Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » 120-130-as pulzussal végzett...

120-130-as pulzussal végzett kardióedzést más szervezete sem érez meg?

Figyelt kérdés

Idétlen kérdés esetleg, kellene valami személyi edző-féleség, csak az idő és pénz.

A COVID előtt jellemzően keveset sportoltam, zömében otthoni erősítés, kis kocogás (2-5 km-ek) és néha bicajozás, ritkán túra. Amúgy brutálisan rossz volt az erőnlétem, olyannyira, hogy másoknak is feltűnt, a fele orvost javasolt, a másik fele nem hitte el, hogy tényleg ilyen hamar és ennyire lihegek.

A COVID óta megvan a heti 3-4, olykor 5-6 órányi edzés.

Az elmúlt kb. 1 évben vettem észre azt, hogy a kb 120-130-as pulzussal végzett kardió (pl taposógép, gyors gyaloglás, futópadon enyhe emelkedőn gyaloglás) kb semmi a szervezetemnek, szinte semmit sem érzek.

Tehát elsősorban nem az történt, hogy adott tevékenység adott intenzitású végzésére alacsonyabb a pulzusom - még mindig nyápic vagyok. Hanem az, hogy kell a 140-155, akár 160-as zóna ahhoz, hogy érezzem, hogy mozogtam.

Sőt, tegnap futottam 10 kilométert, a hagyományos (220-életkor és annak 70-80%-a az aerob) számítás szerint túl magas pulzussal, de találtam a Semmelweis oldalán valami más kalkulátort, az alapján tök okés. A lábizmaim maguk megérezték kicsit, nem vészesen, de összességében nem voltam fáradt, sőt, mintha még több energia lett volna bennem, mint előtte. Sőt, a 9,5 kilométernél, amikor messzebb voltak az emberek, elkezdtem szavalni, és sikerült, csak nem emlékeztem tovább a versre (ha valaki látott egy hülyét magában szavalni, amikor azt hitte, senki se hallja, az én voltam).

(2 szívbillentyűm nem zár jól, az orvos szerint nem befolyásolja az állóképességet, de nekem ezt nehéz elképzelnem. :'D)

Mások is kb így működnek?

N

2022. márc. 30. 14:09
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
120-130-as pulzus az egy 60-70%-os HRmax. Az heti 3-6 óra edzéssel (főleg, ha tolsz valami hosszabb időtartamú aerob/anaerob edzést) simán lehet, hogy már az ingerküszöbödön kívül van kardió oldalról. :)
2022. márc. 30. 15:09
 2/9 A kérdező kommentje:
Mármint hogy érted?
2022. márc. 30. 15:24
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Úgy, hogy vagy annyira fitt, hogy egy aerob szintnél alacsonyabb terhelést nem érzel különösebben megterhelőnek. Ettől függetlenül zsírégetésre ez teljesen jó ez a tartomány. :)
2022. márc. 30. 15:30
 4/9 A kérdező kommentje:

Tényleg nem érzem annak. Stepperezek néha mostanában is videónézés vagy egyéb közben és 40-50 perc múlva nagyon unom, de ennyi.

Nekem zsírégetésre csak a kajára való figyelés vált be. Sőt, most végre csökken a testzsírszázalékom, de az is normálisabb evés miatt.

2022. márc. 30. 15:36
 5/9 anonim ***** válasza:
120-130-as pulzussal én is ki tudnék futni a világból, de még 130-140 között is, volt hogy iylesmi pulzustartományban hajnalban indulva éhgyomorra lefutottam egy 4 órás maratont, majd zuhanyzás, reggeli után bringával mentem munkába. Viszont 170-es pulzussal már nem tudok 1 egész km-t sem lefutni.
2022. márc. 30. 16:07
 6/9 A kérdező kommentje:
Hát pedig nekem a Vivicittá-n végig megközelítette és az utolsó 1-2 km el is érte. Jó, nyilván ez már nem a jól eső tartomány, itt már nem tudtam volna röviden sem szavalni. :D Nomeg ha nincs a versenyhangulat, akkor nem is sikerült volna.
2022. márc. 30. 16:23
 7/9 anonim ***** válasza:
Hát én olyan 160-165 ös pulzussal futok félmaratont, 155-166 átlag maratonon. De 5k-n is 165 körüli, felette meghalok. Poén, hogy életkort használó képletek alapján 1:15-ös félmaratont, 2:40-es maratont kellene futnom, de valójában 1:27 és 3:08 a PB-im. Mert azok olyannal kalkulálnak, hogy 35 évesen 187 a max. pulzus, és ha 120-as pulzussal 5:30 megy, akkor maratont 170-es pulzusdal 4-es alatt kellene tudnom futni.
2022. márc. 30. 16:48
 8/9 A kérdező kommentje:
Akkor más is van így. Azért ez megnyugtat, jó értekezni róla. :)
2022. márc. 30. 16:57
 9/9 A kérdező kommentje:
Én is azt érzem, hogy ha így megy tovább, inkább gyorsulni fogok, de ez a pulzus megmarad. Tehát ha jól esik, nem fogok lelassulni feltétlen...
2022. márc. 30. 17:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!