Testépítők! Sav-bázis egyensúly?
Áhoj!
Az érdekelne, hogy ti(testépítők) figyeltek a savbázis egyensúlyra? a legtöbb testépítő élelmiszer erősen savas kémhatású, ezáltal könnyen elsavasodhatunk. 20%sav és 80%lúg lenne ideális számunkra. én sztem már iszonyúan savas lehetek, nem sok zöldséget fogyasztok, viszont a húst,rizst,etc.etc. tömöm magamba hatalmas mennyiségben.
vitaminokat is szedek nem kis dózisban, de ennek ellenére nem túl erős az immunrendszerem, rendszeresen folyik az orrom, és nem érzem magam 100%ban egészségesnek, sokszor vagyok fáradt, és gyengének érzem magam olykor-olykor.
továbbá rettentően izzadok, és nagyon erős szúrós szaga van a verejtékemnek, gondolom ez is a savasodás miatt van.
alvászavaraim is vannak, és nem is fejlődök optimálisan, elképzelhető, hogy ez is a savasodásra vezethető vissza?
a konkrét kérdés: Ti foglalkoztok ezzel? tapasztaljátok magatokon a negatív hatásokat? és hogy érdemes lúgosítani? simán megemelni a zöldségek mennyiségét, vagy esetleg tápkieget is bevetni?
oyeach,amigo,gbacks dilisnyuszi nektek kötelező válaszolni! :D
"Sav-bázis egyensúly?"
"...ezáltal könnyen elsavasodhatunk."
"...én sztem már iszonyúan savas lehetek, nem sok zöldséget fogyasztok..."
"Alvászavar, izzadás, szúrós szag? elképzelhető hogy a savasodás okozza."
"Joghurt és a zab is savas" <- nincs olyan, hogy "elsavasodás", akkor mit számít?
"Egyik BB tv részben volt,hogy az egyik versenyző pl. pulykát (chicken helyett)eszik mert az kevésbbé savasít..."
"A c-vitamin másik neve aszkorbinsav. 500mg nál többet nem szednék a helyedbe mert az is savasít!" <- nem savasít, hanem a húgyutakban kő képződik tőle túladagoláskor. 500mg aszkorbinsav savassága eltörpül a gyomorban lévő sav mellett.
Ételektől nem lehet "elsavasodni", csak ha valami komoly szervi betegséged van, akkor tudsz "elsavasodni", ahogy ti fogalmaztok!
Ne legyél büszke, hogy nem jártál magyarórára. Hol lett leírva, hogy a kajáknak milyen a ph-ja? Az alapján lehet mondani savas vagy lúgos egy ételre, hogy a szervezetben savképző vagy bázikus hatású vég termékként jelenik meg az összetevője. A savasodást senki nem úgy gondolta, hogy sav fog az ereidben folyni. De így egyszerűbb mondani, mint belemenni komolyan, mert abból senki nem ért semmit.
Az elsavasodás nem jelent acidózist, nyilván itt is arra kell gondolni, hogy a puffer rendszer biztosította tartományon belül, a szélső érték felé tolódik el. Ha ez az enyhe eltolódás huzamosabb ideig fenn áll, kóros következményei lehetnek. Lehet tudományoskodni, meg szakkifejezéseket pontosan használni, de itt semmi értelme nincs.
Magamat idézem, ahogy mást idéztem:
"Joghurt és a zab is savas"
A joghurt részben vizes közeg, van értelme, hogy savas, de a zab?!
Ha a szervezet "savasodik" az az acidózis. Ha a megfelelő tartományon belül van, az egészséges, nincsenek káros következményei (ezért megfelelő tartomány a neve).
Ha a pH-érték ez alá csökken, akkor beszélünk acidózisról.
A puffer és a savak kölcsönhatása révén ez jól elkülöníthető tartomány (puffer és sav titrálási görbéje):
Nagy mennyiségű savat vihetsz be minimális pH-csökkenés mellett, majd ha elérte a pufferkapacitását, átcsapás történik: kis mennyiségű sav hatására nagy mértékben megváltozik a pH, azaz acidózis lép fel:
(A képen egy bázikus puffer van, az ne zavarjon meg, a savas is így működik.)
Ami a képen látható lassan emelkedő szakasz, az a valóságban pár század pH-érték változást jelent, ami fiziológiásan indifferens!
És mi alapján feltételezed, hogy nem járt be magyar órákra? Egy helyesírási hibát sem ejtett, ellentétben ti alapvető kémiai és biológiai tévképzeteket hajtogattok!
a szervezet pH értéke valóban egy hihetetlen kis tartományban tud mozogni, de elvileg néhány ezred % is jelentős már.
a testépítő táplálkozás meg magába foglalja a reggeli zabpehely turmixot, sok tápkieget, etc.etc.
viszont az aszkorbinvas bevitelem az utóbbi pár napban 5-10g volt, mert beteg voltam, hétköznapokon meg 1400mg körül van. multi pro pak+ aszkorbinsav.
csak ez a testszag tényleg érdekes, mert tisztán emléxem rá, hogy anno nem volt ilyen problémám.
kösz a tanácsokat, zöldséget akk mindenképp megnyomom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!