Miért választja sok ember az edzőtermet a kuzdősportok helyett?
19:Ez nagyon igaz volt mind amit leírt,és köszönöm a válaszát.
Én kiegészíteném annyiban,hogy ilyen késes helyzetben(kerültem màr olyanba) az emberek 90% a nem tudna ölni a késsel.
Ahhoz már egy külön mentális szint kell hogy egy ember leszúrjon valakit,amit nagyon sok ember nem tud meglépni.+ szerintem egy harmatgyenge ember kevesebbet ér késsel is
"Judo edzőként..."
Judora is mentem volna, mert úgy vettem észre, hogy az értelmesebb réteg sportja.
Erre ott meg nem fogadnak felnőttet 😂
#22 Hát, ez sokszor valóban így van, a judo olimpiai sportként teljesen az olimpiai részvételnek szervezi alá a teljes vertikumot, széles merítés gyerekkorban, majd versenyeztetés, tehetséggondozás, korosztályos válogatás, felnőtt versenyeztetés. Finanszírozásban, elismerésben ez számít igazán, nem pedig a "tömegsport" jellegű "népművelés".
Az értelmesebb judosok képhez nyilván nagyban hozzájárul, hogy a gyerekek sokszor alsós koruktól judózni járnak és ez végigkíséri őket egészen addig, amíg össze tudják egyeztetni az életvitelüket, elvárt és teljesülő versenyeredményeiket a tanulással. De ez igazából akármelyik versenysportról elmondható, minden sportnak van jellemformáló, megtartó, tartást adó ereje.
Persze a közös edzéseken megtanulják a srácok, hogy a másikkal együtt kell dolgozni technikagyakorlásban, gyakorlóküzdelemben (pl. egészen fiatalon a másik tudásához, képességéhez, intenzitásához tudják igazítani a saját intenzitásukat is). Másfelől meg megtanulják tisztelni a másik elvégzett munkáját is, sőt, súlycsoportos sportként látják, hogy a nagydarab gyerek (a permanens "focikapus" a suliban) valójában bikaerős, és a vékony lány is lehet olyan pörgős és szívós, hogy ha vele kerülsz szembe, az olyan, mintha tornádó rángatná le rólad a judogit.
Felnőttek is - már ahol van lehetőség bekapcsolódni - elég hamar ledobják az egót magukról, mert már egy két perces könnyű földharc is kivesz belőlük minden szuszt, miközben csak kopognak, mint a harkály és azt sem tudják, hogy mi történik körülöttük, amikor meg először dobják le őket (óvatosan és finoman), megfordul a világ, de látják, hogy az esésgyakorlásnak (meg a partnernek) hála igazából semmi bajuk... Ez azért egy pillanat alatt be tudja rántani az embert. Ha van lehetőséged körbenézni a településed körül, akkor tényleg érdemes lehet bekapcsolódni.
Vagy ha tényleg érdekel (és az elérhető a közeledben), akkor tudom javasolni a brazil jiu jitsut is, ott is elég jó társaság szokott összejönni általában, és ők sokkal nyitottabbak a felnőtt kezdők irányában (meg is lehet nézni világszerte a judo és a bjj népszerűségét).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!