5 év boksz vs utcai tapasztalat?
Utcán lenne a következő felállás:
5 évet bokszolni járt ember (75 kg, nincs utcai tapasztalat) vs nincs küzdősportos háttér (85 kg, sok utcai tapasztalat).
Ki nyerne?
"bokszolók technikai felkészültségét és erőnlétét nemigen tudja felülmúlni az "utca"."
Teljes magabiztossággal állítok szembe egy 1-2 embert aki nem fél nyakra ütni/szét rúgni a térdet/szemet kinyomni/csontot törni/szembe köpni, néhány "csak" boxoló ellen. A késelőket nem is említem, azok ellen szó szerint nulla technikai képzettsége van egy "csak boxolónak.
Azért írtam "csak" boxolót mert egy ember mondjuk aki box mellet eljár kali vagy bármilyen késes oktatásra annak már nagyon komoly esélyei vannak, mert azt is megtanulhatja, hogy hogyan védekezzen puszta kézzel egy késelő ellen.
De sajnos a boxolóknak hátrány, hogy a szabályok beléjük rögzülnek. Egyszerűen nem akarnak szemet nyomni/ nyakat ütni.
"Álljon meg a menet. Milyen bunyóról beszélünk? Haverok között, ököl az ököl ellen szabályokkal a hátsó kertben vagy a kocsmában? Akkor persze nagyon jó esélye van a boxolónak. Ez kérlek szépen nem "utcai harc"."
Nyilván nem baráti meccsről beszélek, hanem rendes vérre menő, ugyanakkor pusztakezes harcról.
"ugyanakkor pusztakezes harcról."
Tehát nem élet-halál utcai harc.
Ez esetben a bokszolónak az esetleges rúgásokra kell figyelni (elég kellemetlen lenne, neked mint bokszolónak, ha életedben először szétrúgnák a lábad), ha erre figyelsz akkor esélyes vagy (bár függ a testi adottságoktól, pl: melyikőtöknek hosszabb a karja), de egy ilyen pusztakezes harcban persze, hogy jó esélye van egy 5 éve bokszolónak.
Szerintem most a kést meg egyéb fegyvereket zárjuk ki, mert nem az volt a kérdés, hogy páncéltörő rakéta ellen tudna-e védekezni egy bokszoló, hanem (ahogy én értettem) pusztakézzel megy a játék.
Nem is az volt a kérdés, hogy muay thay versenyző ellen, hanem hogy egy teljesen amatőr ellen lenne-e esélye. Kérdező, jól értettem?! Hogy nem stílusokat akarsz összehasonlítani, hanem az utca gyermekét egy képzett küzdősportolóval?!
Na erről elmondhatom nektek, hogy a küzdősport az egy tanult mozgáskultúra, amivel szemben az utcai okosságok, meg a "szoktunk pofozkodni Bélával" mit sem érnek. Ha nem így lenne, senki nem járna küzdősportolni. Persze az utcán el lehet lesni egy pár "trükköt", de mi ez egy heti 3x2 óra, egy év alatt 300 óra, öt év alatt 1500 óra edzéssel szemben?! A kondira ugyanez vonatkozik.
Persze értem én, hogy falun ott van a falu bikája, aki a HMCS-k között a király... Karatés koromban a vidéki edzőtáborokban szoktuk volt a helyi menőket miszlikbe aprítani. Röviden: hiszek a tanult mozgáskultúra és a rengeteg edzés felsőbbrendűségében.
Hehe.. sajnos (vagy nem sajnos) de a verekedő hajlamú boxoló rutinja odáig tart, amíg egyszer sípcsonton rúgják vagy kétszer rába.sznak az alkarjára. Próbáljátok ki.
Utána amikor közel kerülnek hozzájuk (tehát meg sem ütötték a testüket, hiszen levédi kettős fedezékkel) valljuk be le lehet vinni őket földre. Aki "birkózgatott" már, tehát verekedett utcán és többször is került test-test ellen földre, az leránt egy boxolót. Ki ne ismerne már pár feszítést földön, vagy ha mást nem akkor térdelést, szem-nyak támadást, ott már elmozgás nélkül nem lehet kettős fedezékkel védekezni, hiszen egyszerre lehet ütni, rúgni- gyomorba térdelni, bordákra stb.
Ez elég necces helyzet. Boxolók ügyesek, csak nem hatékony közelharcra tréningeznek. Hogy elverik a magyar karatésokat? Igen, de ők senkik. Képzett harcművészeket ne keverjünk bele említés szintjén sem a dologba.
Én most az egyszerűség kedvéért képzettnek tekintem magam: biztos hogy elkerülnék egy ilyen helyzetet. Vagy hátulról leütném az ellenlábasomat, mielőtt még felkészülhetne egyáltalán. Ha már fegyver nincs.. legyen más ge.ciség!
" Ki mondta, hogy a bokszolók nem konyítanak egy kicsit máshoz is? "
A kérdező mondta, hogy "csak" bokszoló. És az én írásaimhoz szintén oda tettem, hogy milyen esélye van egy "csak" bokszolónak.
Oksi de akkor az "utcai tapasztalat" alatt ne a fekete öves jujutsu mestert értsük már... :)
Hanem Józsit, aki a helyi kocsmában a menő gyerek, mert annak képzeli magát...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!