Aikidoba videókon úgylátom, mintha hagynák magukat vezetni az ellenfelek, nem? Mennyire hatásos ez az önvédelem?
"utcán nem hiszem, hogy ilyen jófejek lesznek a támadók"
A tori (technikát végrehajtó) sem lesz ilyen "jófej". Ha elég ügyes, hatásos tud lenni. A néhai mester, akit személyesen volt alkalmam megnézni 80 éves korában, kb. 160 cm magas volt. Pici, töpörödött öregember, akit lehet, úgy segítenél fel a buszra. De ez csak a látszat. Amikor technikát végzett szeizában (azaz kb. térdelésben, a lábán ülve), olyan szilárd volt, mint egy szobor, és arra dobott el bárkit, amerre csak akart. A tartás és a lendület hihetetlenül sokat számít.
Az aikido a technikáról és az erővonalakról szól, nem a nyers erőről, ezért lehet hatásos, de jól kell hozzá csinálni.
#31: ez is egy legális értelmezése az aikidónak, meg a szöges ellentéte is. Az aikido eredeti célja az önvédelem és az ellenfél kontrollálása. A kérdezőnek jogos a kérdése, az igazi aikido nem csak a pörgős-forgós tánc, hanem a szűken végzett, eredményre törekvő, "Seagal-os" végrehajtás. Seagalnak egyébként NAGYON sokat köszönhet az aikido, nem csak úgy mint 7 danos mester, hanem úgy is, mint filmsztár. Nyilván nem ezt mutogatná 7 danos nagymesterként, ha nem ez lenne az aikido egyik arca.
Pont a minap volt egy nagyon nagy vitánk egy kedves barátnőmmel erről, aki szerint az aikido a harmónia, az együttműködés, az önmegvalósítás művészete, és nem a másik megsemmisítése. És csodálatos módon utána fantasztikusat edzettünk együtt. Ilyen az aikido.
hogy hogy nézne ki az utcán?
http://www.youtube.com/watch?v=wA_TJH_zxb8
egyébként egy nagymester (shihan vagy dosu) Úgy dobál embereket súlytól erőviszonytól függetlenül ahogy akar.amit te nem látsz és amire ezek a dobások épülnek az a légzés. tudom hülyeségnek tűnhet de ez egy hatalmas erő
Az a baj a videóval, hogy ez is fake. :) Jók ezek a hatásvadász Spektrum meg NatGeo videók, de ezek még mindig stilizált és lassított támadások és védekezések.
A mester például nem üt atemiket, pedig egy rendes támadás ellen ez az alap. A késsel sem úgy szúrnak az utcán, hogy majd jól elkapják a csuklónkat, hanem ide-oda hadonásznak és az alkart támadják. Rendes a K1 bajnok, hogy (gondolom jó pénzért) bevállalta a "balek" szerepét, de ha rendesen seggbe akarta volna rúgni az aikido mestert, megtette volna.
Csatlakozom aikiboxerhez ez a videó messze nem hiteles, csak valami fizetett spektrumos dolog attól függetlenül, hogy tartom az aikido hatékony önvédelem, de ne dőljünk be a fogyasztóknak szánt "ismeretterjesztő" demagóg filmeknek.
Nyj valahol irtál egy akkora baromságot, hogy az aikidoban 1 ütés van amit három ember tudott elsajátítani. Most ezt te komolyan gondoltad vagy te szándékosan próbálod az aikido rossz hírét kelteni?
Ha jól emlékszem O'sensei mondta, hogy az aikido 70%-a atemi, de majd az aikidosok kijavítanak ha másképp hangzott.
Tényleg ezt mondta, de valószínűleg ma már csak a Gozo Shioda-féle Yoshinkan aikidoban olyan az atemi, amilyennek azt az O Sensei (a háború előtt) elképzelte...
Én ugye (boksz-)rutinból nyomom az atemit, de mindig kijavítanak, hogy nem megütni kell az ellenfelet, csak "meglegyinteni" stb. Én ezekkel soha nem értettem egyet, szerintem az atemi az kő kemény atemi.
neutronlovag bocs a korábbi válaszomért tényleg nagy hülyeség volt azóta utánanéztem... de én nem akarom az aikido rossz hírét kelteni magam is aikidozom és nagyon szeretem és nagyon hatásosnak tartom önvédelemként és még sok másra jó.
egyébként nagyon mérges vagyok az aikido 15 évvel ezelőtti vezetőségére akik nem azt csinálták amit Koichi Tohei mondott pedig ő mindenkinél jobban ismerte az aikidot és o-senseit
Az aikido mindig is sokszínű volt, túl a hazai szövetségek és mesterek marakodásán nem lett volna jó, ha mindenki egyetlen irányzat mellé sorakozik fel.
Koichi Tohei ki-aikidója ráadásul a leglágyabb belső stílust képviseli, én nem örülnék neki, ha ez lenne az egyetlen választás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!