Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Kocogás elkezdése előtt...

Kocogás elkezdése előtt milyen orvosi vizsgálatokra kell elmenni?

Figyelt kérdés

Szeretném kipróbálni a kocogást, szerintetek milyen orvosi vizsgálat kell előtte? Elég a kardiológia + gerincgyógyász, vagy kell még valamilyen mozgásrehabilitációs állapotfelmérés is?

bónusz kérdés, kezdőknek hol lehet "kocogóedzőt" találni?

jan. 9. 14:05
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudom milyen alapból az egészségi állapotod, de én nem feltétlenül gondolnám szükségesnek, hogy orvosi vizsgálatokra kéne menni kocogás előtt. Kardiológushoz elmenni előnyös lehet, de más szerintem nem kell.

Edzőt nem tudom hol lehet találni... Én azt tanácsolnám (mint aki nem vagyok szakember, csak 10 éve futok), hogy először próbáld ki azt, hogy mondjuk egy fél órás mozgásból 10perc séta - 10 perc kocogás (számodra kényelmes tempóban) - 10 perc levezető séta. Ha ez már megy szépen, akkor egyre kevesebb séta, egyre több kocogás, de ha már csak kocogsz, akkor se kezdd el a leggyorsabb tempóban, hanem először csak nagyon lassan bemelegíteni, aztán egyre gyorsulás, utána levezetés, nyújtás.

jan. 9. 15:16
 2/14 anonim ***** válasza:
49%

pár nap és elmúlik

minden januárban ez van

jan. 9. 15:35
 3/14 A kérdező kommentje:

2-es: bár igazad lenne hogy pár nap és elmúlik, de sajnos már hónapok óta nyomaszt engem ez a téma, és nem bírom kiverni a fejemből.

Persze közben most kapcsolok, hogy két okból is rosszkor tettem fel ezt a kérdést, egyrészt az újévi fogadalmak miatt (én soha nem tettem újévi fogadalmat), másrészt meg azért mert így úgy tűnhet mintha télen akarnék elkezdeni kocogni, amiről tudom hogy veszélyes (tüdőgyulladás stb)

Szóval igazából arra gondoltam, hogy mire túlesek az orvosi vizsgálatokon és találok edzőt, addigra már úgyis jön a tavasz, jön a szép idő...

De ha kellemetlenséget okoztam ezzel a buta kérdéssel, akkor ezúton kérek elnézést, és nyugodtam jelentheted a kérdésemet az adminisztrátoroknak törlésre.

jan. 9. 17:27
 4/14 anonim ***** válasza:
52%
Miért kapnál tüdőgyulladást? Van valamilyen alapbetegséged vagy a korod miatt?
jan. 9. 19:57
 5/14 A kérdező kommentje:
nincs krónikus alapbetegségem (de kardiológiai kivizsgáláson nem voltam), de hát gondolom ebben a hűvösben nem jó ha az ember zihál
jan. 9. 20:27
 6/14 anonim ***** válasza:
100%

Ennyire nem kell félni egy kis testmozgástól...

Ha miután befejezted a kocogást egyből bemész meleg helyre, amíg abba nem hagyod a zihálást, akkor nem lehet semmi baj. De ha ilyesmitől félsz, akkor egy kendő / sál a szád elé és hidegben sem lesz baj a zihálásból (tapasztalatom szerint, én rendszeresen futok télen is).

jan. 9. 23:45
 7/14 A kérdező kommentje:

köszi hát inkább megvárom a februárt vagy még inkább a márciust, ugye hát mint fentebb is megtudtam, ilyenkor "ciki" a mozgás

addig is, legalább lesz időm utánajárni az orvosi vizsgálatoknak

jan. 10. 09:37
 8/14 tothp ***** válasza:
100%

Én nem tudom miért erölteted az orvosi vizsgálatot.

Az én szerény nyomott véleményem:

Az edzést "pulzus-időtartam" alapon kell végezni. Itt látok én esetleg orvosi hátteret, hogy egy terheléses vizsgálattal megállapítsa a rád jellemző nyugalmi-aerob-anaerob pulzustartományokat.Bár ezt jó megközelítéssel, számolással is meg lehet határozni.

Kell egy kényelmes futócipő. Évszaknak megfelelő ruházat. Nem baj, ha tél és hideg van. Öltözködéssel kompenzálható. És nem árt, ha van egy pulzusmérős eszközöd.

Ettől kezdve jön a fokozatosság. első héten 5 perc edzés az aerob tartományban. Ez eleinte lehet, hogy csak gyors séta lesz. Aztán hetente (vagy ahogy a kedved, elszántságod diktálja) növelni az időtartamot 5-5 perccel. Sose azt nézd, milyen tempóval, meddig jutsz, hanem hogy a megfelelő pulzustartományban folyamatosan mozogj az épp aktuális időtartamban.

Nem lesz gyors és látványos a fejlődés, de amit elértél az legalább stabilan tartható lesz.

Amit nekem javasoltak, és többé kevésbé bevált, hogy a futást is sétával kezdtem

jan. 11. 15:05
 9/14 A kérdező kommentje:
a hvg "kösz jól" podcastban is az hangzott el, hogy bármilyen mozgást csak orvosi vizsgálat után és csak személyi edző felügyelete mellett szabad elkezdeni
jan. 11. 16:39
 10/14 A kérdező kommentje:

ez most milyen hozzászólás volt?!

nyilván arról beszélünk, aki felnőttként akar elkezdeni mozogni

jan. 11. 17:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!