Hogyan állapítsam meg azt, hogy fogynom kell-e vagy sem?
170cm és 75kg vagyok jelenleg.
Honnan tudhatom, hogy tényleg fogynom kell-e, vagy csak megint beütött a testképzavar? :D
34kgtól szabadultam meg 8 hónap alatt. (106kg -> 72kg)
Többletben voltam 6 hónapig, majd rájöttem, hogy mentálisan leterhel az, ha látom felfelé menni a mérlegen a számot. Tudom, hülyeség, de ezt az értheti igazán, aki kövérként nőtt fel.
6 hónap többlet alatt 72kgról felmentem 81kgra, amivel az volt a probléma, hogy nem vagyok magas. 170cm-hez még a 72kg is épphogy oké, nemhogy a 81kg. (számít a testösszetétel, tudom)
6 hónapig szintentartásnyi kalória mellett edzettem, nem fejlődtem sokat, de ez nem a szintentartásnyi kalória miatt volt, hanem mert iszonyat sok sorozatot csináltam / hét. (volt, hogy 18 sorozat ment mellre, minden szett bukásig, vagy RIR 2)
Most már okosabban állok a dolgokhoz, heti 12 sorozat megy / izomcsoport, viszont a fogyáspn mindig is gondolkoztam. Jelenleg 75kg vagyok, (1 hónapja +1 hete deficitben vagyok, 77.5kgról indultam) és egyáltalán nem vagyok zsíros. Jó, nyilván nem vagyok romszáraz, de közelébe nem vagyok a 20%-os testzsírnak.
Ha ezt a képet nézzük, akkor 13-15% között vagyok, sőt, közelebb a 12%-hoz. A probléma az, hogy valamiért belém nevelték ezt a BMI dolgot, és zavar, hogy 170cm mellé vagyok 75kg..
Külső szemeket tekintve, ismerősök, haverok stb, nem kellene fogynom,
Látszik a vállamon az ér, a mellemnél is, bicepszemben is, sőt a hátamban is néhol. Ha mondanom kellene egy testzsír%-ot, akkor tuti, hogy valahol 14-15% körül lehetek.
De honnan tudom azt, hogy tényleg szükséges-e szálkásítanom és nem-e a sok kokszos fitnesz influenszer kockás hasú egyének miatt adom a fejem szálkásításra? Az a terv, hogy 70kgra lemegyek, és onnan szépen lassan építkezek.
Tudom, hogy kép nélkül nehéz megmondani, de nem szeretnék anonim oldalra képeket feltölteni. A kérdés lényegében az, hogy mikor tudja azt valaki, hogy tényleg fogynia kell-e és hogy vonatkoztassak el attól, hogy a 170cm-hez a 75kg elméletben "sok"?
Nagyjából ugyanaz a magasságunk és a testsúlyunk (nekem 171 cm, 76-77 kg). Nem akarok fogyni, mert nincs baj a kondimmal (jól bírom a futást és az egyéb kardiós feladatokat).
Nekem azért ennyi a testsúlyom, mert viszonylag sokat csinálom a súlyzós alapgyakorlatokat is. Tudomásul kell venni, hogy egy bizonyos alaptömeg nélkül az ember nem lesz erős/izmos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!