A maratoni futás, illetve az arra való készülés egészségtelen vagy sem?
Hát nem, eltaláltad.
Valószínűleg ugyanazokkal készülnék a maratonra, akikkel a félmaratonra készülök most. Csak nyilván ők azt hirdetik, hogy egészséges a maraton, mialatt orvosok körében megosztott a vélekedés.
Szerintem egy nőnek bőven elegeneő izmokra egy gyógytorna vagy hasonló egyéb.
Légy szíves, ne akard, hogy mindenki olyan legyen, mint te, mert nem "te" mindenki.
XD.
Nem.
A nőknek pontosan ugyanaz az edzés okoz izomtömegnövekedést, ugyanúgy "kell" edzeniük, mint a férfiaknak. Nem vagyunk más faj. A legszebbek pedig azok a lányok, akik nagy súlyos gyakorlatokat is végeznek és próbálják növelni a használt súlyokat. Gyönyörű a hát, váll, fenék, combok :) Nekem tökmindegy te milyen vagy, azt se tudom ki vagy. Az, hogy rendes vagyok és átadom a tapasztalataim, te pedig ennyit fogsz fel belőle, azt sajnálom :D.
Az előző válaszolónak volt igaza, ez egy nagyon buta kérdés btw. Ha szakemberek körében megoszlik, miért a gyakorikerdesek random felhasználóitól várod, hogy elvágják ezt a gordiuszi csomót és igazságot tegyenek a kérdésben? XD. Ezért még mindig nem tudom amúgy mi a kérdés? Tehát tudod, hogy szakemberek (vagy legalább a szakmában mozgók, jártasak) közt vita van erről, akkor ha mondjuk idejönne egy szakember válaszolni vagy még több szakemberrel beszélnél, ugyanúgy kapnál ellentétes válaszokat. Mit szeretnél, eldönteni ezt a kérdést, amit ők nem tudnak eldönteni? Laikusok véleménye meg lényegtelen. Az egyetlen amit tehetsz, hogy meghallgatod az érveiket és próbálod magad mérlegelni, hogy melyik a hitelesebb magyarázat, érv az álláspontok mellett, tehát megtudod a miérteket. De ezt nem gyakorikerdeseken kéne, ahol nincs ilyen szakember nagyjából. Sokkal jobb tanács, amit kaptál tőlem, hogy vedd meg a futólépés könyvet, mert ott egy szakembertől olvashatsz, aki valszeg ír ilyesmikről is benne. A kérdésedre meg amilyen választ adtam, nagyjából az egyetlen adekvát ebből kifolyólag, mert ezt a kérdést itt és most nem lehet eldönteni, viszont pont ezért, mivel patthelyzetbe kerültél, az egyetlen valós segítség, hogy kínálok egy alternatív megoldást a céljaidhoz, mert így értelmét veszti ennek a problémának a megoldása, ha van jobb, hasznosabb dolog amivel foglalkozhatsz.
És lehet amatőr versenyekre járni, olcsó sport, otthon vagy esetleg a kaputól indulva is végezhető, brutál mértékben erősíti a szívet (mint legfontosabb izom), de nem terheli hirtelen vérnyomásváltozásokkal (mint a súlyzózás, ami nekem tilos), MAGÁNYOS SPORT és lehet a természetben is végezni, akkor hallgatom, mi az alternatívád.
Valaki a jógára esküszik, valaki a saját testsúlyos edzésekre, valaki a bicajozásra, valaki a gyalogtúrákra.
Fogadd már el, hogy nem mindenki te vagy és nem mindenki olyan, mint te, nem mindenkinek az tetszik, ami neked, nem mindenkinek az a célja, ami neked.
Nagyon fárasztó, hogy győzködsz folyamatosan és még magadat állítod be mártírnak.
Szerintem (!) az izmos nő nagyon csúnya jelenség amúgy, de mindenkinek más, csak könyörgöm, hagyd rá az emberekre, hogy ők nem te, ők mások....
És kit érdekel, hogy a vérnyomásod miatt nem súlyzózhatsz? Engem aztán nem. Leírtam a véleményem, nem tudtam mi a személyes helyzeted, de ebből te vagy más aki erre téved, úgy gondolom, ha elég intelligens, hasznot tud kivenni. Ennyi, pont nem érdekel ez. Ahelyett, hogy puffogsz, vitázol, a segítő szándékú kommenteket fikázod a primitív és értelmetlen kérdésed alatt, tanulj meg kicsit éretten viselkedni és amiből lehet próbálj építkezni, amiből pedig nem, ott görgess tovább. Talán így hamarabb is fogsz előrejutni majd az életben. Vagy egyáltalán fogsz valamit haladni, nem egyhelyben toporogni mint most, buta kérdésekkel, rossz helyen feltéve.
Nem hiszem btw, hogy kisebb intenzitáson ne lehetne olyan basic dolgokat csinálni, ami csak segítene rajtad, de akkor süsd magadra ezt a diagnózist és feküdj be a koporsóba. Mondom, h nem győzködlek, egyszerűen segíteni akartam. Csak anyukám úgy nevelt, hogy ha valaki válaszol nekem, akkor illik visszaválaszolni. De nekem tökmindegy te mit csinálsz, miért lenne nekem attól jobb, h te erőemelsz? Egyedül azért mert szeretek embereken segíteni, ezért adtam át az infót, ilyen rendes vagyok. De komolyabb érdekem nem fűzödik hozzá, h győzködjelek.
Amatőr versenyek erőemelésben is vannak btw, az is olcsó sport, az is végezhető otthon ha van egy kis faházad, fészered vagy pincéd, kis szobád ami kialakítható erre... persze oda kell kezdésnek egy pár száz ezer forint befektetés, de talán az sem olyan vészes egy polgári szinten. Magányos sport és ha van kerted a természetbe is lehet végezni :D.
Én nem tartom olyan fontosnak a szív erősítését. Erősítettem és? Nem néztem ki jobban, nem voltam boldogabb. Ha jól táplálkozol és mozogsz valamit 99+% nem fogsz elhízni, nem lesz magas vércukorszinted, koleszterinszinted, vérnyomásod. A szív erősítése azért lenne jó, hogy ezeket megelőzze és esetleg növelje az élettartamot. Viszont végeredményben nem fogsz több ideig élni, vagy nem annyival, hogy azért csinálni legyen érdemes egy olyan sportot, amit a legtöbben nem élveznek azért annyira (arra célzok, h haszonelvű megfontolásból nem igazán érdemes ezért ilyenkor dönteni, mert több időt elb***szol a futással, mint ha csak simán élnél és csinálnád amihez leginkább kedved van - és ez keveseknél a futás).
A nagy súlyos alapgyakorlatok egyébként elég komolyan megemelik a pulzust akár max pulzus 90% körülire, szóval a szív edzése így is megtörténik, ha nem is olyan fókusszal, mint a futásnál, de edződik a keringési rendszer. A nagyobb izomtömeg pedig növeli a kalóriafelhasználást, csökkenti az elhízás, cukorbetegség, magas vércukorszint, inzulinrezisztencia esélyét ebből kifolyólag.
Szerintem meg elképesztő beteg gondolkodásmód és ízlés, hogy ami egészséges, funkcionális, formás és esztétikus, az valaki szerint csúnya, azért mert a magyar társadalmunk 99%-a nem edz, alig van rajta valami izomtömeg, így egy egészségesen szálkás 165 cm 60 kg-s nő is már izomkolosszusnak tűnik, mert nem ehhez vagyunk hozzászokva, és mert csupán nem ehhez vagyunk hozzászokva, rögtön rásütjük, hogy csúnya. Én sem a koxos szörnyetegekről beszélek, vagy akiknek 15% alatti a testzsírja nőként, de egy egészséges testzsírral, szerek nélkül, nem igazán lehet annyi izmot felszedni nőként, ami ne lenne esztétikus és sok lenne. Az, hogy te izmos nőnek nevezed, mert a formátlanokat látod és te magad is az vagy feltehetően, nem azt jelenti, hogy ez izmos, szerintem ez az egészséges és a normális, ízléses. Mert foglalkozik magával, az alapvető mozgásmintákkal, évről-évre fejlődik és nem bohóckodik. Aki annyi izmot fel tud szedni, ami esetleg tényleg elég sok, még egy olyan srácnak is aki edz, abból világszinten is egy maréknyi ember van és hobbisportolóként valszeg nem is lesz ehhez elég időd-energiád. Szóval attól aztán nem kell félni, hogy "túl izmos leszek".
Esküdni sok mindenre lehet, de vannak magasabb szintű, értékű dolgok és alacsonyabb. Csak futás, bringa, úszás, gyaloglás, alap dolgokkal, izmokkal nem foglalkozik számottevő mértékben. Ez egy mozgásminta. Az edzőterembe viszont több alap mozgásmintát tudsz fejleszteni. A jógát jó dolognak tartom, de tömeget nem növel és alapvető mozgásminták ott is eléggé kimaradnak, ahogy a saját testsúlyos edzéssel sem lehet elég nagy anabolikus ingert generálni. Az erőemelés alapvetőbb dolgokkal foglalkozik.
A legjobbnak amúgy ezek vegyítését tartanám. Mert az erőemelést még profi szinten is sokan heti 4x3 órát csinálják csupán. Tehát heti 8-10 óra abból bőven elég. Mellé napi 0,5 óra jóga-nyújtás 4-5 óra/hét. A saját testsúlyost amúgy egybeveszem az erőemeléssel mert az egy konditermi edzés, ahol azokkal a gyakorlatokkal kezdesz, mert azok a nagyobb értékűek, majd kiegészítőként beiktatsz különböző más súlyzós gyakorlatokat, vagy saját testsúlyost. Emellé lehet még heti 4-5 órát kardiózni. 16-20 óra mozgás így kb. a legideálisabb/hét a 168 órából. Az a hét kb. 10%-a, persze 20%-ra is lehet emelni és minél többre, mert a mozgásra születtünk, de minél nagyobb %, annál jobban veszít az intenzitásból, tehát igazából ez már egy olyan érték, ahol a kecske is jól lakik, de a káposzta is megmarad. Ugye a hét 30-40%-át ideális esetben pihenéssel töltjük és az ébren töltött órák egy része is tisztálkodás, táplálkozás, utazás, beszélgetés, szex vagy éber pihenés.
Csak a realitások azok, hogy ennél kevesebb, idejük energiájuk van az embereknek, ezek a sportok fáradtságot generálnak, így a legfontosabb dolgokat kéne csak csinálni, mert sokan még arra is nehezen veszik rá magukat. És bárki, bármit mond, ajánl, az alapigazság ugyanaz, mint bármikor volt és lesz, persze kivételek vannak és sokaknak el kell ide jutni más gyakorlatokon keresztül, de a 2 db legjobb, legtöbb és legfontosabb izmokat megmozgató, legértékesebb gyakorlat a guggolás és a felhúzás. Igen is van egy hierarchia, kell lennie egy fontossági sorrendnek és nem lehet a végletekig relativizálni, ahol egy ugrabugra aerobik óráról sem lehet kimondani, hogy nem olyan értékes alapból, mint egy minőségi guggolás. Ahogy az edzőterembe is így haladunk, fontossági sorrendben és ezekkel a gyakorlatokkal kezdünk, így ha sportolunk is, és X energiánk, időnk van, ami gyakran kevés energia és 2-4 óra/hét, akkor én azt ajánlom, h leginkább ezt a két gyakorlatot csinálja jól az adott illető. Nem te, nem akinek speciális betegsége van, hanem általában az ember.
Te szerintem nárcisztikus vagy.
Az exem is az, ilyesmi volt.
Egész egyszerűen nem fogadod el, ha más szerint nem a te sportod a legjobb.
Az eredeti kérdésre reagálva (új hozzászólóként): a laikus véleményem szerint a maratoni futás és az arra való felkészülés árt a szívnek, amennyiben a terhelés fokozatos emelése nem szakszerűen történik. A szívnek, izmoknak, ízületeknek is idő kell, mire hozzászoknak az órákig tartó terheléshez.
És nem mellesleg itt már a futótechnikának is jónak kell lennie, mert ennek hiányában a nagy távoknál hamar kopik a térd, illetve alakulnak ki ilyen-olyan gyulladások.
Szia, én egészségügyiskent írok neked. Sokszor beszélgettünk a dokikkal bent a rendelőben, nagyon megoszlanak a vélemények. A kardiológus szerint beteges és kamrai elégtelenséget okozhat nagy távok megtétele, de például a radiologus szerint (aki egyébként szív UH-t csinál), nem mindenkinel fordul elő. Az utóbbi maratonozik, balatont már.tobbszor korulfutotta. Én próbálok az aranykozeputon megmaradni.
Evolúciót nézve, az ember az egyik olyan élőlény, aki képes futva óriási távokat megtenni.. nyilván genetika, kötőszöveti adottságok nagyban hozzajarulnak ahhoz, hogy mi lesz a kimenetele a dolognak. De ez is olyan, hogy megkerdezed a kardiologust és a pulmonológust, hogy megéri-e a Margit szigeten futni. A kardiológus azt fogja mondani, hogy naná! A pulmonológus meg lehulyez, hogy mit akarsz Európa egyik legszmogosabb fővárosában?:)
Sajnos erre nincsen jó válasz. Egyetlenegy dolgot tehetsz: járj rendszeresen sportorvoshoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!