Aikidoba videókon úgylátom, mintha hagynák magukat vezetni az ellenfelek, nem? Mennyire hatásos ez az önvédelem?
Nekem is ez volt a bajom mikor óriásokkal edzettem. Azt gondoltam hogy szándékosan bunkózik velem, hogy betart meg erősen csinál mindent. De az évek alatt (7-8 év) rájöttem, hogy igazából így kell edzeni, mert így tudod megfelelően elsajátítani a technikát.
Mindig van egy pont, egy helyzet amerre ki lehet billenteni valamilyen technikával. Még akkor is, ha hátulról átkarolva fog le a hasadnál. Azt gondolnád, hogy egy nagy darab ember, ha lefog hátulról, akkor véged. De vannak azok a bizonyos életpontok a test résein, amik nyomásra eléggé fájnak, az a fájdalom már arra is elég, hogy kizökkentsd őt a fogásból egy pillanatra. Ekkor már cselekedhetsz.
Amikor egy lágy stílussal szemben valaki mereven beáll akkor szoktak a csúnya törések és ízületszakadások bekövetezni.
Egyensúly szempontból egy kisebb ember meg pont előnyben van, mert alapból mélyebben van a súlypontja. A másik egyszerű mechanikai trükk a háromszögpont uralása mit mind a jujutsuban, mind az aikidoban magas szintre fejlesztettek ezek az ízületmanipulációkkal kombinálva egy nagyon hatékony hármast alkotnak.
A bjj meg egy földharc alapú ringsport, így nem az éles helyzetben való hatékonyság a célja, hanem a versenykörülmények közötti.
Szvsz. nagyon nem mind1, milyen szinten műveli valaki ezeket a harcművészeteket. Nevezhetjük aikidonak, karaténak, jiu-jitsunak, bárminek, nem mind1, hogy 2 éve hobbiból hetente lejárok edzeni, vagy egy életforma már 40 éve.
Az újságban is benne volt a kis karatés öreg. 6-an támadtak rá egy 75 éves emberkére, aki 50 éve karatézott. Úgy elkente mindet, hogy kórházba kerültek.
18:43
nem hiszek neked :D
többieknek kösz
és miért gondoljátok, hogy nem jó önvédelemre?
Bármelyik harcművészet jó rá, ha elég magas szinten műveled.
Az aikido csak arra jó, azzal senki nem tudsz megtámadni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!