Taekwondo mellé milyen másik harcművészetet válasszak?
Szeretnék valami elsősorban önvédelemre koncentráló harcművészetet űzni mellette, olyat ami lehetőleg illik a taekwondohoz. Szívem szerint hapkidoznék, de az nincs a környéken.
Amikről tudom, hogy van: Wing Tsun, Japán Jiu-Jitsu, Aikdo, Judo. Lehet, hogy van más is, csak nem tudom merre.
itt a wingtsun és a jitsu harcművészet a felsoroltak közül.
tök jó lenne, ha elmondaná egy előző válaszoló, hogy miért ajánlana egy sportot egy harctechnikával szenben olyan céllal, hogy majd azt agresszív (és durva tekintetű) emberekkel szembeni harcra használhatja a Kérdező, neadjIsten.
Mi alapján tudom megmondani, hogy jó-e a mester, mivel magát a wing tsunt nem nagyon ismerem (csak az alapjait).
Amúgy Veszprémről van szó, az ottani 7000ft/hó heti két edzéssel. Én ezt mondjuk nagyon sokallom, de ha tényleg jól tanít, hajlandó lennék kifizetni.
a lényeget leírtad, sok, és ha jó akkor megéri :)
szerintem beszélgess vele. azt nézd meg, hogy a te harcművészet felfogásoddal egybe esik-e a mesteré, hiszen az ő keze alatt fogsz tanulni. ha igen, akkor megnézhetsz persze egy pár edzést, de nem lehet megítélni egy most csúnyán "tanfolyamot" írok, egyetlen alkalomról.
Igazából engem maguknak a harcművészeteknek a jellege érdekel, mint a mester személye (mivel harcművészettel foglalkozik, számomra rossz ember nem lehet).
Őszintén szólva a felsoroltak közül az aikidot már kipróbáltam pár edzés erejéig, de maga a stílus annyira különbözött attól amit én eddig taekwondon tanultam (pl a fizikai erő szinte teljes kizárása), hogy inkább egy udvarias meghajlás keretében elköszöntem. Pedig a sensei egy nagyon szimpatikus, okos ember.
nyilván, meg nagyszerű művelője lehet is az aikidonak.
de ha Te harcművészetet keresel (nagyon helyes) akkor nem egy technika gyűjtemény a telitalálat. mert ugye az aikido nem harcművészet. jól lehet gyakorolni, jót tesz a gyakorlása, de még több év gyakorlás után is messze áll egy harcművész erejétől. amúgy utcai önvédelemre lehet jó, hiszen "késsel" gyakorolnak (a technikák szúró-vágó fegyvert tartó kéz ellen vannak, legalábbis úgy tudom így gyakorolják elvben). meg azt sem tartom kétségesnek, hogy egy boxolót, akik azért gyorsak tagadhatatlan, le lehet fogni aikido technikákkal. de a harcművészetek világában nem épp teli találat :)
Szerintem az aikido is ugyanúgy harcművészet, mint ahogy többi felsorolt is. Ezt szerintem inkább embere válogatja.
Taekwondos példával tudok csak jönni, mivel mostanában egyre többen inkább küzdősportnak gondolják (megjegyzem jogosan). Számomra viszont nem az a jó benne, hogy a dobogó tetején ácsorogjak, sokkal inkább a mozdulatok szépsége, és a szellemisége a vonzó valamint, hogy jobb embert farag belőlem. Egy thai box is lehet szerintem harcművészet, csak éppen az inkább sportosabb réteget vonzza. A határok nem feltétlenül penge élesek, és időnként eltolódnak erre-arra.
Az aikidot pedig pont, hogy harcművészetek közé sorolnám, mivel versenyeket nem tartanak belőle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!