Miért nem vagyok hatékonyabb?
9 éve rendszeresen sportolok, igaz nem versenyszinten, de edzéseken(jelenleg heti 4) rendesen odateszem magamat.
A gond az, hogy sporton belül is, és iskolai tesiórán végzett felméréseken is gondjaim akadnak az eredményekkel. Egyszerűen többet várok el magamtól. ( Pl. Hasonló eredményeim vannak azokkal akik nem sportolnak, hanem játékkal töltik az idejüket.) Ezek miatt az önbizalmam is rendesen csökkenni kezdett, és kihat másra is, például hogy osztályon belül is butanak érzem magam, hiába mutatják a jegyek hogy nem vagyok az.
Nem tudom számíthat e, de 17 éves vagyok jelenleg.
Előre köszönök minden segítséget / véleményt
Így átgondolva talán a robbanékonyság az ami hiányzik.
Bár értem hogy rövid táv és a tenisz között van átfedés, viszont a teniszben gyorsan megtett méterekről van szó, és nem feltétlenül kell azt tartani akár 60 méterig, akár 100ig. Amikor futok érzem is olyan 35-40 méternél hogy elfogy a lendület, és nem tudok úgymond sebességet tartani vagy növelni
Igen, ez benne lehet, én is erre gondolok, ezért írtam, hogy hiába kell gyorsnak lenni tenisznél, az más, mint a 60 méter vagy 100 méter, mert a tenisznél sokkal kisebb távon kell nagy sebességet produkálni és ebben valószínűleg tényleg jó vagy, csak ahogy írod lehet, hogy nem tudod megtartani a sebességet végig.
A másik, hogy mentális dolgok is lehetnek benne, mert a tenisz az kvázi egy küzdelem, folyamatosan próbálsz pontot szerezni, kiejteni az ellenfeled és motivál, hogy berobbanj a labdákra, míg lehet, hogy 60 méteres futásnál nincs meg ez az ösztönszerű, mentális dopping, mert nem érzékeled annyira küzdelemnek (verseny szituációnak), mint a teniszt.
Engem se tudott sosem feltüzelni az, hogy x méter után átrohanjak egy vonalon, akármennyire akartam koncentrálni. De érdekes, ha kosárlabdáztam vagy fociztam, akkor meg gyors voltam, gyorsan cseleztem, kosárban tudtam a 180 centimmel zsákolni, pedig papíron gyenge volt a lábam, mert a 100 méter mindig gyatrán ment. Tehát ha volt egy kézzelfogható cél, egy labda, egy ellenfél, akkor minden más volt. Ez olyan, mint hogy egy barátommal elmentem hosszútávot futni és meg kellett neki mondani, hogy merre megyünk és meddig futunk, mert különben feladta, pedig le bírta futni a távot, de ha egy teremben kellett volna köröznie fel-alá, akkor kiállt volna a fenébe, hiába bírta erővel.
Én ezt az 50-100 métert akkor tudtam jól lefutni, ha párban kellett és egymást motiváltuk előtte, máshogy rémesen ment.
A másik a technika: futásnál figyelni kell rá, hogy ne csak rohanni akarj, hanem erőből fuss, mintha ki akarnád taposni a lábad alól a földet és ezt végig meg kell tartani, akkor fog jól sikerülni. Ezt azért tudom, mert néha ráéreztem erre.
Javaslom, hogy keress valakit, akár barátot, ismerőst, aki atletizál és segítsen megtanulni futni helyesen, mert máshogy nem fog menni, mellette gyakorolj és erősítsd a lábaid erősítő edzésekkel, ebből a tenisznél is profitálni fogsz.
#11 41 éves volt teniszező vagyok, 29 év teniszezéssel a hátam mögött (ebből 15 évig versenyszerűen teniszeztem).
Genetika, megfelelő állóképesség, és a helyes edzésmunka hármasa kell ahhoz, hogy jó teniszező legyél.
Én még eddig nem találkoztam olyan teniszezővel, aki nem képes az iskolai felméréseken jobb időket futni rövid-, és hosszú távokon a nem sportoló osztálytársaitól (tőlem csak két futóatléta, és egy kézilabdás srác futott jobban).
A leírásod szerint nem csupán az alap állóképességed hiányos, de sem robbanékonyságod, sem a sokszor órákig tartó meccsekhez nem lehet elegendő erőd és kitartásod, ha már egy 60-100 méteres távot sem tudsz jobb szintidővel lefutni a nem sportoló társaidtól, és már 35-40 méternél is "elfogy a lendületed, és nem tudsz sebességet tartani vagy növelni".
A neten egész jó teniszezőknek készített edzéstervek és sebesség-felmérő tesztek vannak különböző távokra, és bármelyiket megnézed magad is láthatod, hogy a teniszezők rövid- és hosszútávú futásainak szintideje 25-35%-al kell jobb legyen (korosztályonként), mint az általános iskolai és középiskolai testnevelési felmérések szintideje.
Ha 17 évesen már ezt az alapvető kritériumot nem vagy képes teljesíteni, akkor még nem késő másik sportágat választani a tenisz helyett.
Még 41 évesen is képes vagyok lefutni rövid- és hosszú távokon ugyanazokat a szintidőket, amiket aktív versenyzőként is lefutottam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!