Kardió edzésként a futást lehetne helyettesíteni crossfit jellegű edzésekkel?
Pl. mint itt
Kardiónak ez hatékony? Nem szeretek futni. Ez viszont változatos és mókás.
Bármit lehet, de állóképesség fejlesztés szempontjából továbbra is a kardió mozgásformák a legoptimálisabbak, erő/izom fejlesztés szempontjából pedig továbbra is a súlyzós edzés a legoptimálisabb. Lehet kardió mozgásformákkal is erőt/izmot fejleszteni valamilyen mértékben, ahogy súlyzós edzéssel is lehet állóképességet fejleszteni valamilyen mértékben, de a kalapácsot kalapálásra találták ki, a fűrészt pedig fűrészelésre, hiába lehet mindkettővel szöget beütni, vagy fát kivágni. Rengeteg vizsgálati anyagot olvastam anno, amik egyértelműen bizonyították, hogy a kardió mozgásformák állóképesség fejlesztő hatásához képest messze elmarad a crossfit, és az egyéb köredzés típusú sportág.
A crossfitet egyébként én sokakkal ellentétben nem tartom szarnak, de állóképesség tekintetében egyáltalán nem ajánlom, mert van hatékonyabb és letisztultabb alternatíva. Ha te testépítő/erőemelő edzés mellett akarsz crossfitezni állóképesség fejlesztés céljából, akkor pont a regenerációdat fogod hátráltatni, ellehetetleníteni, és se izomban, se erőben, de legalább állóképességben se fogod elérni a céljaidat, így több szék közül a pad alá esel.
Amúgy nem csak a futás létezik ám kardió mozgásformaként. Kardiózni mindenkinek kéne, de nem mindenkinek kell futni. Bicikli, görkorcsolya, ugrókötél, lépcsőzés, ellipszis tréner, evezőgép?
Biciklizés és ellipszis tréner elég intenzív az állóképességhez? Régebben sokat bicikliztem és az első szálkásításom alkalmával az ellipszis tréner volt a kardió. De nem igazán adott állóképességet, legalábbis ellipszis tréneren volt, hogy letekertem 60 percet, aztán amikor elkezdtem futni, az első pár alkalomnál 10 perc után kifulladtam.
Evezőgép nincs sajnos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!