Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Szeretnék elkezdeni jógázni,...

Szeretnék elkezdeni jógázni, viszont nem tudom hogy. Akik jógáznak, hogy kezdték?

Figyelt kérdés
Nagyon lusta vagyok kocogni meg edzőterembe járni, viszont akarok valamit mozogni munka után, amihez nem kell extra felszerelés. Hogy kezdtetek jógázni, egyedül, vagy csoportban, vagy van erre app, vagy mégis hogy. Köszönöm.
2023. szept. 6. 16:22
 1/3 metaxxa válasza:

A csoport az ad egy rendszert, hogy na ekkor menni kell és csinálni, ez jó lehet, de van aki nem szeret csoportban tornázni. Ezt neked kell eldönteni.

A jógatanár biztos, hogy sokat tud segíteni, hogy jól csináld a gyakorlatokat, de a csoportban különböző szinten lesznek a tanulók, lehet te leszel a legrosszabb, kérdés, hogy mennyire motivál téged.

Én könyvből próbáltam, utólag visszagondolva túl gyors volt az előrehaladási tempó, aztán inkább a szabadban biciklizés jött be. Nagyon sok helyen telepakolják spirituális maszlaggal a gyakorlatokat, én inkább kerülném ezeket a helyeket. A jóga ugye a svéd tornából származik, de az Indiában művelt elmélyedések, aszkézisek, légzések hatottak rá és összekeveredett vele és ez jött vissza Európába már keleti jógaként. Maga a torna része az tényleg jó, mert jól nyújtja és bővíti az ízületek mozgásterjedelmét, a statikus erőt is növelik egyes kitartott gyakorlatok, nekem ezzel volt bajom, hogy a vérnyomást a légzésen keresztül próbálja koordinálni, de nálam felment a vérnyomás, azért váltottam a biciklizésre, az ebből a szempontból sokkal jobb. Csináld nyugodtan a jógát, de figyelj a vérnyomásodra, és inkább kardio-t is iktass be.

2023. szept. 14. 23:01
 2/3 anonim válasza:

Mindenképp csoportban!

1. Ha lusta vagy, egyedül nem fogod csinálni.

2. A videó gyakorláshoz jó, de nincs visszacsatolás, kezdőként nem ajánlott.

Nem számít a szinted (nyilván a kezdő csoporton belül), hozott anyagból dolgozol, valami jobban megy (hajlik) valami kevésbé, van ami fáj, stb. (a problémákat mindenképp meg kell beszélni, fogy figyelembe vegye, de az oktató nem feltétlenül gyógyító)

Szóval ne máshoz mérd magad, hanem magadhoz. Hamar el lehet érni sikereket és növeli az egészségedet, közérzetedet. Öreg korban is gyokorolható.

#1 Nem a svéd tornából származik és a légzés nagyon fontos. Segíti a befelé figyelést és a belső szerveket is megmozgatja (Az egészség a fontos) Ez nem torna, bár van dinamikusabb (flow) változata is, ahol a gyakorlatsorok elemei "gyorsabban" váltakoznak. (pl. napüdvözlet)

A "spirituális maszlag" fontosabb a jógában mint a test, amit megpróbálsz nyugalomba hozni. Eleinte ez nehéz, a türelmetlenek itt "kiszállnak"

Nem kell olvasgatni kezdőként, a gyakorlatvezetőre kell bízni magadat.

Ez nem kardio, nem izomrángatás, hanem inkább finom nyújtások. (Furcsa, hogy pont a kardio viszi le a vérnyomást...)

2023. szept. 15. 09:38
 3/3 metaxxa válasza:

[link]

Ebből egy bekezdés

"Michelis tanítványa, Mark Singleton PhD, aki jelenleg a University of London kutatója, ennél is tovább ment. Kilenc éve megjelent, két éve frissített cikke szerint a ma gyakorolt jógapózok jelentős része egyáltalán nem indiai eredetű, hanem a germán (német, skandináv) testkultúra irányzatokban létrehozott tornagyakorlatok. Ezek a brit hadsereg révén jutottak el Indiába, akik legkésőbb 1775-től kezdve hatottak erőteljesen az indiai lakosságra."

És persze ez is itt van:

[link]

Meg ez is:

[link]

Annak hiszel, aminek akarsz, mert minden fenn van, és az ellenkezője is.

#Kérdező:

A legjobb, ha kipróbálsz dolgokat (jóga, tánc, fallabda, ping-pong, tenisz, foci, kosárlabda, csoportos spinning, búvárkodás, fitnesz, wakeboard, sielés, rafting, akármi), és a saját testedre figyelsz és megnézed mi jön be neked.

2023. szept. 18. 19:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!