Sportos gének örökölése. Segítene valaki?
Megfigyeltem már sokszor:
Van két egykorú gyerek. Legyenek "A" és "B".
"B" ugyanolyan testfelépítésű, magasságú, súlyú, mint "A".
Teljesen megegyezik a testzsír arányuk STB. Minden.
"A" mégis sokkal jobban fut, dob, ugrik STB, mint "B".
(És "A" testvérei is kitűnnek atlétikában a korosztályukból.)
Nagyon sokszor megfigyeltem már, és kíváncsi vagyok, hogy 2 teljesen megegyező testű ember közül sz egyik miért jobb sportoló, mint a másik. És ezeknek a gyerekeknek általában az egész családja ilyen.
Bocsánat, ha hülyeséget kérdezek, de már nagyon sokat gondolkodtam rajta, és felcsigázta az érdeklődésemet.
A válaszokat előre is köszönöm.
eléggé egyszerű erre a válasz.
A rendszeresen sportol,jobb az állóképessége,erősebb az akarata,a sok fiú testvér miatt megszokta az állandó versengést,akár otthon a figyelemért,elismerésért,akár a versenypályán.
míg B nem sportol annyit,kevésbé motivált, gyengébb az állóképessége is.
nem lehet eldönteni, hogy genetika, mivel hasonló testalkatúak.
Vannak olyan családok, ahol elvárt, hogy a gyerekek sportoljanak, ilyen helyeken a szülők is sokkal több időt fektetnek a gyereknevelésben a sportra. Míg mások hagyják a gyerekeket a pc elött ülni.
Nekem is 6 éves korom óta sportolni kellett, szertornáztam. Emlékszem, hogy az osztálytársaim egy fejenállást nem tudtak csinálni, én meg körbejártam a tornatermet kézállásban... De nem a csodagenetika miatt, hanem a heti 4 edzés miatt :D
Köszönöm a válaszokat. :)
Én pl. hihetetlenül lassan és rosszul futok.Lány vagyok, de van olyan izmom, mint sok fiúnak. Van egy barátnőm, amivel egyszer versenyt kellett futnom. Ő soha nem sportolt semmit, mindig rajzolt. Teljesen megegyezik a súlyunk, magasságunk, és simán lehagyott. :)
De labdajátékokban meg jó vagyok.:D
Amúgy valaki nem tud egy linket küldeni azokról az izomcsoportokról, és hogy milyen edzés kell hozzájuk?
Rátudok jönni, hogy nekem milyen lehet?
Van gyors összehúzódasu izomrost,ez gyors izommunkára alkalmas akinek ilyen van túl nyomó részt rövidtávon gyors és robbanékony visszont allóképességi munkába rosszabb! Állóképességi izomrost a neve mutatja nem képes gyors összehúzódasra csak lassura visszont azt sokáig birja.A 3 ik pedig a vegyes képességü ez egyik se igazából!
Amelyik dominál annak megfelelö képességekben vagy jó! Edzés hatására kicsit atalakulhatnak ,de nem az összes!
Kicsit hozzátennék, szerintem miről szól ez az egész. Aamatőr szinten sokkal több fögg a munkától mint a genetikától. Vannak fontos dolgok:
* mozgáskoordináció
* tüdőkapacitás
* keringetés
* szív erőssége
* izomzat
mindegyik gyakorolható, fejleszthető. Az úszás/futás ezekre nagyon jó. Nyilván, ha 2 sárc között van 10 év sportnyi különbség, simán elverheti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!