Kettlebell vagy a kondi hatásosabb?
Neutronlovagot módosítanám annyival, hogy nem kell 200/10perc Snatch stb, ahhoz, hogy valaki a duplabelles gyakorlatokat végezhesse. Ha eléggé megerősödőtt a 3 hónapos alapozástól, akkor és a Swing, Snatch, TGU, Deadlift, Goblet Squat, a többi guggolás, szabályosan. Ha ilyen alap gyakorlatok mennek, és már nem az van, hogy 10 perc után meghal az ember egy komoly dinamikus rész után, akkor el lehet kezdeni a konkrét erőfokozást, dupla High Pullal, dupla katonai nyomásokkal, amik aztán hozzák az erőt rendesen, ha szabályosan csinálja az ember.
Komoly izomzatot valóban nem növeszt, mert teljes testfeszítettség van, így arányosan, és nagyjából egyszerre dolgozza az izmokat, így nem annyira feltűnő, mint a konditermes izolált edzés. Próbáltam mind a kettőt, most csak Kettlebellezem ( azt mondják, egyszerre a kettőt nagyon nem érdemes ) és meg kell mondjam, ezerszer jobban szeretem, mint a kondizást. Sokkal robbanékonyabb lettem tőle, és megerősödött rendesen a derék-fenék részem is. Én csak ajánlani tudom, ha nem (csak) az esztétika számít, hanem, hogy robbanékonyabb, jobb állóképességű legyél.
Persze ehhez olyan edzések tartoznak, amikben nagyon kevés pihenő van, nem úgy mint a teremben, hogy kicsit kiszuszogod magad két gyakorlat között, törölközöl, iszol, stb.
Ehh, nem tudok fogalmazni :)
"...Ha eléggé megerősödőtt a 3 hónapos alapozástól, akkor és a Swing, Snatch, TGU, Deadlift, Goblet Squat, a többi guggolás, szabályosan..."
Helyett:
"...Ha eléggé megerősödött a 3 hónapos alapozástól, és megy a Swing, Snatch, TGU, Deadlift, stbstb, akkor..."
Ezt csak azért írom, mert rendes instruktori edzésen, a középhaladó-erőnövelő részben már duplabelles gyakorlatokkal kezdtünk anno. Heti 2x 45 percben. Így nekem ez a tapasztalatom.
Bár az igaz, hogy mesélték a régiek, hogy ők még a 5. hónapig sem dupláztak.
Nem tudom, hogy Pavel pontosan milyen edzéstervet írt ki, de szerintem az edzőm jó munkát végez.
Mindenesetre, én sem vagyok egy erőember, de mentek a gyakorlatok szabályosan, és sok fejlődést mutatott már hetente is.
A gyakorlatok megtanulása után nem vagyok híve a csoportos edzésnek. Onnantól két út van vagy egy instruktor személyre szabottan állítja össze a céloknak és képességeknek megfelelő programot elég húzós pénzen. Vagy elindulsz egy általánosabban összerakott programon valamelyik nagyobb volumenű edzőtől pl Pavel, Dan John, Steve Maxwell stb. Mivel nálunk Paveltől 2 ilyen egymásra épülő könyv van kiadva a maguk minimalista programjával, ezért írtam ezt.
Adódik egy harmadik lehetőség ami sokan csinálnak neten összehalászott programokat követnek vagy ami talán rosszabb maguknak állítják össze a dolgot, na ezek szoktak katasztrófák lenni.
Biztos nagyon jó Pavel könyve, és edzésterve is, még nem próbáltam, de ki fogom. De úgy vagyok vele, ha már valaki konditerembe akarna menni, ott is elköltene havonta minimum 8-10 ezer forintot. Így meg a csoportos edzésen, szakember felügyelete mellett tud gyakorolni havi 8,5 ezerért ( 26 a 3 hónapos edzés szinte mindenhol ).
De a privát oktatás valóban iszonyatosan drága. A csoportos edzést meg kb mindenki bírja. ( ha én bírtam, akkor tuti :) )
Persze jó dolog a csoportos edzés, de nekem a harcművészet a fő irányvonalam, így nincs időm meg forrásom külön kettlebell csoportb járni, ezért nekem ideálisak Pavel programjai.
Kérdező a kettlebellben tényleg gyors a fejlődés csak vannak különböző szintű edzésprogramok így ne várd, hogy jövő ilyenkor kétt bellel fogod blokkedzésben bombázni az izmaid.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!