Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Teljesen kezdőként hány perc...

Teljesen kezdőként hány perc súlyzós edzés ajánlott egyszerre?

Figyelt kérdés
Bemelegítés és nyújtás nélkül kérdezem. Nem szeretném rögtön az első alkalmaknál leamortizálni magam, vagy lesérülni.
2012. ápr. 30. 13:09
 1/7 Smartguy86 ***** válasza:

Az idő mindig adott - minimum 1 óra, maximum másfél. A terhelést az ismétlésszámok és a használt súly dönti el:

[link]

[link]

[link]

[link]

2012. ápr. 30. 13:20
 2/7 A kérdező kommentje:

50 kg-os nő vagyok, a célom formálás lenne. Illetve kb két kg zsírtól szeretnék megszabadulni, de külön emiatt nem kezdenék fogyókúrába, reményeim szerint az edzés miatt amúgy is lemegy idővel.

Az a gond, hogy ma 30 perc után már remegett minden végtagom, fizikailag nem bírtam többet csinálni, bár az utolsó tíz perce is "önerőszak" volt. 4 kg-os kézisúllyal, illetve saját testsúllyal dolgozom (fekvőtámasz, kézben tartott súlyokkal guggolás, stb). 10 ismétlésnél tovább nem jutottam egyik gyakorlattal sem.

Erőltessem az egy órát, vagy várjak vele néhány napot, amíg a szervezetem felveszi a tempót?

Illetve még kérdés, hogy ilyen cél esetén érdemes fehérjeport enni edzés után? A húst nem igazán szeretem/kívánom, hetente 1-2 alkalommal eszem csak - inkább tejtermékpárti vagyok.

2012. ápr. 30. 13:26
 3/7 Smartguy86 ***** válasza:

1. Válts kisebb súlyra, az ismétléseket ne egyszerre akard megcsinálni, hanem 3x12 vagy 4x10-es sorozatokban. Az 1 órát azért tűzd ki célul, mert az alatt van értelme: ugyanis kevesebbtől nem nagyon pörög fel az anyagcsere.

2. Hús nélkül nem könnyű megfelelő fehérjét bevinni, de ha utánanézel,találhatsz olyan vega étrendet, amiben a teljes aminosavprofilt lefedik növényi termékekből és akkor nem kell pótolni fehérjekiegészítővel. Emellett ha kevés húst eszel, akkor mindenképpen szedj multivitamint, mert sok nyomelemből hiányod lehet (főleg vasból).

2012. ápr. 30. 13:32
 4/7 A kérdező kommentje:

Vasat pótlom, sok sóskát, spenótot, stb eszem, mert kezeltek már vashiányos állapottal. (Gondolom nőként a menstruáció se segít a vér vastartalmának fenntartásában...)

Ha muszáj, akkor eszem húst, nem vagyok vega, csak egyszerűen nem kívánom annyira. Heti 1-2 alkalommal szoktam azért szárnyas mellet enni, többre nincs igényem.

Annyit még kérdezhetek, hogy otthoni körülmények között, megfelelő táplálkozással (megerőltetem magam hús témában, illetve rengeteg zöldséget eszek amúgy is, mert azokat szeretem) nagyjából milyen izommennyiség a maximum, amit magamra tudok szedni? 50 kg-os testsúllyal 1-2 kg izom felépítése reális néhány hét/hónap alatt?

A használt súlyt milyen lépcsőkben lehet később emelni?

(És van még ezer kérdésem ezzel kapcsolatban, csak nem akarom elárasztani a témát annyival.:))

2012. ápr. 30. 13:44
 5/7 A kérdező kommentje:
Bocsánat, az kimaradt, hogy emellett sokat gyalogolok, illetve mióta jó az idő, heti 2-3 alkalommal járok túrázni, főleg meredek, erdős-sziklás terepen - hegynek fel, aztán a másik oldalon le, utána vissza a kocsihoz. Ez alkalmanként 1-2 óra, helyszíntől függően.
2012. ápr. 30. 13:47
 6/7 Smartguy86 ***** válasza:

Olvasd el azt, amit linkeltem, sokban fog segíteni! Az izomépítés nem úgy megy, hogy kitűzöd célul az 5 kiló izmot 4 hét múlvára és akkor megcsinálod. Keményen kell edzeni és az majd jön magától, ha megfelelő az étrended. Amúgy elárulom, hogy az izom nagyon lassan épül, nem hetekre, inkább hónapokra és évekre kell gondolni. Főleg nőknél...

A súlyok emelésére az a szabály, hogy van mondjuk 4x10-es ismétlésszámod. Ha ezt simán meg tudod csinálni és nem fáj, nem fáraszt, nem izzaszt, akkor az nem jó! A megfelelő az, ha minden egyes sorozat végén (tehát a 9-10. ismétlésre) már erőlködni kell, hogy meg tudd csinálni. Így válassz súlyt és akkor meglesz a megfelelő stimuláció az izomnak, hogy fejlődjön. Idővel meg érezni fogod, hogy mennyit kell emelni rajta. Kézi súlyoknál 1 kilónként emelj, fokozatosan, ne hirtelen! Gépeken meg rúdon 2,5-5 kilós emelés a szokás.

2012. ápr. 30. 13:50
 7/7 Smartguy86 ***** válasza:

A túrázás az jó dolog, beleszámít az elhasznált kalóriába szóval ezt vedd figyelembe, főleg ha gyakran csinálod.

Ha bármi kérdésed van és nem akarsz itt offolni, írj nyugodtan privátban!

2012. ápr. 30. 13:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!