Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Mennyi edzés után sikerült...

Mennyi edzés után sikerült lefutnod a maratont?

Figyelt kérdés

2021. aug. 17. 11:31
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Ez sok mindentől függ. Milyen a jelenlegi szinted? Az életkorod, a táplálkozásod, a testsúlyod, a sporton kívüli életmódod minősége, rossz szokások stb. mind-mind befolyásolja, hogy mennyire tudsz gyorsan fejlődni. A tüdő, a szív és az izom viszonylag gyorsan képes adaptálódni, a probléma inkább az ízületekkel szokott lenni. Pl.: a térd szalagjainak vagy az Achilles ínnak időre van szüksége. Nem szabad túl erőltetni, mert az csak visszafog a fejlődésben. Tudnál írni konkrétumokat a jelenlegi szintedről?
2021. aug. 17. 12:02
 2/9 A kérdező kommentje:
Kerékpározom már több mint egy éve, országúti, triatlonozni akarok azért akarok a futásra és az úszásra is rámenni. KErékpáron országúton mentem már több mint 200km-t többször is, hetente kb 6-8 órát edzem ez alatt kb 150-250 km-t teszek meg.
2021. aug. 17. 12:40
 3/9 anonim ***** válasza:
Akkor a kardiovaszkuláris rendszered elég fejlett, az izmokkal sem lesz baj. Szerintem Achilles-ín függvénye a fejlődésed. Figyelj a jó cipőválasztásra. Vannak speciális lábdiagnosztikával foglalkozó helyek, ahol bemérik pontosan a lábad sajátosságait és annak megfelelően adnak futócipőt. Ha az ízületek bírják, szerintem akkor fél és egy év közöttre tenném. :)
2021. aug. 17. 12:45
 4/9 anonim ***** válasza:
Heti 2-3 edzés mellett.
2021. aug. 17. 12:46
 5/9 A kérdező kommentje:
köszönöm, edzéstervet találok valahol?
2021. aug. 17. 12:47
 6/9 anonim ***** válasza:
Ebben nem tudok segíteni, mert én ugyan lefutottam a maratont, de úgy edzettem rá, hogy nem használtam edzéstervet. Persze, csináltam futóiskolát, dombos résztávokat, fartlek edzésekel (ezek a kedvenceim), de én úgy edzettem, hogy addig futottam, amiről úgy éreztem, hogy eléggé fárasztó ahhoz, hogy adaptációra sarkallja a testemet. Edzésenként simán 1-2 km-el többet tudtam futni és hamarosan elértem a maratoni távot. De tudom, hogy rajtam kívül mindenki edzéstervet, meg appokat használ. :)
2021. aug. 17. 12:53
 7/9 anonim válasza:

Semennyi edzés után, 35-40 plusz kilóval is többször, ha a félig séta-félig kocogás annak számít. :)

Azóta már normál súllyal heti 1-2x reggelente csak úgy leszaladok egy félmaratont.

2021. aug. 17. 14:00
 8/9 anonim ***** válasza:

# 7 A 35-40 plusz kiló hogyan tűnt el? Változtattál az étrendedet vagy a futás simán levitte?

Nem volt a versenyen időlimit? Gondolom, hogyha félig séta félig kocogás volt, akkor azért az nem volt túl jó idő.

2021. aug. 17. 17:06
 9/9 anonim ***** válasza:

Én 1 éve futottam, már 1:25 körüli 20 km-t tudtam futni, amikor elindultam egy maratonon, eleinte jól ment, 43 körül volt az első 10 km, aztán egyre rosszabb lett, és 31-32 km körülre úgy kikészültem, hogy feladtam.

Sok évvel később, mikor évekig alig futottam, benezveztem egy maratonra, aztán úgy alakult, hogy az első hetek után nem volt időm edzeni. Konkrétan a versenyt megelőző hónapban semmit sem futottma. Elindultam így is, lassú, kocogós tempóban, 4:21 alatt végigértem.

Aztan eltelt megint jópár év, és 2-2.5 éve ismét elkezdtem rendszeresen futni. Fokozatosan növeltem a távokat, majd 1 évvel az újrakezdés után már 100 km felett voltam hetente, és akkor futottam le za első maratonomat úgy, hogy felkészült voltam. 3:10 lett a vége. Azóta tovabb edzettem, igaz tavasszal még főleg a félmaraton volt a cél, hogy 1:30 alá kerüljek, ősszel pedig újabb maraton. Idén már nem, de jövőre 3 óra alá akarok kerülni maratonon.

Egyébként azt látom másoknál is, hogy lefutni a maratont csak úgy, tehát magadhoz képest lassan, ahhoz nem kell sokat edzeni, nem nagy kihívás. Viszont magadhoz képest jó időt futni, ahhoz rengeteget kell edzeni, de ugyanez igaz minden más távra is, pl. 5 km-en 18 alá kerülni nekem sokkal több és keményebb edzés lenne, mint az említett 3 óra alatti maraton célom.

2021. aug. 17. 21:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!