Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Állóképesség növelése?

Állóképesség növelése?

Figyelt kérdés
10 éve hogy dohányzom. Most leszokóban vagyok. Kíváncsiságból felmértem az állóképességem. Hát mondjuk úgy, siralmas. Futni, és olyanokat, amik a térdet terhelik nem tudok. (Kivizsgálva nem lett, de van valami problémám, sokszor fáj, ha nagyon terhelem, pl áttáncolt bál után) Úszni sem, mert nincs helyben uszoda. Konditerem sincs. Szóval míg 18-20 évesen megcsináltam egyszerre 30 fekvőt, most 10-nél már nem bírok többet. Amúgy a fizikai munka nem dögleszt ki, szoktam néha menni költöztetni, és bírom. (Kivéve a térdem... Így emeletről nem.) A mozgás kb 5 éve elmaradt. Most 25 évesen szeretném egy kicsit feltornázni magam. (Nem akarok szálkásítani meg kocka hasat, 50-es kar sem kell) Csak olyan állóképesség növelés. Van ötletetek?
2021. nov. 1. 22:20
 1/5 anonim ***** válasza:
72%
Na először is tisztázzuk az alapfogalmakat. Nem mindegy, hogy az állóképességedet akarod fejleszteni vagy az erőnlétedet. Mindkettőt érdemes fejleszteni, mindkettőt kell is, csak nem mindegy, hogy melyik mit jelent, és te ezekkel nem vagy tisztában, úgyhogy a félreértések elkerülése végett ezt most vesézzük ki. Az, hogy 18 évesen még képes voltál egy 30 ismétléses fekvőtámasz sorozatra, most pedig egy 10 ismétléses sorozat is alig megy, annak nem sok köze van az állóképességedhez. Ez az erőnlétedet méri le. Ha a fekvők nem mennek, akkor valószínűleg a tricepszedet, az elülső deltád és a mellizmod (pectoralis) funkcionális gyengeségéről van szó, ergo ebből a szempontból szar az erőnléted. A költöztetést bírod, cipelni tudsz, úgyhogy a húzó izmaid valószínűleg jobb erőnléti állapotban vannak, mint a nyomó izmaid. Az, hogy az állóképességed mennyire siralmas, az abból derül ki, hogy egy adott mozgásformát mennyire bírsz tüdővel. Tehát ha már attól is kapkodod a levegőt, hogy felmész egy-két emeletet a lépcsőházban, akkor nem túl jó az állóképességed. Ezt úgy tudod tesztelni és fejleszteni, ha aerob/anaerob mozgásformákat (biciklizés, görkorcsolyázás, ugrókötelezés, stb.) végzel, ügyelve a fokozatosságra és még számos tényezőre. Az erőnlétedet értelemszerűen erősítő gyakorlatokkal tudod fejleszteni. Konditerem hiányában a saját testsúlyos edzés világát ajánlom számodra. A térdedet meg én azért megnézetném egy dokival és utána járnék, hogy mi okozza a problémát. Jó eséllyel egy kis gyógytornával meg lehetne szüntetni a gebaszt.
2021. nov. 1. 23:05
 2/5 anonim ***** válasza:
47%

mivel most kezdted el edzeni, nem csoda hogy nem bírod megcsinálni!

Mindenki így kezd...

2021. nov. 2. 02:24
 3/5 anonim ***** válasza:
23%

Olyan sportot találd ki magadnak, amit biztos szeretni fogod.

Akár futás, street workout, kerékpározás, stb

2021. nov. 2. 02:25
 4/5 anonim ***** válasza:

Lehet, hogy egy megfelelő cipő is segítene a térdeden. De mindenképpen kell egy megfelelő doki, aki tényleg ért hozzá és nem csak fájdalomcsillapítót ír fel.

Amit 1-es írt, az teljesen korrekt. Annyit tennék hozzá, hogy dohányzásról leszokott ismerőseim szerint 30%-ot javultak a cigi eldobása után. Bringáról van szó, ami állóképességi sport.

Elvben a bringa kíméletes a térdhez, de csak megfelelően beállított bringára igaz ez.

2021. nov. 4. 01:36
 5/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat. Sajnos a térd probléma családi örökség. Nagypapámnak is műteni kéne, mind a kettőt, protézis kéne. Apámnak már műtötték is, de még nem kapott protézist, de az orvos szerint idővel kelleni fog. Ezért kíméletem, amennyire lehet, hogy minél később legyen komolyabb problémám. Mindkettőjüknek fájdogált, de apámnak 45, papának 70 évesen jött ki komolyabban. (Pedig papa sokkal többet dolgozott, de szerinte nincs hozzá köze, mert 2 nagynénje is ilyen volt, pedig mindketten háztartásbeliek voltak.)

Biciklizés nem probléma, szoktunk néha hosszabb távon, 60 km-t.

2021. nov. 4. 10:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!