Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Sport (főleg futás, kevésbé...

Sport (főleg futás, kevésbé úszás, testtartás javulása, kerékpározás, via ferrata) szempontjából milyen változásokra lehet számítani 30 felett?

Figyelt kérdés

2022. okt. 12. 09:35
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
100%
Kicsit nesze semmi a kérdés. Mindenképp érdemes valamit sportolni, bajod nem lesz tőle, hobbinak is jó. Izmosodni, erősödni is bőven lehet még. Ha a testtartásoddal van gond akkor gerinctorna kezdésként.
2022. okt. 12. 12:29
 12/17 A kérdező kommentje:

Hátizomerősítő gyakorlatokat is csinálok, írtam is! :)

Az érdekel, hogy lehet-e még látványos pozitív változás. Nem jóslás szintjén, hanem hogy biológiailag létezik-e ilyen.

Mondjuk 5 emelet megmászás zihálás nélkül, könnyen beszélgetve célom lehet.

Vagy hogy egy túrán egy emelkedőn, ahol mások beszélgetnek, én is tudjalk beszélgetni. Jelenleg lemaradva szoktam baktatni jelentős légszomjjal, olykor enyhe szédüléssel.

Tinikoromban a gyógytesik voltak a mozgás, fiatal felnőtt koromban bicaj, úszás, futás, túra.

Jelenleg 2,5 éve sportolok töbhet, komolyabban és idéntől futok rendszeresen. 5:45-ös iram volt a legjobbom 10 km-es versenyen, de a végére a rosszullét határán voltam.

Szóval várható ebben javulás?

Mikor a szívet kvázi nem lehet erősíteni már, az izmokat so-so, de új izomrost már nem lesz, sérülésveszély növekedett, regeneráció szinte nincs is és alapból a forma hanyatlik.

Szóval így mi az, amit maximum várhatok?

2022. okt. 12. 12:44
 13/17 anonim ***** válasza:
100%

Én 35 éves vagyok. Futásban eddigi csúcson vagyok minden távon, bár rövideken mindig rossz voltam, azok sem romlottak, de 10 km-től felfelé sokkal jobb vagyok, mint 10 éve, maratonban a leglátványosabb a javulás, és valószínűleg ez még nem a teteje.

Általánosságban a 30-as éveidben nagyon sokat lehet fejelszteni az erőnléteden, a potenciális intenzitás maximumod meg még ekkor csak jelentéktelen mértékben romlik. Utóbbi a 40-es években már érezhető, az erőnlét viszont tovább fejleszthető, így futásban a hosszabb távok felé lehet elmenni. Bringázással hasonló a helyzet.

Via ferrata annyiban bonyolultabb, hogy ott van amikor nagy intenzitás kellhet, ugyanakkor a rutin, a technika sok erőlködést levesz a kezedről, lábadról, így a tapasztalt időseknek eleve kevesebb energiabefektetés ugyanaz a fal, mint egy fiatal, erősebb, de rutintalan mászónak. Ausztriában gyakran látok C, de néha D-s utakon is 60-70-es embereket, szóval azt is lehet sokáig csinálni.

2022. okt. 12. 13:35
 14/17 anonim ***** válasza:
100%
12: de mi miatt kellett gyógytesire járni?
2022. okt. 12. 14:24
 15/17 A kérdező kommentje:

A hátam.

Jelenleg is foglalkozom vele, de nem az az egyedüli, amit fókuszban szeretnék tartani. Sokkal jobban zavar, hogy majd' megfulladok lépcsőn, emelkedőn és nem élvezek egy 60 km-es bicajtúrát se.

Miért kérdezed amúgy?

2022. okt. 12. 14:26
 16/17 anonim ***** válasza:
100%
15: mert bizonyos betegségek miatt simán lehet, hogy nem bírod a megterhelést.
2022. okt. 12. 19:06
 17/17 A kérdező kommentje:

Jaaa.

Nem olyan súlyos volt. Gerincferdülés, de nem mondták súlyosnak.

2022. okt. 12. 19:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!