Mivel tudnek minel tobb feherjet bevinni?
A fehérjék különböző ételekben megtalálhatóak. A fehérjék állati eredetű forrásai a hús, szárnyasok, hal, tojások, tej, sajt illetve joghurt, magas biológiai értékű fehérjéket tartalmaznak. A növények, hüvelyesek, gabonák, diófélék, magok és zöldségek alacsony biológiai értékű fehérjéket tartalmaznak.
Bár a limitáló aminosavak más zöldségek esetén különbözőek, a zöldségforrások vegyítése (pl. hüvelyeseket gabonafélékkel) egy étkezésen belül magasabb biológiai értékben nyilvánul meg. Ezek a kombinációk általában különböző kontinensek hagyományos konyháinak receptjeiben is megtalálhatóak (pl. babfélék rizzsel, tésztával vagy maniókával, csicseriborsó kenyérrel, lencse burgonyával stb.).
A mindenevő étrendek (állati és növényi eredetű táplálékot is tartalmaznak) a fejlett világban megfelelő mennyiségű fehérjét tartalmaznak. Azonban a népességnek azon alcsoportjai, melyek kiiktatják az összes állati eredetű táplálékot, nehézséggel nézhetnek szembe fehérjeszükségletüket illetően.
2-3g fehérje/testsúlykilogramm
1-2g szénhidrát/testsúlykilogramm
csirkemell, sovány túró. stb.
tojás nem jó nagyon zsíros.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!