Miért nem szól a szervezet, ha a pulzusszám tartósan 80% körül van?
Az elmúlt pár hétben teljesen jól érzem magam ezen a pulzustartományon, még beszélni is tudok - jó, az inkább 70-75%.
Pedig ez már elvileg árt a szívnek.
A százalékos dolog, hogy egy alapvetően egészséges embernek kor alapján van besaccolva, hogy mi a maximális pulzusértéke. Ez a 220-életkor csak egy hozzávetőleges becslés amúgy, de elég pontos. Egyik ismerősöm 16 évesen, amikor közösen edzettünk, néha vitte 210 környékére is a pulzusát, ritkán hányt is tőle, de ez csak évente egyszer, amikor nagyon túltolta.
Mondjuk egy 20 éves embernél, aki jó kondiban van, 200 a maximális szívritmus nagyjából. Azaz ennek a 80%-a 160. Aki jó kondiban van, annak a 160 nem olyan extra, hogy ne tudjon beszélni közben. Ez még nem veszélyes. Az AHA szerint 85%-ig jó vagy. És afölött is csak akkor gáz, ha hosszabb ideig ott tartod.
Jelez a test. Ha mellkasi nyomást érzel, vagy a levegővételed nehézzé válik, illetve ha nem tudsz közben beszélni. Ezek mind arra utalnak, hogy a kondidhoz képest túltoltad a pulzusod és lassítani kéne. Ha tovább tolod, akkor még durvább tünetek is lehetnek, vér íze a szájban, akár hányás is (Noakes et al. 1985), szédülés, szűkülő/homályos látótér (hipoglikémia).
Köszönöm szépen! Erre gondoltam!!!!
Nem értettem a tegnapi támadásokat, hiszen a 220-életkor általánosan ismert és elfogadott.
Az a baj, hogy a 160 az nálam kb pont a 85%. Nem szokott lenni kifejezett tünet. És már olyat is olvastam, hogy ha valaki a 80-85% környékén fut hosszabban, akkor annál magasabbnak találták a szívizom károsodását jelző értéket a vérben.
Tegnap is futottam, 155-ös átlagos pulzussal, ami szerintem nagyon rossz.
Alaposan utánaolvastam és úgy, hogy MÁST KERESTEM, úgy találtam meg, hogy a 140-es pulzus lenne az egészséges futáshoz. (És egy félmaraton pl már így is túl sok a szervezetnek.)
Hogy mi ez a százalékos dolog?
Hát a Tari Ádám minden cingár gyúrósgyerek fő példaképe a héten ezt az ősrégi dogmát élesztette fel... hogy maximális pulzus 220... hogy miért 220? Mert csak...
Mínusz az életkorod... és az q maximális pulzusod... legyen akármilyen egeszségi állapotod, akármilyen súlyod, akármilyen edzettséged... qz életkorod és egy kitalált 229as szám matározza meg a pulzusodat, mert csak...
Kérdező, neked meg ha tartósan ilyen magas a pulzusod, akkorvalami baj van... ne itt okoskodj, hanem húzzál el orvoshoz mi él gyorsabban.
Miért kell ezzel orvoshoz menni?
Amúgy szívultrahangra eleve járnom kell, de terheléses EKG-ra is mentem nemrég.
Ha a 220-életkor dolgot elveted, akkor mi alapján határozod meg az edzéseid intenzitását?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!