Taekwondo mellé milyen másik harcművészetet válasszak?
Szeretnék valami elsősorban önvédelemre koncentráló harcművészetet űzni mellette, olyat ami lehetőleg illik a taekwondohoz. Szívem szerint hapkidoznék, de az nincs a környéken.
Amikről tudom, hogy van: Wing Tsun, Japán Jiu-Jitsu, Aikdo, Judo. Lehet, hogy van más is, csak nem tudom merre.
ejj néha irigyellek titeket, harcművészek :D
Wing tsun, brazil jiu jitzu, kenpo. Kb sztem ezek amik a harcművészetekben jók lehetnek. De ha taekwondozol szépen rugsz. Miért nem ökölvivásra jársz, sztem szépen kiegészítené egymást.
Kérdező
én a hagyományos elkülönítést vallom: harcművészet, amit anno azért szedtek rendszerbe, azért gyakorolták, hogy megvédjék magukat népek, vagy épp kolostorok szerzetesei stb. a 'megvédik magukat' persze nem jelenti azt, hogy az ellenségüket lezúzták, és utána nem támadtak volna vissza az ellenséges városnak, népnek stb.
most ez melyik példa vagy honnan szedtem mégis? muay-thai, muay boran. az igazi harcművészetek rengeteg háború és rengeteg áldozat árán jöttek létre és maradtak ránk. ezért is van a vékének oly nagy jelentősége az ideológiájukban.
no, szerintem valami ilyesmi, ezért én nem keverném bele a küzdő és egyéb sportokat. azok pont nem a békéről szólnak, hanem versengésről, végülis funkcionalitás nélküli erőszakról. ez csak a véleményem, de megtisztelő már az, hogy elolvastad! :)
Többé kevésbé el tudom fogadni a véleményed, viszont pár kérdést ez felvet. Ismét a taekwondot hozom fel. Ez egy modern stílus, a koreai katonaság részére kifejlesztve, viszont a gyökerei jóval mélyebbre nyúlnak vissza a szellemisége hwarang lovagok idejéig, maga a rendszer pedig a karatéból és a taekkyeonból alakult ki. Megvan a saját filozófiája is. Ez alapján tehát harcművészet (ha jól értelmeztem a szavaidat).
Ugyanakkor a WTF taekwondo (én ITF-es vagyok) olimpiai sport, mindkét változatában sűrűn rendeznek versenyeket, bemutatókat. Akkor tehát küzdősport lenne?
Szerintem az egyik nem zárja ki a másikat. Mindössze az számít, hogy ki miért űzi. Köszönöm ennyi. :)
igen, egy olimpiai küzdősport, az nem harcművészet. persze lehet, hogy valaki harcművész, és aztán egy szabályrendszer keretein belül gyakorolja a technikáját másokkal.
de mint a muay thai-ból alakult a thai box, analóg módon a harcművészeteknek szoktak lenni küzdősport "megfelelőjül"
"Harcművészetnek inkább azokat az ágakat és formákat nevezik, melyek mögött egy spirituális és/vagy szellemi rendszer is áll.
A küzdősport egy módszer a hatékony védelemre és támadásra, illetve sport, vagyis az előzőek szabályok között való űzésére"
Igazából napokon át vitatkozhatnánk, hogy mi harcművészet, mi küzdősport, a kérdésem lényege nem ez volt.
Különösebben nem kell engem félteni, elég ideje űzöm ahhoz a taekwondot, hogy egy utcai barmot relatíve lazán lepofozzak. Nem ezért akarok önvédelmet tanulni, hanem mert egyszerűen érdekel, és szeretnék minél több mindent megtanulni ebben az életben. Végül is oly rövid.
ez elég érdekes. biztos igaza van 1. közelítésre, viszont mivel a thaibox egy szabályrendszert is magábafoglal, a muay thai meg nem, már csak emiatt sem igazán értenék egyet.
bár én nem űzöm, úgyhogy most nem a frankót mondtam meg, csupán nem értem miért mondta :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!