Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Mi az Aikido valódi értelme...

Mi az Aikido valódi értelme és céljai?

Figyelt kérdés
2010. dec. 23. 13:58
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
83%

Jah, még az előző vagyok :) A használhatóság. Ez örök vita, a legtöbb vita pedig felesleges, mert az opponensek keveset tudnak a technikák működéséről. Korrekten fogalmazva, kevesebbet, mint én ^^ Azt még kevesebben tudják, hogy ha egy technika nem működik, váltani kell :P

Az előbbi példa épp ezért értelmetlen, mert először is, ütést elkapni csak az eszementek próbálnak. A minimum egy felkarnál csatlakozó elvezetés, ami szépen elakad a visszahúzott kéz könyökhajlatában. Onnan meg többfelé el lehet indulni.

Két feszítés anélkül adja magát (már ha a fejét védi a csávó), hogy bármit tenni kéne a kezével. Egy egész testes ráfordulás az egész, amibe benne van, hogy megüt, de ő rosszabbul jár. Mindkettő a támadó fordulási irányával ellentétes irányba halad, a visszakezes ütéssel eltöri az ipse a saját csuklóját XD (amihez képest, már ha közel maradtam, és bekaptam, az a bambi gyerekjáték). És ez a két feszítés pont olyan, aminél, ha befeszíti az izmot, még jobban fáj neki a végrehajtása ^^ Olyan közel meg lehet térdelni is :P

Ha a fogás nem jön be, akkor is mehetek hátulról nyakra, egy kibillentéssel hátra szépen lehet kezelni bármilyen ráfordulási kísérletet, és lezárni egy nyakfeszítéssel. Ha meg rám fordult és jön az ütés, elvezetem azt is kívülről, és minden kezdődik elölről :P

Ha belülre tér ki az ember, akkor alap egy atemi, ami boxolónál valszeg. a torok környékét vagy a lágyékot veszi célba. Ha észnél van, védi a fejét a szabad kezével. Onnan megint a két feszítés, az előbbi nyakfeszítés, röviden, de ahogy magam ismerem úgyis a hosszabb verzió jönne ki :D Ha az nem jön ki, lágyékon lehet térdelni, és onnan előre elborítani...

Befelé pedig el is lehet vezeti egy ütést. Ha nem sikerül, akkor egy lépés hátra, és kezdődik minden elölről.

Stb. Szóval, mint látod, az ilyen elméletgyártás totál értelmetlen. Szerintem szokj le róla ;)

2010. dec. 28. 00:03
 12/12 anonim ***** válasza:
100%

Teljes mértékben igaza van az előttem szólónak! Nem értem, hogy miért azzal fikázza, az aikido-t, hogy: "Jaj, persze egy bokszolónak majd elkapod a kezét, amivel üt és leviszed a földre!"

Kimondta, hogy pont azt a kezét kapja el egy aikidós amivel momdjuk pont üt egy ökölvívó?!! Van ezer féle variáció,hogy azt a hatalmas nagyra tartott istenített thai box vagy box támadó technikát blokkoljuk. Egy aikidós is tarthatja fent a kezét védekezésnél nem? Egyébként a thai boxban lévő combos rúgást könnyű levédeni, én nekem mindig összejött, elég ha oldal állásban neki futsz az ellenfélnek miközben ő rúg, a rúgás nem talál el, az ellenfél meg borul. Ennyi. Mellesle egy aikidós elkaphatja a lábadat is miközben te ütsz, vagy miközben fenn tartott kézzel védi az ütéseket egy gyors mozgással mögéd kerül, és már el is kaphatja a nyakadat. Szóval egy utcai verekedésnél az aikido-t nem úgy kell elképzelni, mint amit a dojo-ban vagy bemutatókon láttál formagyakorlatokat és látványos földreviteleket. Egyébként egyik stílus sem jobb a másiknál, csakis az adott pillanaton múlik, na meg a harcos képzettségén. Én is thai boxoltam annak idején, amikor kezdtem fejlődni, akkor nagyon jónak éreztem magam, egyébként tényleg nem voltam rossz, úgy éreztem bárkit letudnék csapni. Egyszer néztem le egy birkózás edzésre, haverom birkózott, elkisértem mentem megnézni őt, na edzés után maradtunk hárman a teremben a haverom, az ő haverja és én. Na most haverom edzőtársa kisebb volt nálam, és 10 kg-vak könyebb is, kipróbáltuk egymás ellen magunkat pont volt nálam bokszkesztyű meg felszerelés hiszen mikor vége a birkózó edzésnek utána 2 óra múlva kezdődött a thai box edzés, na most a csávó úgy belegyömöszölt a tatamiba, az hittem eltörik a bordám. Hiába térdeltem, rúgtam ütöttem az elején, fájt neki be is lilult a combja, de akkor is szétszedett engem földön, pedig ő is ugyanakkor kezdte a birkózást mint én a thai boxot. Azért mondom, felejtsétek el, hogy az a stílus a tökéletes és legyőzhetetlen amit éppen tanulsz, ez nem így van. Aki nálad jobb az úgy is legyőz, és teljesen mindegy hogy ő milyen stílusban nyomja.

2010. dec. 31. 09:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!