Hozzáértő testépítők! Miért "nem jó" szénhidrát a gyümölcs?
más a biokémiája a fruktóz felszívódásának.
a kérdés (bár jogos) így is hangozhatna: miért nem jó CH a fatörzs? mert annyit használ mint a fruktóz.
az izmok (asszem) nem használják a gyümölcscukrot, írta Nyuszi, hogy hamar raktározódik ÉS (cukorbetegeknek) nem emeli az inzulin szintet (ez az eltérő biokémiás rész) ami testépítésnél a fehérje beépítéséhez alap dolog lenne.
rendben.
1. max nagyon szálkásításnál lehet elhagyni a gyümölcsöket, amúgy étrendben benne a helyük.
2. izom használja-e. oké, rég foglalkoztam vele, kérdőjelesen írtam, használja, de most nem olvasok utána (egyébként megtetted helyettem :)
3. testépítők "építenek" az inzulin válaszra, ami nincs fruktóznál. ezért nem jó ch ebben a sportban.
mint tudjuk a bevitt energiánál a hordozó étel minősége is számít, amit általában szemétnek neveznénk (egyszerű cukor --> pl. glkükóz) az adott esetben pont fontos, mert megdobja edzés után a vércukrot, így segíti a gyorsabb tápanyagellátását az izmoknak. nagyon "magyarosra" sikerült ez az utolsó mondat, elnézést.
egyébként megkérdezhetem, te testet építesz is, vagy a téma érdekel?
Felejtsd el a gyümölcsöt, ha bármilyen komoly eredményt akarsz elérni!
Az edződ nyilván csinált neked étrendet....
Látsz benne gyümölcsöt?
A fruktózzal az a baj, hogy nem képesek felvenni az izmok. Márpedig a szénhidrátokat nem azonnal égetjük el, hanem elraktározzuk. ehhez az kell, hogy legyen elegendő hely a Ch -raktárakban. A legjelentősebb Ch raktár az izmok.
A fruktóz csak a májban tud elraktározódni, aminek kapacítása kicsi és általában sosem üres. (talán csak reggel)
Így -hely hiányában- zsírként fog elraktározódni, aminek az elégetése jóval hosszabb folyamat.
Másik:
Ha van napi (mondjuk) 1700 Kcal kalóriakereted, aminek legalább a fele fehérje, akkor azt a keveset, ami a szénhidrátnak marad, tényleg ilyen haszontalan tápanyaggal kell kitölteni?
Nem esetleg összetett, minőségi szénhidrátra lenne szükség, hogy a stabilan alacsony vércukorszintet tartani tudd és az izmaidat ellásd a szükséges tápanyagokkal ?!
Tényleg köszi, Amigo, most már értem! De a fejemet azért nem kell rögtön leharapni... Én csak egy egyszerű fitnesz-anyuka vagyok, akinek az is komoly eredmény, hogy a strandon a baba bébiszitterének néztek:)
Amit az edzőm mond, azt sajnos néha muszáj felülbírálni, adott ő már nekem olyasmit, amit soha nem vennék be... Illetve sajnos nekem nem olyan kőkemény az akaratom, mint a komoly versenyzőknek, akiknek óriási respect, mert hihetetlen amit csinálnak, felnézek az eredményeikre! Szóval az étrendem sok-sok rizst tartalmaz (250g), de az a baj, hogy iszonyt éhes leszek tőle! Gyakorlatilag egész nap csak ennék, a gyümölcs meg valahogy eltelít, nem tudom, hogy van ez...
Tudnál nekem javasolni valami kompromisszumos megoldást? Milyen lassú felszívódású szénhidrátot ajánlasz? Ja és még egy kérdés, de nehogy kiakadj:) A sütőtök nagyon gáz? Azt is úgy szeretem és mindjárt itt a szezonja:)
Nem akarom én a Te fejedet leharapni....
Diétázok :-)))
Amit az edző mond, azt KELL csinálni. Azért van -az a dolga, hogy tudja (én is edző vagyok). Amikor elmentél hozzá, megbíztál benne és ez fontos, hogy megmaradjon.
Rízsből sok féle van.
Nem írtad, milyet eszel. A barna rízs nyilván magasabb rosttartalmú, alacsonyabb GI -ű.
Viszont rossz az íze :-))) Én sem eszem meg....
Basmati, Jázmin:
Ezek csúsznak a legjobban, de kisebb a telítő értékük, ezért többet lehet belőlük megenni. Testépítőknél vastagításnál alap.
Eleve kevesebb vizet vesz fel (kb.1:2 rizs:víz, még például a rizottónak való vagy kerekszemű rízs 1:3)
Alap, hogy minél nagyobb az étel térfogata -és minél több vizet vesz fel, annál nagyobb a telítő értéke. Ebből a szempontból is a legjobb a puffasztott rízs. Na abból próbálj megenni 250 g.-ot :-)))
(persze ez alacsony ch diétára vonatkozik, amit viszont nem szabad folyamatosan tartani, minimum 1-2 magas ch nap kell mellé a héten)
Alternatív ch források pl a quinoa, édesburgonya, köles, hajdina.
És az remélem egyértelmű, hogy sok-sok zöldség!
Akár nyersen- rágcsálni gyümölcs helyett, köretnek, lúgosításra, stb...
A sütőtök sem tartozik a diétás ételek közé, de egészséges az biztos. Azt a céljaid döntik el, hogy Neked belefér-e az étrendedbe. Mindenesetre akkor annyival a napi kalóriabevitelbe számold bele. Ha hozzá adsz valamit, akkor máshonnan el kell venni, hogy megmaradjon az egyensúly. És lehetőleg ne a fehérje rovására :-)
Nagyon köszönöm a választ! A puffasztott rizs lesz a nyerő, hogy mértéket tudjak tartani :) Az edzőm engedélyezett a reggelihez 1 db almát, holnap kipróbálom, mi lesz, ha tényleg nem 2 kilót rágcsálok el napközben, hanem helyette a pufi rizst.
Kitartást a diétához! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!