5 év boksz vs utcai tapasztalat?
Utcán lenne a következő felállás:
5 évet bokszolni járt ember (75 kg, nincs utcai tapasztalat) vs nincs küzdősportos háttér (85 kg, sok utcai tapasztalat).
Ki nyerne?
Akinek utcai tapasztalata van, és eddig túlélte az veszélyes ember. Egy 5 éve boxoló ember tud ütni, de koránt sem veszélyes.
Ne kerüljenek össze.. Kell tudni ütni, mozogni de a harc csak részben múlik reflexeken, ütéstechnikán. Baromi sokat a képességek és a rutin, a taktika a lelki hadviselés és a megtévesztés számít. Ezeket az ökölvívók nem gyakorolják. Más a taktikájuk mint egy embernek aki túlélésre játszik.
Ne keverjük össze az olimpiai sportokat harccal, mert bizony utcán harc van. Ha csak kis szabályozott öklözés, akkor az nem utcai erőszak, hanem erőfitogtatás.
Amúgy én vagyok, aki 5 évet bokszolt (rendes vérre menő bunyóm még nem volt) és azért gondolkoztam el ezen, mert az egyik barátomat lehúzta egy másik haverom haverja (a leírt ember) és nem tudom, hogy vajon nekem lett volna esélyem vagy sem.
Hogy lehet egyáltalán ilyen téren tapasztalatot szerezni, mert technikám azért már megvan, viszont csak úgy a tapasztalat miatt nem akarom érthető módon az ilyen helyzeteket keresni, de ha mégis előfordulna az ilyen felállás, azért legyen valami hozzászólásom:)
Ezek miatt járnak hozzám küzdősportolók tanulni.
Nem kell olyan baromira sokat tanulni, hogy a küzdősportok használható harcművészeti vagy inkább önvédelmi értékkel bírjanak. Az ökölvívás már majdnem harcművészet, csak néhány baromi fontos elvet meg kell tanulnotok.
Ezek az elvek lesznek azok, amiket az ember vérremenően is megtanulhat, jobb esetben elsajátítod kontrollált körülmények között.
Na nem hirdetem a rohadt kravmagát, de pl. 5 éve boxoló ember önvédelmi elveket ott tanulhat. Technikákat nem, mert azok úgy s.zarok ahogy vannak, de te már ütni tudsz, és ez jó.
Szóval én is pár komoly elmozgást, taktikát, elveket tanítok. Ezekkel már nem vagdossák szét a karod, sőt mondok olyat hogy küzdősportolók többségének egyet rávágok könyökkel az alkarjára, és nem lesz nagyon kedve többet védekezni. Meg kell tanulni nem szemtől - szembe beleállni a dolgokba, mert utcán csont csont ellen feszül, vagy csont kés ellen és az nem vicces.
ha nagyon sokat bunyózott utcán,börtönben,mondjuk heti-kétheti szinten,akkor egy végletekig elszánt,kezdeményező,kitartó,full agresszív ember,igazi harcos,veszélyes lelki alkat is.
és igazából ezek a képességek felülírják a képzettséget,bár 5 ökölvívó múlt sem lebecsülendő.
Álljon meg a menet. Milyen bunyóról beszélünk? Haverok között, ököl az ököl ellen szabályokkal a hátsó kertben vagy a kocsmában? Akkor persze nagyon jó esélye van a boxolónak. Ez kérlek szépen nem "utcai harc".
Utcai harc az az amikor az ellenfeled elő vesz egy kést vagy bármilyen fegyvert, de egy "csak" boxolónak már az is elég lesz, ha nem figyel a rúgásokra és közbe szétrúgják a lábát.
" utcan az emberek szinten okollel verekszenek es ez egy boxolonak nagyon hazai palya"
Igen, a kölkök meg a haverok a kocsmában. Amúgy nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!