Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Miért nem szól a szervezet,...

Miért nem szól a szervezet, ha a pulzusszám tartósan 80% körül van?

Figyelt kérdés

Az elmúlt pár hétben teljesen jól érzem magam ezen a pulzustartományon, még beszélni is tudok - jó, az inkább 70-75%.

Pedig ez már elvileg árt a szívnek.

2022. máj. 10. 19:58
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
100%

A százalékos dolog, hogy egy alapvetően egészséges embernek kor alapján van besaccolva, hogy mi a maximális pulzusértéke. Ez a 220-életkor csak egy hozzávetőleges becslés amúgy, de elég pontos. Egyik ismerősöm 16 évesen, amikor közösen edzettünk, néha vitte 210 környékére is a pulzusát, ritkán hányt is tőle, de ez csak évente egyszer, amikor nagyon túltolta.

Mondjuk egy 20 éves embernél, aki jó kondiban van, 200 a maximális szívritmus nagyjából. Azaz ennek a 80%-a 160. Aki jó kondiban van, annak a 160 nem olyan extra, hogy ne tudjon beszélni közben. Ez még nem veszélyes. Az AHA szerint 85%-ig jó vagy. És afölött is csak akkor gáz, ha hosszabb ideig ott tartod.

Jelez a test. Ha mellkasi nyomást érzel, vagy a levegővételed nehézzé válik, illetve ha nem tudsz közben beszélni. Ezek mind arra utalnak, hogy a kondidhoz képest túltoltad a pulzusod és lassítani kéne. Ha tovább tolod, akkor még durvább tünetek is lehetnek, vér íze a szájban, akár hányás is (Noakes et al. 1985), szédülés, szűkülő/homályos látótér (hipoglikémia).

2022. máj. 11. 00:54
 12/23 anonim ***** válasza:
100%

Ja és hogy ki állapította meg? Az AHA (American Heart Association). Azóta vannak pontosabb becslések módosított képletek segítségével amúgy, pl Gulati vagy Tanaka képletei.

Gulati:

[link]

Tanaka:

[link]

2022. máj. 11. 01:01
 13/23 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen! Erre gondoltam!!!!

Nem értettem a tegnapi támadásokat, hiszen a 220-életkor általánosan ismert és elfogadott.

Az a baj, hogy a 160 az nálam kb pont a 85%. Nem szokott lenni kifejezett tünet. És már olyat is olvastam, hogy ha valaki a 80-85% környékén fut hosszabban, akkor annál magasabbnak találták a szívizom károsodását jelző értéket a vérben.

2022. máj. 11. 06:09
 14/23 A kérdező kommentje:

A tegnapi támadóimnak:

[link]

[link]

2022. máj. 11. 08:15
 15/23 anonim ***** válasza:
49%
Szerintem egyénre szabott, pontos választ inkább kardiológustól várj, ne tőlem és az oldalon előforduló emberektől :) Ha jó kondiban vagy, a 85%-nak nem kéne problémát okoznia, és hidd el, a tested ad visszajelzést, ha túl sok. Csak fel kell tudni ismerni.
2022. máj. 11. 08:54
 16/23 A kérdező kommentje:

Tegnap is futottam, 155-ös átlagos pulzussal, ami szerintem nagyon rossz.

Alaposan utánaolvastam és úgy, hogy MÁST KERESTEM, úgy találtam meg, hogy a 140-es pulzus lenne az egészséges futáshoz. (És egy félmaraton pl már így is túl sok a szervezetnek.)

2022. máj. 12. 13:46
 17/23 anonim ***** válasza:

Hogy mi ez a százalékos dolog?

Hát a Tari Ádám minden cingár gyúrósgyerek fő példaképe a héten ezt az ősrégi dogmát élesztette fel... hogy maximális pulzus 220... hogy miért 220? Mert csak...

Mínusz az életkorod... és az q maximális pulzusod... legyen akármilyen egeszségi állapotod, akármilyen súlyod, akármilyen edzettséged... qz életkorod és egy kitalált 229as szám matározza meg a pulzusodat, mert csak...

Kérdező, neked meg ha tartósan ilyen magas a pulzusod, akkorvalami baj van... ne itt okoskodj, hanem húzzál el orvoshoz mi él gyorsabban.

2022. máj. 12. 18:00
 18/23 A kérdező kommentje:

Miért kell ezzel orvoshoz menni?

Amúgy szívultrahangra eleve járnom kell, de terheléses EKG-ra is mentem nemrég.

Ha a 220-életkor dolgot elveted, akkor mi alapján határozod meg az edzéseid intenzitását?

2022. máj. 12. 18:07
 19/23 A kérdező kommentje:
Egyébként nem szól a test, hanem majd a kardiológus szívultrahangon, hogy az embernek szívtágulata lett.
2022. máj. 13. 09:53
 20/23 anonim ***** válasza:
Ha tudsz lihegés nélkül beszélni, aerob tartományban vagy, ha nem, akkor anaerobban. Nekem ennyi bőven elég.
2022. máj. 13. 10:28
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!