Milyen küzdősportot ajánlanátok egy totál kezdőnek?
21 éves lány vagyok, régi álmom, hogy megtanuljak valamilyen küzdősportot. Eddig egy rendellenesség miatt nem lehetett, de már túlvagyok a műtéten, és végre szabad :)
Karatét nem szeretnék, mert nem jön be a stílus, és olyat sem, ami csak ilyen "látványsport", tehát mindenképp olyat, aminek az utcán is hasznát veszem, ha rámszáll valami gáz alak.
Abszolút kezdő vagyok, azaz ha teljes erőből megütöm a barátom, hangosan képenröhög :D
Mit javasoltok?
köszönöm a válaszokat. Kicsit utána jártam, és ezeket találtam szimpinek: aikido, kungfu, kravmaga.
Valakinek van ezekről tapasztalata?
akkor, ha szabad. az első "igazi harcművész" 6-10 sec. alatt lecsapja a kravmagát. ezt a rendszert talán értelmezd úgy, mint olcsó sz.ar termék, vagy divatsport.
de semmiképpen sem minőség, az én tapasztalataimmal annyit mondanék, hogy ne ezt csináld, mert biztos nem a legjobb, azt nem tudom, hogy egy birkózó, ökölvívó (tehát sportoló) hol van egy hasonló ideje edző kravoshoz képest. de önvédelemként ez ilyen jobb a semminél kategória.
aikido - egy harcművészetre épül, az eredetije halálos. Japánban elvileg van olyan aikido, ami egyfajta továbbfejlesztése a jitsunak, és szintén halálos. itthon néhány jó mester van, ők nem fognak edzeni. nem azért írom, engem sem, ez egyszerű. ezek az emberek olyannal edzenek, akik hozzájuk hasonló képesságű mester, és tőlük is lehet tanulni. te viszont épp kezdő vagy, én meg alapvetően nem tanítok mester szintű dolgokat, csak nagyon keveseknek, úgyhogy én sem leszek kombat aikidos :D
akkor hasonlóan lehangoló stílusban tovább: M. országon elég gyenge a felhozatal normális oktatásból, de azért lehet találni jó kungfu oktatást, ha ez még szimpatikus.
célszerű érdeklődni akár itt a fórumon is, mert szoktak írni olyanok, akik pl. otthon vannak annyira wingchun kungfuban, hogy ha leírod az edző nevét, vagy az edzés helyét, akkor lehet tudni fogják az mennyire pénzlehúsós edzés, vagy mennyire gyakorolnak jól.
A krav maga összetákolt valami, a különböző kung fu stílusok jó mesterrel jók. Az aikido a jujutsuból lett kialakítva szerintem nagyon ellágyult és a harcorientáltság eléggé kiveszett belőle ettől függetlenül lehet jól csinálni, de az már inkább jujutsu.
A capoeira a hozzászólásaid alapján nem neked való :D
nem, az nem volt különösebben light-os aikido. az a magyar aikido volt. önvédelmi, harctechnikai szempontból gyakorlatilag semmi. hmm.. azért egy speciális résznél nem.
aikidonak akkor van értelme, ha a támadód megfog, lefog stb. női önvédelmi szitu, ismerős?
edzőm aikidozott is, és sokféle ízületmanipulálást alkalmazunk, de az nem aikido, mióta harc létezik, azóta keresik a támadható, feszíthető pontokat, ízületeket. ez jitsu, de sok sok más stílusban is szerepelnek, nagyon hasonló technikák.
egy szó mint 200, sajna az a rendszer önmagában nem alkalmas önvédelemre, de a football sem, hisz nem az a célja.
attól függ, kitől akarod megvédeni magad. Azért engem rendesen földhöz tud vágni még most is :D De mondjuk olyan meg minek támadna rád, akit könnyűszerrel elintézhetsz?
Mind1 végülis az a lényeg, hogy én magam nem nagyon fogom tudni megvédeni a potenciális támadóktól, igaz? Akkor majd velem jön a barátom és megtanítja repülni őket, végülis ez is önvédelem :D
őmm hömm hömm.. hömm...
hogy téged földhözvág, egy dolog.
másrészt 2-3 év edzés múlva te védhetnéd meg őt, ha nem mozdul feljebb az aikidos részről.
egyébként a "nem veszélyes támadó" a legunalmasabb téma nekem, persze lányoknak mindég egy csomót kell beszélni arról, hogy mit kell csinálni, ha nem vagy veszélyben, csak valaki fogdossa a segged..
a probléma minden esetben ott van, ha valaki bántani akar, olyan nem akar bántani akit könnyen elintézhetsz, az megint a veszélytelen támadó kategória lenne.
aki meg veszélyes, azzal szemben úgy segíthetnél leginkább magadon, barátodon, hogy megkéred fussatok el. mindenképpen esélyesebb elfutni, mintha egy aikidos fullkontaktban felveszi a tempót egy gyakorlott erőszaktevővel.
a fekete öv sem javít a helyzeten?
hm, látom már a lényeget, inkább futóedzésre járok ezentúl azt hiszem :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!