Kezdő túrázóként milyen cipőt/bakancsot vegyek?
Sziasztok!
Szeretnék belevágni a túrázásba viszont cipők terén semmi ötletem sincs hogy mit kéne venni. A két ünnep között pl. a bledi tavat nézem meg szlovéniában de többségében magyarországon kirándulnék.
Amiket eddig néztem:
- [link]
- [link]
- [link]
- [link]
Nem tudom hogy cipőt vagy bakancsot érdemes-e inkább venni meg hogy egy dorko alpine mennyire alkalmas erre a célra( vagy csak marketing szöveg :D)
Régi kérdés, de írok: itthonra eleve nem vennék bakancsot, maximum téli túrára, de alapvetően oda is elég a félcipő, terepfutó.
Kérdés milyen szinten akar túrázni az ember, átlag 20-30 km-ig bármi jó lehet, Merrel, Salomon, Columbia, Quechua. Tapasztalataim alapján mindegyik elkezd szétmenni 800-1.000 km környékén.
Ha már tapasztaltabb az ember és hosszabb távokat is menne, akkor terepfutó cipők. Kímélik a térdet, könnyűek, gyorsan száradnak. Cserébe rövidebb az élettartamuk. HOKA, Asics, Salomon stb.
11:
Gyalogolni jobbak a túracipők, mint a terepfutó cipők. Terepen gyalogláshoz nem kell akkora sarokcsillapítás, mint ami a terepfutócipőknél van, inkább valamivel keményebb középtalp kell, illetve a sarok kialakítás is más, valamint az orr is kevésbé hajlított egy jó túracipőnél.
A felsorolt márkák közül pedig a Hoka az aminek a legtöbb modelljét terepfutásra sem ajánlanám, vagy csak nagyon könnyű terepre, mert a kiszélesített talppal oda a pontosság, illetve túlzottan vastag éa puha a talpa, ha kicsit is köves a terep, akkor már szenvedsz vele. Emellett nagyon gagyi az anyaghasználata, főleg az árához képest. Talán hazai terepre overkill, de akkor már inkább La Sportiva hegyifutó cipői.
#12 Érdemes megnézni egy komolyabb teljesítménytúrát, 50-100-asokat.
10-ből 9-en terepfutókban túráznak.
Lehet ez egyéni preferencia, számomra hasznos a sarokcsillapítás, sima túracipőkben mindig fájt a sarkam és a térdemre is akkora ütést mér a kemény talp miatt, hogy az is megfájdult 30-40 km után.
Előző Hokámba több km-t tudtam belegyűrni, mint előtte akármelyik túracipőmbe, csak tény, hogy a talpát hamar el lehet nyalni. Hazai terepre szerintem tökéletes, tény, hogy egy Magas-Tátra köves terepére nem az való, oda kell merevebb talpú cipő/bakancs.
Ráadásul amit előttem írtak, sima túracipőkből a Wide is keskeny volt nekem, Columbia, Salomon mindegyik keskeny. Egy Merrelt találtam ami szó-szó alapon működött.
Vagy sok évnyi túrázás után azt is csak Hoká-ban tudtam megcsinálni, hogy vásárlás másnapján mentem benne 100-ast.
Illetve a vékony anyaga miatt hamar szárad is, az összes túracipőmben szívtam azzal, hogy ha egyszer átáztak (és át fognak) akkor onnantól esélytelen volt, hogy megszáradjanak. Plusz szarul is lélegeznek.
De mint mondtam 20-30 km túrázásig vagy ez alatti kirándulásig igazából bármi jó ami kényelmes és tapad.
13:
Pl. Mátrabércen nem ezt láttam, a többség ott túracipőben van. Persze, mert ott a komolyabb terepfutók nem azon indulnak, hanem a Mátrabérc Trailen. De aki terepfutó cipőt vesz teljesítménytúrán, azoknak a többsége fut is.
A Hoka odáig előnyös, ha hazai viszonylatban is könnyű a terep, egyebként látom, pl. tavalyi Téli Mátran sokat láttam mennyit szenvednek azzal a bumszli talppal. És nem a cipő belső szélességéről van szó, mert a Hokáknak a talpa nagyon kiszélesedik. Pl. megpróbálnál elindulni vele egy tájfutó versenyen, nem tudnál egyáltalán traverzban futni.
15:
A többség továbbra is túracipőben van, kivéve azokat a teljesítménytúrakat, amelyeket a többség futja.
Tavaly Téli Mátrán csúszós is volt a terep, legjobban ezekkel a széles talpú Hokákkal szenvedtek, mert semmi tapadása nincsen ezeknek. De eleve ha kicsit is oldalazni kell terepen, már rohadt nagy szívás. Nyilván normális terepfutócipővel ilyen gond nincs, mert azoknak nem ennyire széles a talpa.
Köszönöm szépen mindenkinek a válaszát!
Végül a quechua mh100 félmagas szárú cipőt vettem meg( [link] Eddig jól teljesített cseppkőbarlangban és a tó körül is. Még a hóban is jobban tapad mint az eddigi téli bakancsom :D. Ha később nagyon belemerülök a túrázásba akkor majd veszek valami profibbat de eddig ez is megfelel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!