Ha 30 nap alatt kéne felkészítenetek egy kezdőt utcai önvédelemre, hogyan csinálnátok?
Tudom, hogy teljesen abszurd és képtelen dolog, tehát ez csupán egy elméleti kérdés, csak érdekel, hogy mit kezdenétek a feladattal.
Adott egy elhanyagolható sportmúlttal rendelkező egyén, akinek 30 nap alatt a lehető leghasználhatóbb képességeket kell a birtokába juttatni, amivel ép bőrrel kerülhet ki egy utcai küzdelemből. E 30 nap teljes egészében rendelkezésre áll mindkettőtök számára, csak a felkészüléssel kell foglalkozni, így naponta akár 10-12 óra is gyakorlásra és edzésre fordítható. Pénz nem számít, bármilyen felszerelés és étrend rendelkezésre áll. Az egyszerűség kedvéért feltesszük, hogy a felkészítendő személy bár kezdő, de fogékony, tehetséges, és könnyen tanítható.
Ötletek? Ki hogyan csinálná?
Amikor megkérdeztem az eddzömet hogy hogyna küzdhetem le a félelmemet ha megtámadnak az utcán (akár többen is). (Igaz ekkor már pár éve kick boxoltam és boxoltam, de sose támadtak még meg). Azt mondta, hogy menjek el 1 városszéli motoros kocsmába a legnagyobb taggal kezdjek és veresem agyon magam. Igazábol poénból mondta,de van benne ráció. Ha folyamatosan benne vagy az ilyen balhékban, akkor mint fizikailag (birod az ütést, a fajdálmat, gyorsabb reflexek stb), mint mentálisan (nem félsz hogy megtámadnak, rutinosan fogod kezelni, nem blokkol le az agyad, nem heiztálsz, gyorsabban mérlegelsz)megeddződz. És ha utcai önvédelemröl van szó, szerintem fontosabb, hogy lelkileg is felkészült légy, mint a technikai része.
Jó magam is néha beparázom, ha látok egy balhét az utcán vagy részeg réti niggerek üvöltve közelednek felém, és nem tudom hogyha belémkötnének megtudnám e magamat védeni, de azt tudom hogy a ringben szétkapnám öket:). Szoval én a srácot elküldeném kocsmai bunyo túrára:D
Defendo esetleg?
Ha pénz nem számít akkor privát tréninggel megoldhatod.
Utcai önvédelemre ettől nem találsz jobbat, ha nem sport sikereket akarsz elérni hanem győzni egy harcban.
youtubon találsz videókat, szerintem meggyőző.
Köszönöm Shaddark, jó tippeket adtál, de nem erről van szó, ez tényleg csak egy elméleti kérdés, kíváncsi vagyok a véleményetekre. :)
23:41, van benne ráció, amit mondasz, de szerintem nem jól látod a dolgot. A hatékony önvédelem többet jelent annál, mint a legtöbben gondolják. 135 óra intenzív tréning soknak tűnhet, de még mindig nagyon kevés. Nem egy-két nyikhaj, nagyszájú kötekedőre kell gondolni, hanem kettő-négy gyakorlott és erős fizikumú támadóra. A valódi, éles küzdelmi szituációkban való helytállás rendkívül mély dolog, és ha valaki több évig edz heti hatszor, akkor talál eléri a megfelelő szintet.
00:03 Egyetértek! A pszichikai része a legnehezebb a dolognak. Elég, ha valaki rád kiabál az utcán, még ha a ring királya is vagy, lehet, hogy összeugrik a gyomrod. Az edző szerintem nagyon is jó tippet mondott, még ha nem is érdemes kipróbálni. :) Van egy rendkívül jó hasonlat a pszichikai felkészültségre: Olyan, mint végigsétálni egy masszív gerendán. Bárki képes rá, ám ha két magas épület teteje közé támasztják, hirtelen nagyon nehézzé válik, holott pontosan ugyanazt a technikát kell végrehajtanod: Egyik lábad a másik elé tenni.
A napi 18 óra tényleg nagy terhelés, de nyilván nem egyforma terheléssel a lassított ismétlések alatt sokat pihenhet az ember és rengeteget fejlesztheti a technikáját. Lassítva minden csalás ordít, ha jó szeme van az oktatónak.
A rendvédelmi szerveknek nincs is szükségük komolyabb képzésre mivel nagyobb a jogkörük, a fegyverarzenáljuk és általában túlerőben cselekszenek. Az meg nem támadás, ha a részeg pista bácsi beléd köt a a diszkó előtt. Önvédelemről mindig akkor beszélünk, ha a fizikai életed forog kockán vagy a lelki (például nőknél nemi erőszak) egészséged.
Szerintem bőven elég idő.
Ha olyannal harcolsz aki nem edz napi szinten, akkor elég, én jól ismerem fiatakoromból az utcát - sokszor (legtöbbször) semmit sem számít ki erősebb, gyorsabb, jobb.
Az első ami számít a mentalitás.
Ha kész vagy sittre menni akkor tőled sokkal jobbat le tudsz győzni. Azaz ha hülyegyerek valaki akkor olyasmiket engedhet meg magának amit a másik nem. Én "tapasztaltam" (nem voltam ott az áldozat srác mesélte) pl. olyat is (ez egy a sokból de nagyon sok hasonlót is mesélhetnék) mikor az 50 kilós c. gyerek a 110 kilós igencsak izmos srácnak első mozdulattal ráugrott a térdére és a kínjában síró srácot már csak rugdosnia kellett a földön - azt se muszályból... Szegény mankóval járt 3 hónapig.
Ahhoz hogy ezt kivédd 2* gyorsabbnak kell lenned pl.
Második a technikai tudás.
Nem olyan mint amit írtak itt - 3000 csuklócsvarás gyakorlásnak :)) Ez aki versenyekre jár, hosszútávon akar sportolni annak jó. Vannak - nem is tudom hogy mondjam - ilyen "plekniből" ütések, rúgások. Talán a takarásbó ütés megfelelhet kifejezni. Ilyenkor olyan kombót használsz amit egy ember ellen kétszer nem vethetsz be, mert ha már ismeri nem jön be elllene, de elsőre le tudod vinni padlóra vele. Amolyan "csibész" technikák.
Ha végignézel pár utcai harcot ami valódi akkor rájössz hogy nagy esélyed van ha rákészülsz olyantól aki jártas ebben a témában. Azért ajánlottam a defendót mert videókról nekem úgy tűnt ez áll a legközelebb ehhez. Nem jártam még náluk de szerintem ezzel működhet, mert trükköket tanítanak nem harcossá képeznek.
De azért azt tudni kell hopgy aki naponta edz azt soha sem fogod behozni. Szabályos harcban egy olyannal szemben semmi esélyed nem lesz, max. szamurájkarddal :)
Utcaiban is csak az első néhány alkalommal...
A defendo nem más, mint jujutsuból és aikidoból kiszedett alap nélkül oktatott haladó harctechnikák egymásra hordása, krav maga pepitában.
Közelharcban a csuklócsavarás a legbiztosabban használható harctechnika. Éles helyzetben ahhoz nyúlsz vissza amit edzésen gyakoroltál. Olyan szituáció amiben nem szeretnének megölni megerőszakolni vagy megbénítani továbbra sem önvédelem, hanem egyszerű majomkeringő amikbe az idióták futnak bele.
Az első héten főképp a pszichikai és mentális felkészülésre koncentrálnék.Egy rendesen szocializált ember számára gondot okot megütni/bántani még azt is,aki bántani akarja őt.A védekezőnek engedélyt kell adnia magának,hogy bántsa a támadóját/it.Emellett végig heti 5x20perc kettlebelles edzés(alap gyakorlatok),az elejétől kezdve lábmunka,alap ütések gyakorlása,feszítések,csavarások,dobások és derék alatti rúgások(pananjakman) lennének napi 10 órán keresztül.Ha már meglenne az alap,több edzőpartnerrel (nagyobb,erősebb,agresszívebb)jöhetnének a készségfejlesztő gyakorlatok,drillek meg persze a sparring(természetesen piszkos technikákkal).Mivel utcai harcról van szó,és több képzett támadó ellen kell majd a tanulónak védekeznie,beletennék még több támadós szituációs és stressz alatti (üvöltöznek vele,keményen megtámadják stb.) gyakorlatokat is.Mivel utcai harc,ezért nincsenek szabályok,így az utolsó két héten főképp a botos
harcot erőltetném,ez azért mégiscsak egyenlőbbé teszi a küzdelmet.Hordani és gyakorolni pedig egy rejtve hordható tükörtartó tökéletes :)
A másik ötletem pedig az lenne,hogy felkeresni egy jó mestert,elmondani neki hogy mit szeretnénk (pénz nem számít) és megkérni hogy készítsen fel.
Ezt nagyon jónak tartom!
Tetszik, hogy 5x20 perc kettlebellt is belevettél, meg, hogy kiemeled a pszichikai tréninget.
A technikai résszel szemben annyi kifogásom lenne, hogy szerintem hatékonyan nem nagyon tud sokféle dobást és feszítést megtanulni, talán jobb lenne a többire koncentrálni. Az alapütések és az alacsony rúgás nagyon fontos szerintem is.
Nagyon jó ötleteket írtál!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!