Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Ez a sportital túl sok L-karni...

Ez a sportital túl sok L-karnitint és energiát tartalmazott volna?

Figyelt kérdés

Vettem egy egyliteres "sportitalt" (VitaPower, a vörös és kékáfonyás ízű, 1 literes), úgy gondoltam a meccsemre jó lesz. Láttam hogy cukormentes, egy csomó vitamin van benne, mentes és állítólag hozzájárul az immunrendszer normális működéséhez az intenzív edzés alatt, vagy azt követően. (Majdnem szószerint ez van rá írva). Igazából mindig ilyen üdítőket szoktam inni. Általában vagy a tipikus félliteres izotóniás Gatorade-et, vagy egy ilyen port, amit fél liter vízbe öntök: [link] Ezek amúgy tök jók, nekem már csak azért is kellettek mert egy csomószor begörcsölt régebben a vádlim. Azóta edzésekre nem, de meccsekre ilyeneket szoktam hozni (tehát általában 1 alkalommal 1 héten, max pedig 2 alkalommal 1 héten). Most viszont egy ilyet vettem, és ezt még soha nem próbáltam. Nagyon jó meccset játszottam. Beszélgettem is erről mással, hogy ez a pia finom volt, meg tök jó meccset játszottam amúgy, és azt mondta, hogy biztos sok benne a cukor. Nos.."Cukormentes",de nyilván ettől függetlenül lehetett benne valami, ami nagyot lökhetett rajtam. Főleg hogy ez az 1 liter 80 perc alatt elfogyott, és ebből én ittam a meccs előtt kb. 200ml-t, félidőben meg kb. 500ml-et (többit más). Nyilván a többi gatorade és por is nagyot lök, hiszen ennek segítségével nem görcsöltem be régebben a meccsek végén, de azért ez más, ez rendesen teljesítményben is meglökhetett. Na én már csak azért is kíváncsi voltam, hogy vajon tényleg ez lökte-e meg a mai napom, vagy csak jól ment úgy alapból, mert nyilván az első esetben annyira nem lennék büszke magamra. A C, B6, A, D3, B12 vitaminok mellett volt még Cink, Folsav, Szelén is, de úgy gondoltam ezek nem nagy dolgok igazából, a többi ilyen sportitalban is megtalálhatók.

VISZONT: utólag megnézve 100 ml-ben 3kJ / 1 kcal energia van benne, és 100mg/ml L-karnitin. Valamint úgy vannak megadva az adatok, hogy EGY FELNŐTT egy napi szükséges (pl) C vitamin értékének a 15%-át megadja ez az 1 liter. És ez nem csak a C-re igaz, ugyanúgy 15% a Cink, B6, A, Folsav, Szelén, D3 és B12 esetében is. És ez egy picit rámijesztett, mivel nem vagyok felnőtt, tehát már ez lehet hogy sok. Bár ha ezekből sok van, nem feltétlen baj. Annyira tuti nem mint az, ha túl sok kJ és L-karnitin van benne.

Nyilván én hibáztam ha ezt vettem, és átlagon felüli energia és L-karnitin van benne, és több mint amennyire nekem szükségem lenne. Valamint ha ez tényleg sok, akkor ilyet nem veszek többet, és duplán meggondolom hogy mit veszek meg legközelebb, legalább tanultam belőle. De ez tényleg sok, ha nem felnőtt vagyok? Tényleg emiatt teljesíthettem olyan jól? Lehet valami következménye?

2020. szept. 24. 19:21
 1/2 anonim ***** válasza:
100%
Túlparázod. Nyugodtan igyál ilyet legközelebb is, nincs benne semmi ártalmas. Amúgy sport közben a cukorral se lenne semmi baj.
2020. szept. 24. 20:10
 2/2 anonim ***** válasza:

Tele van mesterséges anyagokkal.

Nem kéne ilyen szarokat inni.

2020. szept. 25. 05:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!