Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Miért félnek a gyúrósok a...

Grdtms kérdése:

Miért félnek a gyúrósok a túledzéstől?

Figyelt kérdés
A legtöbb sportban, persze csak ha komolyan veszed naponta edzenek plusz hétvégén meccs, verseny. Amikor én sportoltam(kosárlabda) heti 8X edzettem, a hétfő borzalmas volt a pihenőnapok után, és ha véletlen egy napot kihagytam a héten , nehéz volt "visszatérni". Sport tagozatos voltam, sokféle sportoló megfordult ott. Voltak atléták hihetetlen combokkal, voltak tornászok (gyűrű) hatalmas karokkal, úszók nagy mellizommal, evezők nagy háttal. Nem hinném hogy minden nap más izomcsoport edzenének és kétlem, hogy nem elég intenzíven nyomják. Rengeteg élsportolóval beszéltem, volt vagy 10 edzőm 10-20-30 éves edzői tapasztalattal, de egyik szájából sem hallottam, hogy túledzés. Nyilván ki is röhögtek volna ha ezt mondom és nem megyek edzésre. Elképzelem a ahogy a gettóban a fekete csókák mennének a játszótérre gyurmázni egyet és az egyik megszólal, bocs tesó, de ma nem mehetek nehogy túledzem magam. A felsorolt sportok közt mind (legtöbbnek, persze vannak kivételek) nőknek tetsző,esztétikus külseje van. A terembe járok 80% kövér. Nagyon elkalandoztam...Ez már más téma! Nem értem miért kell félni a túledzéstől, ha nem megy akkor ígyis-úgyis jelez a szervezet és tesz róla hogy ne menj edzeni vagy éppen ne olyan intenzíven nyomjad.
2012. nov. 26. 23:26
 1/9 Takumi ***** válasza:
A 80% erősen túlzó, illetve azért mennek konditerembe az emberek mert elégedetlenek a testükkel. Szerintem itt az izmok koncentrált szeparált edzése lehet a megoldás. Más megterhelést kap a szervezet. Az élsportoló megint más kategória. Ki tudja mit hogyan szednek. Az általad nagyra tartott izomméretek meg max átlagosak egy komolyan edző embernél.
2012. nov. 26. 23:52
 2/9 *Glissade* ***** válasza:

Szia!

Ezt én sem értettem egészen mostanáig, amíg el nem magyarázták nekem:)

Én tánctagazotos iskolába jártam, reggeltől majdnem, hogy estig a suliban voltunk, mert ugyebár a táncon kívűl ott voltak még az elméleti tantárgyak is...

Minimum napi 3-rom óra tánc volt, és minket sem riogattak soha a túledzéssel.

Kajálni meg kb. időm sem volt, nem hogy étrendet betartani:)

Álltalában vettem valami sütit a büfében (mert egy agyon cukrozott kakaós csigával, elég jól ki lehetett bírni pár órát kaja nélkül)

A hízás miatt nem kellett aggódnom.

Aztán, ahogy teltek az évek, éreztem, hogy ez nem biztos, hogy jó lesz így... nem hogy kevesebb órám lett volna, inkább egyre több, egyre magasabb követelményekkel.

Sehova nem tudtam elmenni, max csak hétvégén, mert suli után úgy nézte mint a mosott szar... nem voltam olyan állapotban, hogy bármelyik ismerősöm előtt megtudjak jelenni, ha csak nem sminkeltem ki magamat:D

Én úgy vettem ki, hogy a kondisok azért pihennek, mert a a súlyok emelgetése sokkal intezívebb, és megterhelőbb mozgás, mint bármelyik sport. Nem akkor leszel izmos ha, minél többet edzzel.

Az étrendet meg azért tartják, hogy izmosak legyenek, és szeretnének minél gyorsabban fejlődni.

Mig más sportoknál nem feltétlenűl az a cél.

Másrészt pedig, aki napi több órát sportól, annak előbb útóbb meg lesz az ára, sérülések formájában. A kondisok meg szerintem nem szeretnének le sérülni, ezért is pihennek ennyit.

Legalábbis, én így vettem ki pl. Montez elmondásából:)

2012. nov. 27. 00:06
 3/9 anonim ***** válasza:

a testépítők-valóban nem a legbölcsebb módon-izoláltan edzik agyon egy-egy izomcsoportjukat.

innen a nem természetes külsejük is más sportolókkal összehasonlítva.

míg az általad felsorolt sportágakban az egész test részt vesz,egy kettő izomcsoport meg kicsit jobban,mint a többi,de soha nem izoláltan szinte csak az dolgozik,ezért nem edzhetik ők túl magukat testileg.

kiégni,lelkileg kimerülni bármelyik sportoló ki tud.

2012. nov. 27. 00:56
 4/9 *Glissade* ***** válasza:

Az utolsóval csak félig értek egyett, régebben én sem tudtam magamat túledzeni...

De mostmár figyelnem kell egy sima saját testsúlyos edzésnél is, hogy ne vigyem túlzásba, mert mindendenem fájni fog tőle, vagy lesérülök.

Biztosan öregszem már. Szerintem kor függő lehet.

2012. nov. 27. 01:20
 5/9 anonim ***** válasza:
kérdező, a testépítés az teljesen más. Úszók, tornászok nagyon picikék egy testépítőhöz képest, ne hogy már a 38-as karjuktól ájuljak be. Nagy izmokhoz igenis kell pihenni, nekem ez 27 éves edzési tapasztalatom szóval nem csak a levegőbe beszélek. Akkor fejlődik az izom, ha engeded regenerálódni. Ez van, ez nem vita tárgya, még na neked más is a véleményed. Hidd el, hogy tudjuk, hogy mi jó nekünk, te pedig eddz naponta 10-szer, nekem tök mindegy.
2012. nov. 27. 05:57
 6/9 anonim ***** válasza:
a 73%-os válaszló is hülyeséget mosd, mivel mi nem csak izoláltan edzünk, mivel végzünk guggolást, felhúzást, húzódzkodást, mellről nyomást. Hát akkor ezek izolált gyakorlatok? Lol:)
2012. nov. 27. 05:59
 7/9 aikiboxer ***** válasza:
Az élsportolók lehet, hogy minden nap edzenek, de pl. bokszon is érdemes kihagyni 48 órát az edzések között, mert egyszerűen nem vagy képes regenerálódni.
2012. nov. 27. 13:11
 8/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Mondjuk le van maradva egy testrész (ez egy nagy izom tehát mell, hát vagy comb). Miért mondják, hogy edz meg kétszer a lemaradt testrész a héten azok, akik a klasszikus edzéstervet követik (a héten egyszer edzünk egy izmot)? Akkor egy amúgy is gyenge izom nem lesz túlterhelve ?
2012. nov. 27. 15:35
 9/9 anonim ***** válasza:
Nem tudom, hogy kik mondják, de nem jól mondják. Egyszer kell megedzeni rendesen és hagyni regenerálódni. Főleg nem tudsz kétszer rendesen végigedzeni egy lábat.
2012. nov. 27. 15:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!