Egyedül túrázáshoz hogy érdemes felkészülni?
Nyugat-Európában élek. Szóval a magyar túraútvonalak vagy ilyesmi tárgytalanok.
Arra gondolok inkább, hogy tudtok-e pl olyan app-okat, weboldalakat amik segítenek. Pl útvonal-tervezés.
Illetve maga a logisztika. Élelmet hogy érdemes csomagolni, nyilván túrabakancs.
Kezdő vagyok ezen a téren, amikor túrázni mentem mindig csoporttal mentem.
1 napos túrákra gondolok most.
Konkr3tan melyik országban? Beszeled a nyelvet...? Rakerestél mar pl google segítsegevel?
Nemet nyelvterületen van egy rakas app..
Ne csak magát az utakat nézd, hanem a szintemelkedést is. Tervezd meg a túra előtt, hogy mennyit fogsz menni kb., menj biztosra. Ne a sötét erdőben derüljön ki, hogy még 10 km :D. Mivel itt a tél, korábban sötétedik és bárkivel előfordulhat, hogy eltéved, rossz irányba kezd el menni, nem árt ha van nálad egy zseblámpa. Továbbá, ami szinte a legfontosabb az az elsősegély-készlet. Ha vannak gyógyszerek, amiket szedned kell vagy alapból vinnél az útra párat, tartsd külön az elsősegélytől. - Ha hosszabb útra mész, a higiéniai cuccaiddal is így tégy, csomagold külön. Mert ha valóban baj van, senki sem akar egy csomó kacatot feltúrni. Sajnos app-ot nem tudok javasolni, én offline térképet használok és mivel gyakran letérek az utakról (amit kezdőként nem ajánlok), mindig van nálam egy iránytű is. Mindig légy tisztában azzal, hogy merre mész! Mi az irányod. Ha egy adott hegységbe gyakran mész/menné, jó dolog beszerezni papírformában térképet hozzá. Persze ez mind régimódinak hangozhat, de nem árt elsajátítani a hagyományos tájékozódási ismereteket. (Térkép+iránytű) Ha eltévedsz, egy iránytű nagy segítségedre lehet!
Ahogy előttem is írták, mindig tájékozódj az adott terület vízvételi lehetőségeiről. - Ha nincs ilyen, vigyél elegendő vizet! Inkább legyen több, cipelj többet 2 kilóval, minthogy szomjazz/rosszul légy. Igazából egy napra olyan sok élelemre nincs szükség, ha lenyom az ember 25-30km-t. - Nincs meg a kellő étvágy...de ezt embere válogatja. Műanyag dobozokban vagy abba az edényben, amiben alapból elkészítenéd, jó ötlet lehet a pakolás.
Akármilyen meleg is legyen az idő, egy egynapos túrára, ahol távol vagy a civilizációtól kelleni fog egy dzseki/pulóver vagy bármilyen melegebb öltözék. Ha rosszra fordulna az idő, esetleg konkrét túlélési szitu adódna (eltévedsz mondjuk). Emellé egy esőkabátot mindenképp tégy be, amiből a legsokoldalúbb egy poncsó. - a hátizsákodat is megvédheted az esőtől, és vészesetben ponyvának is használhatod. Ami elég fontos szerintem és az elsősegély-csomag része kellene, hogy legyen, az egy kis tükör. Mert ha bármi belemegy a szemedbe, legyen az rovar vagy belecsapódó faág, meg tudod vizsgálni. Ha futás is tervben van, egy védőszemüveg is jó ötlet. A legutolsó dolog, amit szeretne kinn az ember, egy szemsérülés...
Továbbá legyen megfelelő ruházatod, ne utcaiba indulj útnak. Legyen strapabíró, lehetőleg vízlepergető, viszont szellőzzön is. Ha kell, legyen váltóruhád is. - Főleg ha több napra mennél. Egy alvósruha mindenképp. Nem túl kifizetődő az egész nap viselt, szétizzadt (esetleg elázott) ruháinkban nyugovóra térni. Fázni fog az ember valószínűleg...
Én is túrabakancsot ajánlanék, mert jól tartja a bokádat. Ez sziklás terepen megóvhat a kellemetlenségektől.
Ha komolyan gondolod a túrázást, gyakrabban mennél,jobban beleásnád magadat, azt ajánlom, hogy ismerd az anyagokat, anyagösszetételeket. Tudd mi való nyárra, mi való átmeneti időszakra, télre...Pamut, poliészter, nylon, gyapjú, stb. Melyiknek mi az előnye, hátránya, egyáltalán neked mire van szükséged, mire használnád konkrétan...
Tudom, hogy egynapos túrákat írtál, viszont ha mégis 2 vagy több napra adnád a fejed,- de ez a tanács akkor is érvényes, ha simán leállsz pihenni, egy kis tábort verni-: győződj meg arról, hogy nincs a fejed felett elszáradt, instabil faág esetleg magában egy száraz, korhadt fa nem hajlik-e arra. Főleg viharos, szeles időben kell nagyon körültekintőnek lenni, jól megválasztani a helyet. Két személyes tapasztalatot is fel tudnék hozni: szeles időben horgászat közben egy egészséges élő fáról szakadt majdnem ránk egy faág. Mégcsak el sem volt száradva, szóval igazán kiszámíthatatlan ez a jelenség...:D. Szerencsére mögöttünk csapódott be kb 2-3 méterrel. A másik ilyen, mikor Magyarországon túráztam az egyik hegységben, vihar után pár nappal mentem ki. Előttem kb 100-150 méterre láttam, hogy egy hatalmas faág szakad le a turistaösvényre...
Szóval legyetek résen!
Talán egy apró kis varrós-készletet is megéri magunknál tartani, ha esetleg elszakadna a ruházatunk vagy a hátizsákunk pántja.
Hirtelen ennyi jutott eszembe, ami hasznosnak mondható, kezdőként figyelembe kéne venni :D. Remélem sikerül ötletet meríteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!