Milyen aszpartám mentes táplálékkiegészítő fehérjét ismersz?
csak szólok hogy az aszpartam káros hatására máig nincs bizonyíték.
fő kérdésedre nem tudok válaszolni,sosem néztem mibe van meg mibe nincs.
és ha fenil-analin érzékeny a kérdező?
amúgy szinte mindegyik amerikai eredetű protein aszpartám mentes. pl Twinlab, Ultimate, ON, Dymatize, BSN proteinjei tutira azok.
Az aszpartam, és az l-fenilanalin nem ugyanaz... Az előbbi egy mesterséges édesítőszer, a második meg egy aminosav.
Másik 2 választ köszönöm...
Tisztelt Kérdező!
Sajnos az internet a dezinformációk tárháza is,így ez a fórum sem kivétel ez alól.Néhány dolgot ezért érdemes tisztázni.
Az aszpartám(E951)kémiai neve alfa-L-aszpargil-Lfenilalanin-metilészter.A tápcsatornába bejutva aszparginsavra,fenil alaninra és metanolra bomlik.Utóbbi kettő jelentős kockázatot hordoz.A fenilketonuriában (veleszül.anyagcsere betegség)szenvedőkre különösen veszélyes az aszpartám fogyasztása,ezért kötelező az ilyen élelmiszerek csomagolásán feltüntetni a fenil-alanin tartalomra utaló szöveget.Grimm(2001)megállapítása szerint a mellékhatások a következők lehetnek:szédülés,fejfájás,emlékezetkiesés,hányinger,hasi fájdalom,kiütés,alvászavar,nehéz légzés,szorongás,homályos látás.
Egyes eredmének szerint az aszpartám az agysejteketet nagyobb kalciumfelvételre készteti,ezért hamarabb elfáradnak,így bizonyos neuronfajták idő el elhalnak.Vitatott az aszpartám és az agytumorok közötti összefüggés.Mindenesetre a The Lancet c.orvostudományi lap 1997-ben kérte az aszpartam betiltását számtalan gyanús eset és tapasztalat birtokában(eredmény nélkül).
A kételyek sokasodnak,s ezt az a tény is mutatja,hogy az Amerikai Élelmiszer-és Gyógyszer-ellenőrzési Hivatalhoz eljuttatott jelentések nagy részét az aszpartám mellékhatásairól szóló eredmények teszik ki.
Üdv.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!