A maratoni futás, illetve az arra való készülés egészségtelen vagy sem?
Én csak azt nem értem, hogy létezik, hogy ez az oldal még csak haldoklik és nem halott.
Igen, képzeld el, ha a szakemberek nem teljesen értenek egyet, olyan esetben érdekel más érdeklődő laikusok véleménye is.
Segítek: ha ez zavar, skip.
Remélem, magadat pontoztad fel több fiókból, mert ha nem, az elszomorít.
Egyébként nem, nem ismerem a szakirodalmat, mert nem egészségügyis a végzettségem és nem c1 az angoltudásom. Okoska....
Semmit se ismerek a szakirodalomból szoftverfejlesztőként.
Szerintem nem árt, ha jól van felépítve az edzésterv, számodra fenntartható a progresszió és megfelelően adagolt, menedzselt a terhelés, mind az izmok, izületek, szív számára.
De nem értem miért olyan fontos sokak számára a maraton? Nem mondom, hogy természetellenes a futás, de szerintem semmi értelme :D. Mondom ezt úgy, hogy régen versenyszerűen csináltam. Terepen, erdőben még el tudom képzelni, nem is feltétlen futást, hanem olyan futós-mászós-gyaloglós túrázást, ami kicsit megdolgozza a szívet, gyűjtünk élményeket, de nem ró akkora terhelést az izmokra, izületekre, központi idegrendszerre stb.
A maratont egyszer lefutotta Mohamed azt hiszem, azóta meg mindenki úgy kezeli, mintha az egyszer teljesíteni kéne az életben, pedig egy véletlenszerű szám. Annyira amúgy nem is nagy dolog... vagyis, hozzá lehet szokni, mert egy csak egy monoton mozgás kb. 4 órán át, nem olyan nagy intenzitáson. Mondjuk a testsúlyod 2,5-szeresével guggolni, sokkal durvább és hasznosabb dolgokat épít. Lehet a múltam miatt, bár sosem futottam 20-25 km-nél többet, vagy nagyon ritkán, amire nem emlékszem :D. De múltkor is lefutottam 17 km-t egy rövid pihenővel, bőven 2 órán belül, úgy hogy csak nekiindultam, egy futásom volt előtte 2 nappal, évekig közel semmi előtte. Ha az ember nem kövér és lefogyni könnyebb, izmot építeni nehéz. Meg szoktatja magát, simán elérhető. De nem lesz jobb utána. Ha mindenképp versenyszerű futás, inkább fogadnék egy edzőt, aki elvisz mondjuk egy olyan szintre, hogy 20 km/h-val tudjak futni 3-4 percet egyhuzamban. Az amúgy elég jó érzés. De mellette csinálnék erőgyakorlatokat is stb. Mert akkor jó lesz az egészség, sportos, erős, fitt leszel, a szíved is erős lesz, szert teszel ezekre a képességekre, szív-érrendszer, izomzat, erő, állóképesség tekintetében egyaránt. De szar formával (futótechnika), lassan lefutni 4-5 óra alatt egy maratont szerintem értelmetlen. Úgy hogy közben guggolni nem tud az ember talán már rúddal vagy saját testsúllyal sem, ennek megfelelően nem is túl jó az egészsége meg nem esztétikus, funkcionális a fizikuma.
Úgy érzem, TE nem szeretsz futni. :)
Nőként mondj egy olyan sportot, ami elég magas pulzusos, bárhol végezhető és 45-60 perc is elegendő belőle akár.
Nem tartom olyan hasznosnak, a komplex erőgyakorlatokhoz képest. Nekem rossz fizikumot épített önmagában a futás, ezek meg jót és a kalóriát is rendesen égeti, sőt a szív és érrendszert is megdolgozza. Nem tudom, de heti 2x 2 óra súlyzós edzéssel már elég jól lehet haladni.
Ha a fogyás a cél, akkor is érdemes izomtömeget növelni, az izmok sok cukrot felvesznek, növeli a kalóriafelhasználást, sok kalóriát éget, még az éhségérzet is csökken, gyorsíthatja az anyagcserét...
Ha pedig ez nem elég, mellé tennék heti 2x 0,5-1 óra HIIT-et vagy egy konstans aerob futást.
Edzővel egy ilyesmi tervvel elég jó eredményeket lehet elérni, mondjuk heti 5-6 óra mozgással. De ennyi futás ugye kevés lesz a maratonhoz, ami szerintem nem baj.
Meggyőződésem, hogy amennyi ember, annyiféle vélemény, hogy melyik ér többet.
Fogyni kalóriadeficittel lehet, de az egészséges étkezés testsúlytól függetlenül fontos.
Jobban szeretem az otthon végezhető vagy az otthonról indulós sportokat, ha egyik sem, akkor falmászás vagy úszás. A futás kimondottan tetszik. És nekem javítja az állóképességemet.
Van egy képem róla, hogy-hogy néztem ki, amikor magamhoz képest jó, sőt versenyképes futó voltam és most hogy nézek ki az erőemeléstől, amibe magamhoz képest vagyok jó, de nem is versenyképes. :D. Óriási a különbség, a futóson nagyon rossz a tartásom, semmi izom nincs rajtam, itt pedig nagyon jó és nem lettem túl izmos, ez kell ahhoz, hogy normális mértékű izomzatom, egy egészséges testem legyen. Régen azt hittem ehhez elég bármilyen sport és bringázástól, úszástól stb. is így fogok kinézni, de nem, azok nagyon minimális izmot raknak rád ahhoz képest, hogy ülsz. Ráadásul sokaknak nincs nagy fejlődésük évről-évre, max. a kezdeti időszakban van némi fejlődés, akkor mitől néznének ki jól? 10 km/h-val vagy alatta kocog a legtöbb futó a szigeten, azt se könnyen, az nem igényel komoly fizikumot.
Nem mondtam, hogy nem a kalóriadeficit egy alap, csak kérdés, hogy éred el. A legtöbbeknek nehéz elérni a kalóriadeficitet, mert azt látják, hogy 1500 kcal-t esznek és még mindig nem fogynak, hova csökkentesz? Bár nem vagyok egy kifejezett endomorf alkat, de tudtam hízni régen én is, mielőtt futottam tiniként mindig picit kövérkésebb kisgyerek voltam, nem kövér, de volt rajtam zsírpárna. Aztán futás után, bár akkor direkt is hízni akartam, de felmentem kb. 30% körüli testzsírra, de min. 25% stabilan volt évekig, úgy, hogy előtte 8-10 hónappal 12-13% körül voltam és még futottam, sőt ebben a 8-10 hónapban is eljártam néha, havi pár alkalmat meg elkezdtem rendszeresen úszni is az időszak vége fele. Az egy fiúnál azért sok. Szóval tudtam hízni. De amióta rendbe tettem az alapokat, növényi alapúbb a táplálkozásom, több rosttal, nagyobb az izomtömegem, csinálom ezeket az erőgyakorlatokat, egyszerűen nem tudok elhízni. Fél tábla csokikat megeszek, egy egész mirelit pizzát, napi 4 ezer kcal minimum, nesquik kakaós vizet iszok, sima helyett, hogy végre elmozduljak a 80 kg-ról felfele, mert nem bírok akkora kalóriatöbbletben lenni. Mivel több az izomtömegem, ezt a 80 kg-t kb. 15%-os testzsírral hozom, vagy picit több, tehát a futós időszaknál vagyok egy picit zsírosabb, de sokan mondják hogy nagyon sovány az arcom.
Nagyon agitálsz. A kérdés nem az volt, hogy futás helyett ajánlj mást. ;)
Amúgy nem akarok máshogy kinézni, bár még 5 kiló elférne rajtam. De azt majd én tudom, hogyan szedem fel. :)
Nem agitálok, segítek és infót adok át, mert nekem ez jól jött volna anno. De ha te nem tartasz igényt az ingyenes infóra, akkor nem mondom el, ezért mások fizetnek, amit én most elmondtam :D. De még te sértődj meg, hogy kaptál egy tanácsot, egy infót a kérdésedre. Akkor fuss, mi a kérdés? :D Tipikus low-budget megoldás, hogy majd gyakorikerdeseken fognak nekem ingyenes szakmai tanácsot adni, hogy-hogy lehet úgy felkészülni maratonra, hogy egészséges legyen. Nyilván önmagában semmi sem egészséges vagy egészségtelen. Az emberi szervezet képes lefutni 42 km-t, nem olyan nagy táv az 3 óra. Van a futólépés gyerek, edzésterveket ír futásra, én nem bírom meg ő se néz ki sehogy, pedig komoly szintet hoz futásban, ha futó edzésterv kell, keresd meg őt és fizess neki. Ez a legjobb tanácsom. Vagy vedd meg a könyvét.
Futással biztos, hogy nem fogsz 5 kg izmot felszedni, ahhoz kéne komplex erőgyakorlat. Leírtam, hogy nem csak a kinézethez, hanem a szálkásításhoz, zsírvesztéshez is hasznos segítség, valamint egészségmegőrzés, fitt, ízléses fizikum kialakításához. Nagyon máshogy úgyse fogsz kinézni, naturálon, nőként, hobbiszinten, gondolom nem is edzenél olyan keményen, mint én stb. Pont annyival, amennyit igényelsz is, de hát ha nem, nem :D.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!