A Vívás, mennyire megterhelő sport?
Csak épp amikor leveszik a maszkot, akkor ömlik a fejükről a víz.
Gyorsnak kell lenni, robbanékonynak, pontosnak, egyes fegyvernemekben hajlékonynak... Ezeket a képességeket éveken át edzeni, ezerszer és tízezerszer gyakorolni minden lépést, minden szúrást, minden hárítást...
Szerinted bizonyára a balett is könnyű, mert olyan légiesek, amikor csinálják?
1-2 köszi kettes, irtam nem értek hozzá.
Évi szinten mennyire leterheltek, van mellette polgári meló? (nem trollkodok, atlétikánál pl mondták itt a gyakorin, hogy soknak van rendes normális állása is a sport mellé)
Nem #4 vagyok, de 22 éves koromig versenyszerűen vívtam, és kb úgy számolj, hogy heti öt edzés és mindegyik 2 óra + utazás oda meg vissza. Ha nincs egy kényelmesebb melód, vagy nem tudod magadnak beosztani az idődet, akkor ugyan belefér a vívás, de a magánéletedre csak hétvégén jut idő. De a hétvégéid se lesznek mindig szabadok, mert havonta egy versenyre fogsz majd járni.
Ami a megterhelést illeti... A legnehezebb rész a koncentráció ebben a sportban, mert izzadni nyílván fogsz, mivel egy teljesen zárt vastag öltözetben vagy és még a fejeden is van egy fejvéd, az egyik kezeden kesztyű + van egy mellény is rajtad a ruha alatt, ami véde a jobb/ball hónod alját. De a kardio az itt nem annyira lényeges, mint fociban vagy boxban (én boxolok jelenleg amatőr szinten és az a 4x3 perc brutálisan megterhelő, vívásban nem éreztem ilyet).
Persze ne érts félre, robbanékonynak és hajlékonynak kell lenned, meg folyamatosan "ülsz" a vívóállásban, magyarán rogyasztva vannak a térdeig és nyílván egy átlag embernek ha csak az utcáról bejön, akkor megterhelő lesz a sport és kegyetlen izomlázra ébred majd másnap. De más sportokhoz viszonyítva itt a kardio nem fog annyit nyomni.
Hosszú távon amúgy a térdet terheli meg ez a sport nagyon, azok a kitörések szépen amortizálják a térdedet majd az évek alatt. Kisebb probléma meg a hát lehet, mert könnyen féloldalas lehetsz, mivel gyakrabban mozgatod a felső testedet csak egyetlen irányba és ezt leszámítva bőrkeményedés lábon meg a jobb/ball kezeden ami gyakoribb tud lenni.
Ha megnézed, Szilágyi is 34 ev körül van, a vívók általában olyan 35 körül szoktak visszavonulgatni, nem olyan korán, mint pl egy úszásban.
A vivas maga pedig szerintem eleg megterhelő tud lenni, leginkabb a folyamatos vivoallas, es ugralas miatt, de nem lényegesen megerőltetőbb szerintem egy focinal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!