Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Szója fehérje, kontra tejsavó?

Szója fehérje, kontra tejsavó?

Figyelt kérdés

Tudom, tudom hogy csontig rágott a dolog, DE!

Mióta edzem tejsavót fogyasztok, mert tudtam költeni rá, jó kaja mellett fejlődtem nem is keveset, jók az eredmények.

Most meg kell húzni a határt a költekezésben, ezért szemezek a szójafehérjével.

Kérdésem: ABSZOLÚT amatőr szinten hosszú vagy rövidtávon lehet érezni negatív különbséget, ha az eddig tejsavót kevertre váltom? (nem véglegesen, de huzamosabb ideig biztosan.)

2012. nov. 1. 20:36
 1/4 dirtboy ***** válasza:

észlelni különbséget nem fogsz mert nem tudhatod hogy mi lenne ha tejsavó menne tovább,minden esetre hosszú távon biztosan gyengébb eredmény lesz hiszen a kettő nem egyenlő értékű fehérje fajta.

myprotein is drága lenne?

2012. nov. 1. 20:44
 2/4 anonim ***** válasza:
2012. nov. 2. 06:09
 3/4 anonim ***** válasza:

Illetve kivonatoltam pár érdekes dolgot egy könyvből neked.....

Részletek Szendi Gábor könyvéből....

A szója a nyugati táplálkozás egyik időzített bombája, ugyanis az élelmiszeripar oly mértékben támaszkodik rá, és oly mértékben része rejtett módon táplálékainknak, hogy a kiiktatásában reménykedni sem lehet, ugyanakkor sok veszélyt hordoz magában. Az élelmiszeripar hatalmas összegeket költ arra, hogy a szóját a "veszélyes hús" egészséges alternatívájaként propagálja és a "természetes táplálkozás" hívei, a vegetáriánusok és bioboltok naiv bizalommal eltelt vásárlói az elsődleges áldozatai ennek a propagandának.

A szójakészítményekben található, ember számára emészthetetlen szerves anyagok, az oligoszacharidok komoly gázképződést okoznak. Ez különösen az élelmiszerekbe rejtett szójával kapcsolatban problémás, mert a gyanútlan fogyasztó nem tudja bélgörcsei okát.

A szójakészítményekben található, ember számára emészthetetlen szerves anyagok, az oligoszacharidok komoly gázképződést okoznak. Ez különösen az élelmiszerekbe rejtett szójával kapcsolatban problémás, mert a gyanútlan fogyasztó nem tudja bélgörcsei okát.

szója különösen sok proteáz gátlót tartalmaz. A proteáz enzimek felelősek a fehérjeemésztésért, a szója tehát fehérjeemésztést gátló anyagokat tartalmaz. A gyártás során alkalmazott hőkezelés ennek egy részét semlegesíti, azonban még így is a szójakivonatban az eredeti mennyiség 10%-a megmarad. Az emberek eltérő mértékben érzékenyek a fehérjeemésztést gátló anyagokra. A csökkent hatékonyságú fehérjeemésztést a szervezet a fehérjebontó enzimek túltermeléssel kompenzálja, ami rendszeres szójafogyasztás esetén a hasnyálmirigy túlműködését és megnövekedését eredményezi.

A szójabab igen sok fitátot tartalmaz, amely meggátolja különböző fémek, így a kalcium, a vas, a jód, a réz, a cink felszívódását. A fitátok nem reagálnak a hőkezelésre, így a szójafehérje kivonatban is szinte eredeti mennyiségben jelen vannak. Ez különösen veszélyes a szójafehérjéből készült bébitápszerekben, hiszen a csecsemőknél a felszívódási zavarok komolyabb veszélyt jelentenek, lévén, hogy táplálkozásuk sokáig a tápszerre szorítkozik.

A szójának komoly lektin tartalma is van, ami elvileg a feldolgozás során hatástalanítódik, erre azonban mérget senki ne vegyen be. A szójalektin a bélbolyhokat károsítja és a bélsejtek burjánzását okoz, következésképen fokozott rákkockázatot képvisel.

2012. nov. 2. 06:25
 4/4 anonim ***** válasza:
Én nem vettem észre különbséget a tejsavó és a szójafehérje használata között, de mégis tejsavóra váltok vissza teljesen.
2012. nov. 2. 10:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!