Mik a vélemények a szója alapú fehérjékről? (többi lent)
Eddig tejsavó-t fogyaszottam, de most egyelőre mellőznöm kell anyagiak miatt. Nézegettem a kevert fehérjéket, A Power Proteint, és a Power Pro-t, de sok helyen írják, és mondják, hogy ez egy nagyon vég-megoldás, ha már tényleg nem futja másra. Ezt hallottam valahol: "fehérjének fehérje, de messze nem jó megoldás".
Nekem mégis erre lenne keretem egyelőre. Ne várjak tőle nagy eredményeket rendes étrend mellett?
gyorsnak hasonlóan gyors mint a savó, csak a biológiai értéke nem olyan jó.. azaz kevesebb épül be valamennyivel, de egy dupla adaggal (mível olcsóbb) meg nem tudod letolni mert elkap a hányinger olyan sürű lesz...
Nem fogsz a fejlődésben különbséget érezni ezt garantálom.
Itt van egy hasonló kérdés, pont Clint is hozzászólt.:)
http://www.gyakorikerdesek.hu/sport-mozgas__extrem-sportok__..
Igen, ebben a kérdésben nem akartam már vitatkozni Tomatm-mal aki szerint a szója használok meg fognak halni...
A lényeg, hogy számtalan profi testépítő használja kiegészítésként ha bírja a gyomrod akkor simán használható.
Szója?! Rengeteg az "adok-kapok" ebben a témában. Sokan nevezik női proteinnek. Sok vegának meg kimondottan ajánlják, mivel hogy nem esznek húst, és ezzel az esszenciális aminosav pótlásuk megoldható. A fitoösztrogének igen magas jelenléte miatt állandó, és újabb kísérletekről írogatnak.
Az tény, hogy alacsony zsír és fehérjetartalma van. Magas a BCAA, glutamin és arginin tartalma. Női proteinnek azért nevezik mert magas az izoflavon tartalma, tehát magasak az fitoösztrogén összetevők benne. No, ez az egyik ok, ami miatt esetleg a férfiak esetében okosan a dózissal. Gondolkodni lehetne róla. Csökkenti a tesztoszteron szintet, növeli a női nemi hormon az ösztrogén szintet. Az olyan vegyes proteinek, amiben a szója a legtöbb, sajnos nem jelzik, hogy mennyi is a szója bennük. Ez sajnos erről a Power proteinről is elmondható. Az ideális, az a bizonyos anabolikus protein elvileg 30/70 arányos szója/egyéb protein fajták (whey, casein) tartalmaz. Itt ez nem tudható. Csak kalkulálni, viszonyítani, következtetni lehet a termék árából.
Amikor kijött az első proteinpor elterjedt a hír, hogy halálos méreg, impotenciát stb okoz (tejprotein volt)
Ezt a degenerált szülők ma is mondják csemetéiknek.
Na kb ilyen jellegü híresztelés az is, hogy a szója csökkenti a tesztószintet és kb ennyire degenerált az aki ezt még be is veszi és ténykent kezeli. (nem neked szól előttemszoló)
A 70-es 80-as években testépítők ezrei használtak évtizedekig szóját és nem épp olyan minőségűt mint amik ma vannak. Sztem gondolkodjunk, ha 10ből egy ember mond egy baromságot miért a másik 9 a hülye...
Jó a szója, főleg egy elhivbatott-hobbi szinten! Annyi baromság terjed az interneten hogy az hihetetlen! A szója nem nőiesít el,a fitoösztrogénből meg mindenki az ösztrogént olvassa csak el. Egy növényi eredetű anyag nem lehet olyan erős mint egy emberi. Ez csak egy dolog,de ez elfoglalja az ösztrogénreceptor helyét(verseng az emberivel AMI MINDENKIBE VAN)főleg a ß-receptorokba ami nagy számba található az agyban,véredényben,csontokban, ahol jó hatásai vannak. vagy az hogy terészetes SERM(selective estrogen receptor modulator)"A SERM-ek az öszrogént hatást úgy blokkolják, hogy bekapcsolódnak az ösztrgén kötő helyre, mint egy konnektorba. A SERM molekula viszont kilóg a receptorból, a receptor szerkezetében nem jön létre a szükséges változás, így nem indulnak be kulcsfontosságú reakciók, melyek sejtosztódást eredményeznek. Érdekességük, hogy az egyes szövetek ösztrogénreceptorain másképp hatnak, erre utal a szelektív elnevezés is. Sok atléta az ösztrogénre mint „rossz”, nem kívánatos hormonra gondol, azonban az ösztrogénnek vannak anabolikus tulajdonságai is, főleg a csontszöveten, ez az oka annak, hogy a hölgyek menopauzája után sokkal gyakoribb a csontritkulás. Nem ajánlatos tehát okvetlenül leszorítani az ösztrogén szintet. SERM-ek nagy előnye, hogy míg a mell szöveteiben ösztrogén ellenes (antagonista), addig a csonton ösztrogén szerű hatást fejtenek ki (agonista). Vannak amelyek fokozzák a szérum LH(ICSH férfiakban az androgén termelést fokozó hormon), és FSH (férfiakban az ivarsejt termelésért felelős) szintjét, mivel nincs negatív ösztrogén visszacsatolás." Emészthetőség:-Állítólag az A-s vércsoportúaknak még jobb de ezt nem tudom biztosan- Lehet nem olyan magas mint a tejsavó, DE van amiből több van benne mint a tejsavóban(arginin,glutamin-) ami fontos)+ha kevertet iszol ezek kiegészítik egymást.(tehát nagyobb bv-) a szója izolátumban alíg van rost(ch) vagy zsír(ami rontja ezt az értéket). A könyvem szerint ha sok az ösztrogén anti-ösztrogenikus, ha meg kevés ösztrogén hatású(a jó hatásait érvényesítve). PEAK cikke(2007):"A tesztalanyok hormonháztartásában, tekintve a tesztoszteron illetve a szabad tesztoszteron szintet, különösebb különbségek nem mutatkoztak a három féle fehérje alkalmazása alatt. Azonban a whey-protein-tesztcsoport esetében az ösztradiol szint jóval lecsökkent, viszont a szója-whey-protein-tesztcsoportnál az ösztradiol-/tesztoszteron-arány (a két hormon közötti különbség) sokkal magasabb volt.
Következésképpen a szója-whey-fehérjekeverékek a női/férfi szervezetben megtalálható ösztradiol tulajdonságait elnyomják (bár nem olyan mértékben, mint a whey protein egymagában) de ugyanakkor a tesztoszteron szintet a testben magasra emelik, illetve magasan tartják, mely esetben a szója-whey keverékek kimagaslóan teljesítettek. (sokkal jobban, mint a tiszta whey esetében)."
A fitoösztrogének gyorsan kiürülnek a szervezetből(ezt még az ellenző áll-"tudományos" kutatások?? is igazolják).Az Up your mass-ban is van és működik! DE a LÉNYEG...Próbáld ki te magad(give it a try!!) és ha jó használd, ha nem magadj távol tőle! Legyél kreatív: addj hozzá BCAA-t,emésztőenzimet. Meg ha valaki allergiás valamelyik típusra,az nem a fehérje hibája.
Remélem segítettem
UI:Én is kevertet használok és ugyanúgy jó(ne vedd be a marketinget)
A szóját ezért is válasszam?
Részletek Szendi Gábor könyvéből....
A szója a nyugati táplálkozás egyik időzített bombája, ugyanis az élelmiszeripar oly mértékben támaszkodik rá, és oly mértékben része rejtett módon táplálékainknak, hogy a kiiktatásában reménykedni sem lehet, ugyanakkor sok veszélyt hordoz magában. Az élelmiszeripar hatalmas összegeket költ arra, hogy a szóját a "veszélyes hús" egészséges alternatívájaként propagálja és a "természetes táplálkozás" hívei, a vegetáriánusok és bioboltok naiv bizalommal eltelt vásárlói az elsődleges áldozatai ennek a propagandának.
A szójakészítményekben található, ember számára emészthetetlen szerves anyagok, az oligoszacharidok komoly gázképződést okoznak. Ez különösen az élelmiszerekbe rejtett szójával kapcsolatban problémás, mert a gyanútlan fogyasztó nem tudja bélgörcsei okát.
szója különösen sok proteáz gátlót tartalmaz. A proteáz enzimek felelősek a fehérjeemésztésért, a szója tehát fehérjeemésztést gátló anyagokat tartalmaz. A gyártás során alkalmazott hőkezelés ennek egy részét semlegesíti, azonban még így is a szójakivonatban az eredeti mennyiség 10%-a megmarad. Az emberek eltérő mértékben érzékenyek a fehérjeemésztést gátló anyagokra. A csökkent hatékonyságú fehérjeemésztést a szervezet a fehérjebontó enzimek túltermeléssel kompenzálja, ami rendszeres szójafogyasztás esetén a hasnyálmirigy túlműködését és megnövekedését eredményezi.
A szójabab igen sok fitátot tartalmaz, amely meggátolja különböző fémek, így a kalcium, a vas, a jód, a réz, a cink felszívódását. A fitátok nem reagálnak a hőkezelésre, így a szójafehérje kivonatban is szinte eredeti mennyiségben jelen vannak. Ez különösen veszélyes a szójafehérjéből készült bébitápszerekben, hiszen a csecsemőknél a felszívódási zavarok komolyabb veszélyt jelentenek, lévén, hogy táplálkozásuk sokáig a tápszerre szorítkozik.
A szójának komoly lektin tartalma is van, ami elvileg a feldolgozás során hatástalanítódik, erre azonban mérget senki ne vegyen be. A szójalektin a bélbolyhokat károsítja és a bélsejtek burjánzását okoz, következésképen fokozott rákkockázatot képvisel.
A szójával az egyik legnagyobb probléma az, hogy rejtett formában egyre több ételben szerepel dúsító, sűrítő adalékanyagként. Ha a termékismertetőn egyáltalán feltüntetik, akkor is növényi fehérje kivonat, lecitin, növényi olaj, természetes ízanyag és hasonló ártatlan megfogalmazásokban adják a fogyasztó tudtára.
A szójában található ösztrogénszerű anyagokat ugyancsak feldicséri a szója és egészségipar, és rendszeresen idézik, hogy a keleti országokban, ahol szóját fogyasztanak, alacsonyabb a mellrák halálozás. Ilyenkor azonban mindig elfelejtik megemlíteni, hogy keleten jóval gyakoribb a nyelőcső, a gyomor-, a hasnyálmirigy, a máj- és a pajzsmirigyrák. És ami azért használna a nőknek, mert ösztrogénszerű, az ugyanezen oknál fogva nyilvánvalóan ártalmas a férfiaknak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!