Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Kezdő egyedüli túrázóként...

Kezdő egyedüli túrázóként mire kell figyelnem?

Figyelt kérdés
Tervezem, hogy Budapesten és környékén (agglomerációban) nekiindulok egyedül túrázni. Mikre kell figyelnem? Mennyire kell ismernem a túrajelzéseket? Tudtok ajánlani túraapplikációt, ami megkönnyíti ezt?
2023. jún. 19. 08:30
 1/8 anonim ***** válasza:
A Humap nagyon jó allalmazás. A túrajelzések nem túl bonyolultak, ha színeket látod. Keress túraleírásokat és akkor nehezebb eltévedni. A telefonod legyen feltöltve.
2023. jún. 19. 09:05
 2/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen.
2023. jún. 19. 09:06
 3/8 anonim ***** válasza:

A Budapesti Természetbarát Sportszövetségnél időnként szokott lenni 'túrázó tanfolyam', ahol szervezett formában meg lehet tanulni az alapokat.

[link]

A természetjáró szervezetek weboldalain szokott lenni sok hasznos alapismeret, ami alapján meg lehet ismerkedni a szükséges alapokkal, pl. ez: [link]

A Budapesti agglomerációban elég nehéz nagyon eltévedni, mert sűrűn vannak a jelzett turistautak, sok helyen útjelző táblák is és néhány kilométeren belül mindenhol van lakott terület.

2023. jún. 19. 09:12
 4/8 anonim ***** válasza:

Én a Locus Map-et használom évek óta, talán 2000 forint volt az áruházban annak idején, de minden forintot megért.

Tudsz hozzá letölteni több, ingyenes magyarországi térképet. Szó szerint a legeldugottabb csapások is rajta vannak. Természetesen látod a túraútvonalakat is, de egyébként személyre szabható, hogy mit akarsz látni a térképen. Van rajta dinamikus magasságmérő is, ami annyit jelent, hogy folyamatosan jelzi az adott magasságot, nekem ez pl bicós túránál nagyon jól jött, hogy lássam az adott útvonalon mekkora lesz a szintemelkedés.

Az egyik kedvencem benne az, hogy általában itthon összerakom az útvonalat és ezt menthetem magamnak, így nem a túra közben kell kitalálnom, hogy merre menjek. Ez azért jó, mert könnyen összerakok magamnak 15 km-t, vagy akár 30-at, és pl tudom jelölni, hogy érintsen ivókutat.

A többit nem ismerem, nekem ez bevált.

2023. jún. 19. 09:40
 5/8 anonim ***** válasza:
Én a geogo.hu oldalt használom mostanában. Rengeteg túraútvonalat tartalmaz, városon belül is.
2023. jún. 19. 09:50
 6/8 A kérdező kommentje:

Köszi! : )

Természetjáró app esetleg?

2023. jún. 19. 09:54
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Én openstreetmap alapú szoftvereket használok, OSM-n minden ösvény rajta van, web applikációban is meg lehet nyitni (hiking.waymarkedtrails.org). De amúgy telefon nélkül is lehet tájékozódni (az emberek 100 évig telefon nélkül túráztak és túlélték). Az útjelzések úgy vannak felfestve, hogy egyiktől mindig látszik a következő is.

Ami kell: hosszú nadrág, hosszú ujjú felső (kullancsok, karmolós növények ellen), rendes túracipő (ne menj utcai cipővel mert meghalsz), fejlámpa (a telefon lámpája nem jó), víz, kaja, oxigénes víz, kötszer, önvédelmi spray (kutya, párduc ellen), esetleg külső akkumulátor a telefonhoz.

Élénk színű ruházatot viselj, hogy baleset vagy hasonló esetén a hegyimentők könnyebben megtalálják a hullát. Mielőtt elindulsz, mondd meg valakinek merre mész és kb mikor érsz oda, hogy ha eltűnsz, tudják, hol keressenek.

2023. jún. 21. 11:50
 8/8 A kérdező kommentje:
7-es: WTF
2023. jún. 21. 21:03

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!