A testépítők a rizsben, fehérjébe lévő fehérjét is beleszámolják a napi fehérjebevitelbe?
a zabban lévő protein (fehérje) majdnem eléri a szójafehérje biológiai értékét, azza hiába növényi fehérje, alig marad el a tipikus állati fehérjéktől. A rizsnek ugyancsak brutálisan jó az aminosavprofilja, messze jobb, mint a disznó- vagy marhahúsé, jobb a sajtnál, és a kazein fehérjénél.
Csak a miheztartás végett, mert sokan lehúzzák a növényi proteineket. Az más kérdés, hogy a zabban speciál rengeteg a rost, ami miatt szarabbul szívódnak fel a fehérjéi. Meg ugye azért ezek elsősorban szénhidrát források, azért azt ne felejtsük el.
Nem lecseszés volt:)
Én is tejsavó fehérje izolátumra, tojásra és szárnyashúsra alapozom. Ez a szenthármasság nálam.
Ezek mellett még a jolly joker a cottage cheese, mert az egy olyan sajt, amiben benne hagynak valamennyi tejsavót, ami miatt rohadt jó lesz a biológiai értéke (olyannyira, hogy jobb, mint a csirkemellé). Persze a csirkében nincs semmi zsír (0,5g, ami gyakorlatilag 0).
Amire ki akartam lyukadni, hogy ezek után viszont következnek a rizs és a zab, ami rohadtul meglepő, mert tényleg magasan verik pl. a marhahúst, sajtokat és egyéb fehérjeforrást, mint pl. a tonhalat is.
Szóval elvileg hozzáadhatja a testpítő az összprotein bevitelhez, és az is igaz, hogy kiegészítik egymást az aminosavak, tehát ha rizset eszik valaki mittomén cottage chees-el, akkor még jobb lesz az aminosav profil.
amiért én nem számolom bele a növényit, annak oka a rosttartalom, mert fogalmam sincs mennyi szívódik fel az egyébként jó proteinjéből.
Pontosan így van, ezért nem is számolom, mert az állati a tuti. Bunnyék is írják sokszor, hogy nem kell számolni, ő pedig nem egy versenyzővel beszélte ezt át.
Sőt, én ha leviszem 2,5g*ttkg alá, akkor is leromlik a forma valamennyire.
Látom valaki 0% adott arra a válaszomra, amiben azt írtam a zabban és rizsben lévő fehérjének magas a biológiai értéke. Míg azzal érveltek, ami növényi fehérje az mindjárt sz*r is. Hol vannak a tények uraim?
Nos srácok, akkor a mai házi feladat a google-be beütve:
1. megnézitek miből épül fel egy fehérje (esszenciális aminosavak fogalma és fajtái)
2. megnézitek a fehérjék biológiai értékét, melyet esszenciális aminosav tartalmuk alapján állítanak fel a tojásfehérjéhez viszonyítva, vagy nitrogén-tartalmuk alapján
Azt ugyanis mindenki l*szarja állati vagy növényi-e önmagában, mert nem ez a lényeg, hanem az, hogy milyen jó az aminosav profilja. Az más kérdés, hogy az állati fehérjéknek rendszerint jobb az aminosav tartalma, de nem törvényszerűen és nem mindegyiknek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!