek átkerültek Kínába, ahol MÁR voltak harcrendszerek, csak ott sem rendezték őket még konkrét harcművészetekbe.

Pár ezer évvel később gyakorlatilag ezeket a technikákat felhasználva alakítják a Krav-magát, és nincs is leszólva.. csak a hatékony túléléshez mi úgy találjuk, hogy szükséges lenne a test komolyabb szintű képzését, illetve önvédelemben a könnyed, lágy technikák használatát (amik nem annyira a Japán harcművészeteket felhasználó Krav-magára jellemzők)

2013. márc. 29. 10:11
 17/18 anonim ***** válasza:

Amiről tudok mesélni, az wing tsun, karate, sambo.

Szögezzük le, hogy a wing tsunt nem kell és nem is szabad keverni semmi mással.Nehezen lehet megtanulni, de ha megtanulod akkor hatalmas előnyökre tehetsz szert.

-előnye, hogy úgy általában a wing tsunban minden gyors, nincs benne semmi felesleges. Alehető legegyenesebb úton oldanak meg benne mindent.

-hátránya talán az lehet, hogy ha földre kerül nem sok mindent tud csinálni, de erre nem szokott sor kerülni, mert a wing tsunos előbb szétszedi ellenfelét.

A karate bitang jól ötvözhető boxxal, kick-boxxal, de önmagában 55 % a harci értéke.

-előnye a védekezések, és ha végig tudják vinni az összetett mozdulatokat, akkor az ütős lehet (szó szerint :D).

-hátrány viszont, hogy kötött és viszonylag lassú, valamint a magas rúgásoknak én semmi értelmét nem látom.

Sambot oroszországon kívül nem is nagyon fogsz megtanulni normálisan, de egyébként valahogy az aikido és a karate jegyeit hordozza ami erős kombó.

Mu thai brutálisan kemény tud lenni.

2018. jan. 24. 22:29
 18/18 anonim ***** válasza:
Hülyeséget beszél itt mindegyik, mert csak a birkó és a box a jó. Semmi más nem jó! A többit el lehet felejteni. Valahogy menj vissza az időben 7-8 éves korodig, és akkor kezdd el együtt a kettőt!! Különben semmi értelme nincs semminek.
2020. aug. 19. 11:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!