Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Ha fekvenyomó, erőemelő...

Ha fekvenyomó, erőemelő akarok lenni, mindenképp arra kell törekedni, hogy a fogásom minél szélesebb legyen?

Figyelt kérdés

aug. 6. 03:15
 1/3 anonim ***** válasza:
100%
Nem, rengeteg erőemelő nyom relatív szűken, mégis megnyeri a versenyt. Arra kell törekedni, hogy megtaláld azt a fogásszélességet, amiben a legkényelmesebben, legterhelhetőbben tudsz fekvenyomni, és abban progesszálni.
aug. 6. 08:33
 2/3 Alex Fly ***** válasza:
Nem. Arra kell törekedni,hogy minél nehezebb súlyokat tudj felemelni.
aug. 6. 17:28
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

Kevés erőemelőnek van olyan aránya, anatómiája, mobilitása, hogy széles fogással progresszálható legyen a fekvenyomása. Ha te a kevesek közé tartozol, akkor törekedj erre, de ha nem, akkor valóban találd meg a számodra legoptimálisabb fogásszélességet, és inkább arra törekedj, hogy abban fejlődj. Ennél fontosabb tényező a híd, de itt is igaz, hogy kevés erőemelőnek van olyan aránya, anatómiája, mobilitása, hogy képes legyen magasat hidalni érvényesen. Az van, hogy aki erős, az vállszéles/szűk fogással, nulla híddal, nulla leg drive-val, paraszt technikával lefeküdve is tud nagy súlyt nyomni, aki meg nem erős, az széles fogással, rohadt magas híddal, leg drive-val, csuklóbandázzsal, könyökgumival, beammóniázva, bepörgetőzve se.

Kezdők szoktak szorongani, hogy "azért nem nyomok nagyot, mert nem széles a fogásom, meg azért nem húzok nagyot, mert nem széles a terpeszem". Tévedés, hisz az első hónapokban már egyértelműen látható, hogy ki milyen fogásszélességel tud optimálisan fekvenyomni, vagy milyen terpesszel tud optimálisan felhúzni, innentől kezdve pedig az edzésprogramon, a táplálkozáson, a regeneráción, a konzisztencián, a mentalitáson fog múlni a fejlődés, nem a technikán. Kezdőként én is azt hittem, hogy akkor lesz brutál PR-om, ha a lehető legszélesebben fogom a rudat, ezzel leredukálva a mozgástartományt. Aztán amikor eltelt egy teljes év fejlődés nélkül, akkor rájöttem, hogy nem YouTube videóban látott versenyzőket kéne utánozni, hanem megtalálni a számomra legideálisabb technikát. Amikor megtaláltam, meg is indult a fejlődés, amikor pedig helyre raktam az edzéstervem és az étrendem, akkor pláne. Így lettem kezdőből középhaladó.

Fontos a technika, meg hogy csiszolj rajta időnként (ha nem megy, akkor egy edző segít), de amikor középhaladó srácoktól hallom, hogy "azért szar a nyomásom, mert nem fogok elég szélesen, meg azért szar a deadliftem, mert konviban húzok szumó helyett, és vegyes fogással szorítok hook grip helyett", akkor mindig nevetek. Ha középhaladóként megakad a fejlődés, akkor a legritkább esetben fogja valamilyen sarkalatos technikai változtatás megoldani a problémát. Ilyenkor tényleg programozás, kaja, alvás, pihenés, konzisztencia, mindset terén van valahol gond.

aug. 6. 18:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!