A japán ju-jitsu alkalmas/hasznos utcai önvédelemre?
Sziasztok!
Pl. A Kelemen-ryu féle alkalmas a mai világban utcai önvédelemre vagy inkább egy krav-maga a megfelelőbb ilyen célokra?
" de ez mar nem tartozik bele, amirol teljesen ertelmetlen beszelni.. A kuzdosport arra jo, hogy ne agyaljanak el 1 v 1 ben. Mindenki a fegyvereket hozza fel peldanak, de ez mar nem tartozik bele a testo onvedelembe, fegyver ellen fegyvert hasznalunk kesz ennyi."
Pontosan ez az önvédelem, pont ez tartozik bele. Az, hogy a kocsmában a Csatkai Pista le akar keverni egy parasztlengőt, a Tompor Jenőnek, az semmi. Az puncibunyó. Az, hogy kihajít a portás egy bedrogozott kis plázamajmot, az megint semmi. Az ecsethajú 30 kilós giliszták, pedig pont nem fognak körbe állni tízen. A cigók már más, azt aláírom. De hát pont ezért is vannak a portások is többen + vannak nekik is eszközeik.
A küzdősport arra valóban jó LEHET, hogy 1vs1-be ne agyaljanak meg. Viszont 1 vs 1 az iszonyatosan ritka már. Aztán még ez sem garancia semmire sem. Lehet, hogy ringben megagyalod az illetőt, de utcán simán térden rúghat bakanccsal, utána pedig tökön. Onnantól kezdve pedig lehetsz te országos bajnok kickboxer, nem sokat ér. A legnagyobb utcai bajkeverőknek pont nincsen küzdősport múltjuk, viszont igazi utcai harc tapasztalatuk sokkal nagyobb, mint az ilyen-olyan csilli-villi klubban edző sportolóknak.
Mellesleg dolgoztam szórakozóhelyen én is, itthon is és külföldön is. Képben vagyok ezzel. Ma már igazán komoly balhék nincsenek. Nyomkodják a telefonjukat, be vannak állva a cucctól, azt sem tudják melyik bolygón vannak. Van némi anyázás, aztán ennyi. Régebben más volt, de az akkori fiatalok (és nem a kisiskolásokra gondolok, hanem a 18-25 éves korúakra) is másabbak voltak. Most már csak pofázás van jóformán. Pedig aztán voltam olyan helyen, ahol arab, török, néger, bulgár cigány... hadd ne soroljam végig, mik voltak. Egy-két lángost osztottam ki én is, de amúgy semmi. Magyarországon pedig ilyen szempontból semmi, pedig nem Mucsaröcsögei szórakozóhelyen voltam! Pont az ilyen diszkós balhék vannak rohadtul eltúlozva, az ilyeneken már csak röhögök. Utcán - szintén külföld - viszont kötöttek már belém, megúsztam (1-2 monoklival) szerencsére.
Nekem senki ne magyarázza meg, hogy hű milyen balhék vannak szórakozóhelyeken, mert tudom, hogy azok nudlik és a sztorik színezve vannak rendesen.
Igen, ismerősök által. Az angolok ha be vannak piálva, akkor igen, tudnak bolondok lenni. Münchenben volt gondunk velük nekünk is. Fogdosták a pultos csajt. A spanyolok pedig folyton félre kúrnak, aztán ugye ezekből van lebukás is. Tiszta szappanopera, hangosan ordibálnak egymással. Lökdösődés, egymás arcába öntik a pohár piát. Az utcán nyíltan fényes nappal, akár egy hipermarket előtt is csinálják. Sírás, bömbölés, kiabálás, machete elő a csomagtartóból. Még a nők is tépik egymást. Némelykor már majdnem elröhögtem magamat. Spanyolban az ilyen utcai nyílt balhék, azok mindig félre kúrás következménye. Volt, hogy full nyugi volt az éjszakai bárban, de az bártól pár méterrel arrébb kint az utcán, pedig tömeg bunyó csalás vs család. :D Jön akkor mindenki ki, nagymama köténykében, az öreg vasvellával, amit csak akarsz. Legelső napokban, azt hittem először, hogy tüntetés van.
Spanyolok is úgy hülyék, ahogy vannak. Csak tudnám mi a tökömért jár ott mindenki, szinte kötelező jelleggel templomba, a Máriához imádkozni. Mikor paráználkodásból világ elsők, be van nekik az első hely biztosítva 200 évre. Komolyan, még a borsodi romáknak is több eszük van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!